Här är mest köpta och sålda aktier och fonder i Sverige just nu

vilka aktier och fonder köpte svenskar oktober 2023

I oktober, en månad som bar prägeln av både en nedslagen börs och säsongens kvartalsrapporter, agerade svenska sparare med selektiv strategi i sina aktieinvesteringar. Enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, var tendensen att investerare riktade in sig på att handplocka bolag som visat rapportbaserad svaghet, med ett öga för stabilitet och vinstmöjligheter.

Volvo och Evolution – köpen i fokus

mest köpta och sålda aktier sverige oktober november 2023

Trots en förutspådd nedgång i orderintaget framöver, lyfte Volvo till en tredje plats på listan över nettoköp i oktober, vilket speglar spararnas tro på företagets marginalförbättring och utdelningspotential. Spelutvecklaren Evolution återfanns också bland de mest köpta aktierna, trots att dess kvartalsrapport initialt möttes med skepticism från marknaden.

Novo Nordisk klättrar, EQT faller

För första gången seglade läkemedelsjätten Novo Nordisk upp på köplistan bland svenska investerare, hotande om platsen som den mest ägda aktien på Nordnets plattform. Å andra sidan upplevde investeringsbolaget EQT en motgång då deras senaste rapport indikerade en långsammare kapitaltillväxt än förväntat, vilket resulterade i en nettosäljposition.

SAS på säljtoppen efter omvälvande uppgörelse

Flygbolaget SAS blev den mest nettosålda aktien i oktober, inte oväntat efter nyheten om en affärsöverenskommelse som resulterat i att befintliga aktier riskerar att bli värdelösa. Denna säljvåg är en tydlig indikation på de svenska spararnas försiktighet och riskmedvetenhet.

Handelsaktiviteten i detalj

Aktiviteten på börsen var mixad bland Nordnets kunder med Investor, Nibe och Volvo som de främsta köpen, medan SAS, EQT och Clas Ohlson ledde de aktier som flest valde att avyttra. Handeln tyder på en strävan efter kvalitet och stabilitet bland spararna, mitt i en månad av osäkerhet och förändring på börsen.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i oktober:

Mest köptaMest sålda
InvestorSAS
NibeEQT
VolvoClas Ohlson
HandelsbankenEnquest
Tele2Meta Platforms
LatourBioArctic
EvolutionNordic Waterproofing Holding
Cibus Nordic Real EstateSpotify
SSABTrelleborg
BolidenTobii Dynavox

Läs också: Nordnet lanserar globalfond med hävstång

Svenska fondsparare vänder åter till hemmamarknaden

vilka aktier och fonder köper svenskar just nu

I skuggan av en turbulent börsmånad, har svenska fonder upplevt en uppsving när investerare söker trygghet i välkända vatten. Det är en tydlig trend att globalfonder och Sverigefonder blivit de utvalda hamnarna för fondspararnas kapital.

Investerarnas strategi: Breda fondplaceringar

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, belyser investerarnas försiktighet i oktobers osäkra börsklimat. Rapporterna från det tredje kvartalet gav inte den effekt på marknaden som många hade hoppats på, vilket ledde till att spararna tenderade att sprida sina risker över ett större spektrum av investeringar.

Sverigefonder återtar ledningen

Trots att globalfonderna dominerade i september, är det en Sverigefond som nu stoltserar på toppositionen bland de mest köpta fonderna. Detta visar på en återgång till hemmamarknaden, vilket kan ses som en försiktighetsåtgärd i tider där globala ekonomiska vindar blåser starkt.

Teknik- och USA-fonder tappar mark

Bratt kommenterar vidare att den senaste tidens fördelaktiga trend för USA- och teknikfonder – drivna av en stark dollar och en AI-bubbla – kan vara på avtagande. Den snabba förändringen i investerarnas preferenser är tydlig när en techfond noteras som den mest nettosålda under oktober.

Hedgefonder inte längre i favör

Oktober var även en månad där hedgefonder såldes av i större skala. Enligt Bratt har dessa sofistikerade strategier inte presterat väl på länge, och spararna verkar nu föredra mer förståeliga och kostnadseffektiva placeringar.

Nordnets mest omsatta fonder i oktober

Investeringstrenderna på Nordnet avslöjar en tydlig preferens för svenska och globala indexfonder, medan mer nischade fonder som de med fokus på teknologi och specifika regioner inte längre finner samma gunst hos investerarna.

Särskilt intressant är den ökade försäljningen av fonder som riktat in sig på framväxande marknader och specifika sektorer som hälsovård och hållbar energi, vilket kan tyda på en bredare omsvängning i investerarnas syn på framtidsutsikterna inom dessa områden.

Mest handlade fonderna hos Nordnet i oktober: 

Mest köptaMest sålda
Nordnet Indexfond SverigeBGF Next Generation Technology
Spiltan Aktiefond InvestmentbolagInvesterum Basic Value
Länsförsäkringar Global IndexProtean Select
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad IndexAlcur Select
Nordnet Indexfond GlobalAlcur Grow
Öhman Emerging MarketsEast Capital Eastern Europe
Nordnet Indexfond TeknologiEast Capital Balkans
Spiltan Globalfond InvestmentbolagDNB Renewable Energy
Spiltan Räntefond SverigeC Worldwide Healthcare
Nordnet Global Index 125Handelsbanken Brasilien Tema
More from Benny Sjölind
Granit och Wolt inleder unikt partnerskap för effektiv julshopping
I en banbrytande satsning har Granit, den välkända svenska detaljhandelskedjan med fokus...
Read More
0 replies on “Här är mest köpta och sålda aktier och fonder i Sverige just nu”