Framtidens Shopping: En titt in i 2041

framtidens shopping

Klarna har tidigare i år presenterat sin senaste globala konsumentanalys som pekar på framtida förväntningar gällande shoppingupplevelsen. Undersökningen, utförd med 5,055 konsumenter från fem olika länder, ger en inblick i hur teknologi kommer att spela en avgörande roll i vårt sätt att handla år 2041.

På Klarnas 18-årsdag valde företaget att fokusera på hur shoppinglandskapet kan se ut 18 år framöver. Den kommande generationen, främst födda på 80- och 90-talet, kommer att ha andra förväntningar.

Hur vi shoppar i framtiden

hur vi shoppar i framtiden

Det är helt klart att vi kommer att få många nya verktyg att använda oss av i framtidens shopping. Redan under de senaste åren har en mängd nya verktyg lanserats hos olika webbshoppar och hit hör också Klarna som nyligen presenterade Shoppable Videos.

Huvudfynden i undersökningen inkluderar:

  1. Teknikens Framfart: Undersökningen avslöjar att teknologi, särskilt robotik och AI, kommer att vara centralt i den framtida shoppingresan, både online och offline. Trots ökade digitala inslag understryker resultaten vikten av fysiska butiker.
  2. Personlig Touch med AI: Många (56%) förutser en mer skräddarsydd shoppingresa. Trettiofyra procent litar på att AI kommer att erbjuda dem modeförslag som matchar deras personliga stil.
  3. Nya Upplevelser i Butik: Omkring 43% är redo att interagera med robotar när de handlar, med ytterligare 26% som är öppna för idén om roboten har en vänlig persona. Medan 53% tror att klädprovning kommer att förbli konventionellt, ser 35% fram emot virtuella provrum.
  4. Förstärkt Verklighet (AR) Går Framåt: En överväldigande majoritet (74%) tror att AR kommer att höja deras shoppingupplevelse. 26% tror att AR kommer att bli standard i butiker.
  5. Fokus på Hållbarhet: 65% av deltagarna ser vikten av en mer cirkulär ekonomi, med 43% som förutser att de kommer att sälja fler begagnade artiklar och 47% som förväntar sig att köpa mer begagnat.

Klarnas CMO, David Sandström, betonade den ökade vikten av personliga rekommendationer i shoppingvanor, särskilt med exempel som Kina där 80% av onlineköp drivs av personliga rekommendationer. Han förväntar sig att teknologisk innovation kommer att föra kunder och produkter närmare varandra.

ChatGPT, utvecklad av OpenAI, tillade att den mest framträdande förändringen för konsumenter 2041 sannolikt kommer att vara integreringen av AR och VR, vilket kommer att ge en mer personlig och effektiv shoppingupplevelse.

Denna rapport inkluderar även insikter från toppåterförsäljare och OpenAI, som nyligen har gått samman med Klarna för att optimera shoppingupplevelsen genom teknologi.

Om Undersökningen

Klarnas analys utfördes i april 2023 tillsammans med Dynata, som täckte fem länder: USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Sverige. Totalt 5,055 individer deltog, representerande både Klarna-användare och andra.

More from Benny Sjölind
Här är Brämhults nya drycker för 2024 – En klassiker återvänder med ny stil
Brämhults, känt för sin passion för att pressa färska frukter och grönsaker...
Read More
0 replies on “Framtidens Shopping: En titt in i 2041”