Nvidias aktiesplit en välsignelse för små investerare – Gör aktierna mer lättillgängliga

Nvidia aktie

Nvidia (NVDA) har tillkännagivit en aktiesplit 10-för-1, som kommer att ske i juni, i syfte att göra sina aktier mer tillgängliga för enskilda investerare. Detta beslut kommer efter en betydande ökning av aktiekursen, som har stigit 2,5 gånger under det senaste året. Genom spliten kommer investerare att erhålla ytterligare nio aktier för varje aktie de äger vid börsens stängning torsdagen den 6 juni 2024.

De nya aktierna kommer att distribueras efter börsens stängning fredagen den 7 juni 2024, med handel på splitjusterad basis från och med måndagen den 10 juni 2024.

Tilltalar icke-professionella investerare

Nvidias aktiesplit är utformad för att hantera det höga aktiekursen, som har nått cirka 1 000 USD, och erkänner sin betydande bas av privata investerare. Företaget är särskilt populärt bland privatinvesterare och är den fjärde mest ägda aktien bland annat på plattformen eToro, med en 40% ökning av antalet Nvidia-innehavare under det senaste kvartalet.

Eftersom Nvidia tidigare hade den nionde högsta aktiekursen bland S&P 500-bolagen utgjorde den höga kostnaden per aktie en utmaning för privatinvesterare som vill upprätthålla diversifierade portföljer. Många privatinvesterare, som ofta har portföljer under 120.000 dollar, har svårt att balansera så högt prissatta aktier utan fraktionerade ägarprogram.

Uppdelningen förväntas göra Nvidia-aktier mer tillgängliga för dessa investerare, så att de lättare kan inkludera Nvidia i sina portföljer.

investera i ai

eToro är en investeringsplattform med flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner. Ditt kapital löper risk.

Potentiell inkludering i Dow Jones

En annan viktig konsekvens av Nvidias aktiesplit är möjligheten att inkluderas i Dow Jones Industrial Average (DJIA). DJIA är ett prisviktat index, och spliten kan göra Nvidia till en kandidat för att ansluta sig till andra teknikjättar som Amazon och Apple.

Detta kan potentiellt leda till att Nvidia ersätter Intel, som för närvarande har den lägsta viktningen i DJIA med ett pris på 31 USD per aktie. Justeringar av DJIA är dock sällsynta, och andra företag som Alphabet kan också övervägas före Nvidia.

Nvidias tillväxt senaste 12 månaderna

Nvidias aktie har haft en imponerande tillväxt och stigit med nästan 115% i år och över 2,5 gånger under de senaste 12 månaderna. Företaget har redovisat starka ekonomiska resultat och optimistisk vägledning, men det står inför ökande konkurrens inom området.

Stora kunder som Meta, Microsoft, Google och Amazon investerar kraftigt i att utveckla sina egna GPU:er. Dessutom driver konkurrenter som Intel och AMD sina AI-projekt framåt, och nätverksföretag som Arista tittar på affärssektorn med höga marginaler.

Trots den ökande konkurrensen har Nvidia en betydande fördel med uppskattningsvis 90% av alla datacenter som använder företagets arkitektur. Denna dominerande marknadsposition fortsätter att stärka tillväxten och investerarnas förtroende.

Stocks_SW

Framtidsutsikter för Nvidia

Den kommande aktiespliten syftar inte bara till att göra Nvidias aktier mer tillgängliga för privatinvesterare utan positionerar också företaget för potentiell inkludering i prestigefyllda marknadsindex.

Eftersom Nvidia fortsätter att förnya och utöka sitt produktutbud förblir bolaget en nyckelspelare inom tekniksektorn, som navigerar både möjligheter och utmaningar i ett konkurrensutsatt landskap.

Tags from the story
More from Benny Sjölind
LG använder förbättrad AI-teknik i sina senaste tvätt- och torkmaskiner
Med hjälp av förbättrad AI-teknik ger LG:s senaste innovationer oöverträffad bekvämlighet och...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *