Apple har lanserat MacBook Pro med M2 Pro och M2 Max – Med förbättrad prestanda och den längsta batteritiden någonsin i en Mac

nya MacBook Pro 2023

Nu har nya MacBook Pro 2023 lanserats. Den har upp till 6 gånger snabbare prestanda än den snabbaste Intel-baserade MacBook Pro och stöd för upp till 96 GB enhetligt minne för krävande professionella arbetsflöden.

För några veckor sedan presenterade Apple de nya 14- och 16-tums MacBook Pro med M2 Pro och M2 Max, Apples nästa generations proffskisel som ger proffsanvändare ännu mer strömsnål prestanda och batteritid.

nya MacBook Pro 2023

Med M2 Pro och M2 Max – världens mest kraftfulla och effektiva chip för en bärbar dator för proffs – klarar MacBook Pro av krävande uppgifter, till exempel rendering av effekter, som är upp till 6 gånger snabbare än den snabbaste Intel-baserade MacBook Pro, och färggradering, som är upp till 2 gånger snabbare.

Med utgångspunkt i den oöverträffade energieffektiviteten hos Apples kisel är batteritiden på MacBook Pro nu upp till 22 timmar – den längsta batteritiden någonsin i en Mac.

För förbättrade anslutningsmöjligheter har den nya MacBook Pro stöd för Wi-Fi 6E,3 som är upp till dubbelt så snabbt som den tidigare generationen, samt avancerad HDMI, som för första gången stöder 8K-skärmar. Med upp till 96 GB enhetligt minne i M2 Max-modellen kan kreatörer arbeta med scener som är så stora att bärbara datorer inte ens kan köra dem.

De oöverträffade funktionerna i MacBook Pro kompletteras av den berömda Liquid Retina XDR-skärmen, det omfattande utbudet av anslutningsmöjligheter, 1080p FaceTime HD-kameran, ljudsystemet med sex högtalare och mikrofoner av studiokvalitet. I kombination med macOS Ventura är användarupplevelsen av MacBook Pro oöverträffad.

Läs mer: Vinnarna av CES Innovation Awards 2023

Kraftfull prestanda med M2 Pro och M2 Max

nya MacBook Pro 2023 förbättringar

Med M2 Pro och M2 Max kan MacBook Pro förvandla professionella arbetsflöden inom ett stort antal discipliner, från konst till vetenskap och apputveckling.

Användare som vill uppgradera från Intel-baserade Mac-modeller kommer att uppleva ännu mer dramatiska förbättringar av prestanda, batteritid, anslutningsmöjligheter och övergripande produktivitet. MacBook Pro håller också prestanda oavsett om användaren är inkopplad eller om han eller hon använder batteriet.

Ytterligare förbättrade funktioner i nya MacBook Pro 2023

nya MacBook Pro 2023 nya funktioner

MacBook Pro med M2 Pro har en 10- eller 12-kärnig CPU med upp till åtta högpresterande och fyra högeffektiva kärnor för upp till 20 procent högre prestanda jämfört med M1 Pro.

Med 200 GB/s enhetlig minnesbandbredd – dubbelt så mycket som i M2 – och upp till 32 GB enhetligt minne kan användarna ta sig an stora projekt och köra flera proffsappar i rasande fart. En nästa generations GPU med upp till 19 kärnor ger upp till 30 procent högre grafikprestanda, och Neural Engine är 40 procent snabbare, vilket snabbar upp maskininlärningsuppgifter som videoanalys och bildbehandling.

Den kraftfulla mediemotorn i M2 Pro sliter också genom de mest populära videokodecs, vilket dramatiskt påskyndar videouppspelning och kodning samtidigt som den använder mycket lite ström.

förbättrade funktioner i MacBook Pro 2023

Me M2 Pro på MacBook Pro:

  • Rendering av titlar och animationer i Motion är upp till 80 procent snabbare än den snabbaste Intel-baserade MacBook Pro och upp till 20 procent snabbare än föregående generation.
  • Kompilering i Xcode är upp till 2,5 gånger snabbare än den snabbaste Intel-baserade MacBook Pro och nästan 25 procent snabbare än föregående generation.
  • Bildbehandling i Adobe Photoshop är upp till 80 procent snabbare än den snabbaste Intel-baserade MacBook Pro och upp till 40 procent snabbare5 än föregående generation.
  • MacBook Pro med M2 Max driver arbetsflöden till det yttersta med en mycket större grafikprocessor med upp till 38 kärnor som ger upp till 30 procent högre grafikprestanda än M1 Max, och inkluderar även 400 GB/s enhetlig minnesbandbredd – dubbelt så mycket som M2 Pro. Med upp till 96 GB enhetligt minne tänjer MacBook Pro återigen på gränserna för grafikminne i en bärbar dator för att möjliggöra intensiva grafikarbetsbelastningar, till exempel för att skapa scener med extrem 3D-geometri och texturer, eller för att sammanfoga massiva fotografiska panoramor.
  • M2 Max har en nästa generations 12-kärniga CPU med upp till åtta högpresterande och fyra högeffektiva kärnor som ger upp till 20 procent högre prestanda än M1 Max, och en kraftfullare mediemotor än M2 Pro, med dubbelt så hög ProRes-acceleration för att dramatiskt snabba upp uppspelning och omkodning av media.
versioner av nya MacBook Pro 2023

Med M2 Max på MacBook Pro:

  • Effektrendering i Cinema 4D är upp till 6 gånger snabbare1 än den snabbaste Intel-baserade MacBook Pro och upp till 30 procent snabbare än föregående generation.
  • Färggradering i DaVinci Resolve är upp till 2x snabbare än den snabbaste Intel-baserade MacBook Pro och upp till 30 procent snabbare än föregående generation.

