Hur många Bitcoins finns det?

Hur många Bitcoins finns det?

Bitcoin är pionjären och den största kryptovalutan mätt i marknadsvärde. Det är också Bitcoin som de flesta håller koll på som måttstock för hur det går inom kryptosfären. En kryptovaluta som även har som tendens att dra med sig många andra kryptovalutor både i uppgång och nedgång. En vanlig fråga som många som är intresserade av kryptovalutor ställer sig är: Hur många Bitcoins finns tillgängliga för nya miners?

Vad är Bitcoin?

Hur många Bitcoins finns det?

Kryptovalutor är mycket volatila oreglerade investeringsobjekt. Inget EU-investerarskydd. Du kan förlora ditt kapital på aktier, ETF:er och råvaror. *Bitpanda Aktier är kontrakt som replikerar en underliggande aktie eller ETF.

Bitcoin (BTC) kallas “King of Crypto” och var den första kryptovalutan som introducerades av pseudonymen Satoshi Nakamoto 2009. Bitcoin fungerar som en decentraliserad, peer-to-peer digital valuta och ett monetärt system som förlitar sig på kryptografiska metoder för att säkra och validera transaktioner samtidigt som nya enheter genereras.

Bitcoin består av två viktiga delar. För det första omfattar det övergripande konceptet den decentraliserade digitala valutan, den underliggande tekniken, användargruppen och det omfattande ekosystemet. För det andra omfattar det de enskilda enheterna i kryptovalutan, BTC.

Denna distinktion är avgörande för att förstå Bitcoin på ett heltäckande sätt och separerar det bredare konceptet från de exakta beloppen i kryptovalutan.

Bitcoins historiska resa

bitcoin pris historia

Som den första kryptovalutan är Bitcoin äldre än de flesta kryptobörser. Den första bitcoinväxlingen skedde på Bitcoin Talk Forum – som debuterade 2009 – när två användare växlade 5 050 BTC mot 5,02 USD via PayPal, vilket gav en växelkurs på 0,00099 USD.

Bitcoins värde steg till 1 dollar 2011, följt av en snabb upptrappning till 10 dollar några månader senare och nästan 30 dollar samma år. Under 2013 steg priset till 250 dollar i april och till över 1 000 dollar i december.

Trots fluktuationer under de följande åren fick Bitcoin fart 2017 och nådde en all-time high på 19 345,49 dollar. Men 2021 bevittnade anmärkningsvärda toppar, med Bitcoin som nådde 68 789,63 dollar i november samtidigt som den populära börsen Coinbase gick till börsen.

Bitcoin, som kallas “King of Crypto”, upplevde en nedgång under 2022, känd som Crypto-vintern, och sjönk stadigt från cirka 50 000 dollar i januari till under 20 000 dollar i december.

Totalt utbud av Bitcoin

totalt utbud av bitcoin

Bitcoins maximala utbud är fastställt till 21 miljoner BTC. Satoshi Nakamoto valde medvetet detta utbudstak för att säkerställa att den minsta valören av Bitcoin alltid skulle värderas till mindre än 0,01 USD, vilket möjliggör tillräcklig delbarhet även om Bitcoin skulle bli världens primära valuta.

I januari 2024 var cirka 19,6 miljoner BTC i omlopp, vilket innebär att cirka 1,4 miljoner BTC återstår att utvinna. Nya bitcoins introduceras i cirkulation ungefär var 10:e minut, vilket sammanfaller med genereringen av ett nytt block på Bitcoins blockkedja.

Antalet bitcoins som utvinns per block halveras ungefär vart fjärde år efter varje 210 000 block, vilket minskar antalet tokens som läggs till utbudet.

När det maximala utbudet har uppnåtts, vilket beräknas ske 2140, kommer miners inte längre att få nya tokens som belöning och värdet kommer enbart att bestämmas av tillgång och efterfrågan. Miners kommer att fortsätta verifiera transaktioner och säkra nätverket, och tjäna transaktionsavgifter.

Bitcoins framtidsutsikter

bitcoins framtidsutsikter

Kryptovalutor är mycket volatila oreglerade investeringsobjekt. Inget EU-investerarskydd. Du kan förlora ditt kapital på aktier, ETF:er och råvaror. *Bitpanda Aktier är kontrakt som replikerar en underliggande aktie eller ETF.

Spekulationer tyder på att Bitcoins värde kan öka efter maximalt utbud, vilket potentiellt kan öka transaktionsavgifterna. Mining kan dock bli olönsamt utan blockbelöningar.

Justeringar av utbudstaket, som att fördubbla det till 42 miljoner eller implementera redenominering, kräver konsensus bland Bitcoins mining-nätverk.

Sammanfattningsvis

Att utforska Bitcoins totala utbud kastar ljus över dess design och funktionalitet. Den systematiska utgivningen av nya bitcoins, som halveras vart fjärde år, lägger till ett lager av knapphet till denna digitala valuta.

Att förstå dessa mekanismer bidrar till en omfattande förståelse av Bitcoins ekonomiska modell och långsiktig hållbarhet i kryptovalutornas värld.

Läs också: Nästa kryptovaluta att explodera i värde

More from Benny Sjölind
Taiga avancerar som en ledande innovatör i elektrifieringen av Sveriges snöskotrar
Taiga Motors Corporation, en pionjär inom elektrifiering av motorsport, utökar sitt fotavtryck...
Read More
0 replies on “Hur många Bitcoins finns det?”