Förbättrade anslutningsmöjligheter

MacBook Pro har nu Wi-Fi 6E3 för snabbare trådlös uppkoppling samt mer avancerad HDMI för att stödja 8K-skärmar upp till 60 Hz och 4K-skärmar upp till 240 Hz. Dessa nya funktioner bygger på de mångsidiga anslutningsmöjligheter som redan finns i MacBook Pro, inklusive tre Thunderbolt 4-portar för höghastighetsanslutning till kringutrustning, en SDXC-kortplats och MagSafe 3-laddning.

macOS Ventura

nya MacBook Pro 2023 funktioner

Med macOS Ventura ger MacBook Pro ännu mer prestanda och produktivitet. Kraftfulla uppdateringar som Continuity Camera ger videokonferensfunktioner till vilken Mac som helst, inklusive Desk View, Center Stage, Studio Light med mera. Handoff i FaceTime gör att användare kan starta ett FaceTime-samtal på sin iPhone eller iPad och smidigt föra över det till sin Mac, eller vice versa. Och verktyg som Stage Manager organiserar automatiskt appar och fönster, så att användaren kan koncentrera sig på uppgiften och ändå se allt på en gång.

Meddelanden och Mail är bättre än någonsin, medan Safari – världens snabbaste webbläsare på Mac – inleder en lösenordsfri framtid med passkeys. Med iCloud Shared Photo Library kan användarna nu skapa och dela ett separat fotobibliotek mellan upp till sex familjemedlemmar, och den nya appen Freeform ger en flexibel canvas som hjälper användarna att vara mer produktiva och uttrycksfulla, oavsett om de planerar eller brainstormar på egen hand eller tillsammans med andra. Med kraften och populariteten hos Apples silikon och de nya utvecklarverktygen i Metal 3 har spel på Mac aldrig varit bättre.

MacBook Pro och miljön

MacBook Pro är utformad för att minimera sin påverkan på miljön och innehåller 100 procent av följande återvunna material: aluminium i höljet, sällsynta jordartsmetaller i alla magneter, tenn i lödningen på huvudlogikkortet och guld i pläteringen av flera kretskort.

Den har också 35 procent eller mer återvunnen plast i flera komponenter och uppfyller Apples höga krav på energieffektivitet. MacBook Pro är fri från många skadliga ämnen och 97 procent av förpackningen är fiberbaserad, vilket för Apple närmare sitt mål att helt ta bort plast från sina förpackningar senast 2025.

I dag är Apple koldioxidneutralt för den globala företagsverksamheten och planerar att år 2030 vara 100 procent koldioxidneutralt i hela tillverkningsleveranskedjan och i alla produkters livscykler. Detta innebär att varje Apple-enhet som säljs, från tillverkning av komponenter, montering, transport, användning av kunder, laddning, hela vägen till återvinning och materialåtervinning, kommer att ha en nettonoll klimatpåverkan.

Vanliga frågor om MacBook Pro

När kommer MacBook Pro 2023?

MacBook Pro lanserades den 17 januari och finns nu tillgänglig i Sverige.

Vilken MacBook Pro ska jag köpa?

Om du funderar på att köpa en MacBook Pro är det i regel värt att köpa den senaste modellen med tanke på alla förbättringar i prestandan.
Senaste modellen som lanserades, MacBook Pro med M2 Pro och M2 Max, är både snabbare och har den längsta batteritiden någonsin i en Mac.

MacBook Pro eller Air – vad är skillnaden?

MacBook Pro och MacBook Air är båda bärbara datorer som tillverkas av Apple, men det finns flera viktiga skillnader mellan de två.
MacBook Pro är en kraftfullare och mer avancerad bärbar dator med större skärm, fler lagrings- och minnesalternativ och fler portar för anslutning av externa enheter.
Den är utformad för kraftfulla användare som videoredigerare, grafiska formgivare och utvecklare som behöver mer prestanda och resurser.
MacBook Air, å andra sidan, är en mer lättviktig och portabel bärbar dator, med en mindre och lättare kropp och ofta längre batteritid. Den är utformad för användare som prioriterar bärbarhet och batteritid framför prestanda, t.ex. studenter eller affärsfolk som behöver en bärbar dator för grundläggande uppgifter som att surfa på webben och arbeta med dokument.
Sammanfattningsvis, om du behöver en bärbar dator för krävande uppgifter och kräver mer prestanda skall du överväga MacBook Pro. Om du prioriterar bärbarhet och batteritid kan MacBook Air vara ett bättre alternativ.

Vad kostar MacBook Pro 2023?

Priset på nya MacBook Pro 2023 med storlek 1 TB och 19-kärnig GPU är 35 990 kronor. Med 30-kärnig GPU är priset 44 490 kronor. I storlek
512 GB och 16-kärnig GPU ligger priset på 28 990 kronor.

More from Benny Sjölind
SodaStream lanserar premiumkolsyremaskinen ensō – En blandning av exklusiv design och funktion
SodaStream tar ett steg in i premiumsegmentet med lanseringen av ensō, en...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *