Årets vinterjackor 2023 – Här är de bästa modellerna detta år!

bästa nya vinterjackor 2023

Sportlovet närmar sig med stormsteg och enligt Norwegian* är det trots utmanande tider väldigt populärt med resor detta år. Vad som utmärker speciellt sportlovet är det många resorna till alpdestinationer. Om du inte tidigare funderat på det är det nu dags att förbereda dig med rätt kläder. I denna guide har vi därför rannsakat utbudet och plockat fram bästa nya vinterjackor 2023.

Det finns en del att tänka på när du köper en vinterjacka. Skall det vara en bra vinterjacka så kostar det ofta lite mer. Här fokuserar vi också på kvalitet när vi tar fram de bästa modellerna på marknaden.

Läs mer: Mest unika resväskorna på marknaden

Våra toppval – vinterjackor 2023

Bästa vinterjacka dam 2023
Tretorn - Puffer Parka, vattenavvisande
2 699 kr

Denna långa Puffer Parka för damer erbjuder en kombination av modern design och beprövad funktion under frostiga dagar. Den eleganta och långsträckta profilen tillsammans med dess traditionella detaljer utstrålar tidlös charm.

Denna jacka har en kvadratisk stickning fylld med återvunnet material och dubbla lager av tyg som står emot vatten samtidigt som den låter huden andas för högsta möjliga komfort. Dess anpassningsbara huva och jackans nederdel, kompletterad med skyddade framfickor, gör denna Puffer Parka till ett pålitligt och stiligt skydd mot hårt väder.

Köp svart här Köp oliv här
Bästa vinterjacka herr 2023
Rains - Alta Puffer Parka
3.999 kr

Alta Vinterparka kombinerar vattentäta egenskaper med en elegant puffad design. Som ett framstående inslag i Alta-kollektionen uppvisar denna jacka en stilren form, framträdande puffade sektioner och minimalistiska detaljer. Med sitt andningsbara premiumtyg, utrustat med fjäderfri isoleringsteknik, erbjuder den optimal värme i isiga förhållanden.

Denna parka är förstärkt med ett gummerat blixtlås, sofistikerade ultraljudsfogade sömmar, generösa fickor med fleeceföring, integrerade skyddsmanschetter samt en inre ficka för värdeförvaring. Den är även utrustad med en fodrad huva försedd med justerbar snörning.

Köp svart här Köp oliv här

Att tänka på vid köp av vinterjacka

att tänka på vid köp av vinterjacka 2023

När du köper en vinterjacka finns det åtminstone fem viktiga saker att tänka på:

  • Värme: Vinterjackor ska ge tillräckligt med värme för att du skall känna dig bekväm även i kallt väder. Det är viktigt att välja en vinterjacka som har isolering som dun eller syntetiskt fyllning med ett lämpligt lager tyg på utsidan för att skydda mot vind och regn.
  • Material: Vinterjackor bör vara tillverkade av slitstarka material som nylon eller polyester som klarar av att slitas. Leta efter tyger som Gore-Tex som är vattentäta men andas för att garantera komfort även när det är blött ute.
  • Passform: Vinterjackor ska sitta bra utan att vara trånga så att du har full rörelsefrihet. Det är speciellt viktigt vid vinteraktiviteter som utförsåkning. Leta efter justerbara funktioner som t.ex. snören och kardborreband för att skräddarsy passformen efter din kroppsform.
  • Funktioner: Vinterjackor bör ha praktiska funktioner som fickor, huva och dragband som kan användas för att hålla kall luft ute. Överväg en jacka med reflekterande element som gör det lättare att upptäcka den i svagt ljus.
  • Kostnad: Välj därför en som passar din budget och samtidigt ger ett gott skydd mot väder och vind. Var beredd på att spendera mer om du vill ha ett högkvalitativt hantverk och högpresterande tyger som håller längre.

Vilka vinterjackor är varmast?

vilka vinterjackor är varmast 2023
Då det gäller värme är det få som slår denna parka, längre version av Fjällrävens legendariska Expedition Dunjacka från 1974. En riktig klassiker som är en av de populäraste i Sverige ännu idag.

När det gäller värme finns det en mängd olika vinterjackor som kan hålla dig varm under de kallaste månaderna. Vilken typ av jacka du väljer beror på dina behov och preferenser.

Dunjackor anses i allmänhet vara en av de varmaste typerna av vinterjackor, eftersom de ger utmärkt isolering tack vare sin höga fyllnadsgrad. Andra alternativ som syntetiskt fyllda jackor eller jackor i pufferstil erbjuder också god isolering och kan i vissa fall vara varmare än dun.

Slutligen ger parkas med pälsbeklädnad och fodrade huvor ytterligare skydd mot det kalla vädret och är perfekta för dem som tillbringar långa perioder utomhus på vintern. Numera finns det också en mängd bra alternativ av långa dunjackor och parkas från många olika märken på marknaden. Dessa är definitivt något vi rekommenderar om du vill ha en varm vinterjacka.

Oavsett vilket val du gör ska du se till att investera i kvalitetsmaterial som håller i många år framöver.

Vilka vinterjackor är inne 2023?

Vinterjacka som andas och tål regn

Då det gäller trender för vinterjackor märks ett större fokus på kvalitet och funktionalitet just nu. Delvis kan detta ha att göra med att många försöker komma bort från slit-och-släng samhället för att istället satsa på modeller man kan bära flera säsonger. Kvalitet är nyckelordet för många när man söker vinterjackor 2023.

Vinterjacka som andas och tål regn

snygga vinterjackor dam 2023

En annan stor trend är alltså funktionalitet. Med vårt opålitliga vinterväder gör att vinterjackor som tål regn är eftertraktade bland de som söker vinterjackor. Det har underlättats betydligt i och med att många tillverkare nu satsar på modeller av vinterjackor som både är varma och samtidigt är vind- och vattentäta.

En av dessa är svenska Tretorn som för hösten och vintern tagit fram en rad snygga och funktionella vinterjackor av hög kvalitet. En av dessa är den vattenavvisande pufferjackan som syns ovan på bild.

Tretorn har även riktigt snygga och ändamålsenliga vinterjackor för herrar 2023. Ett annat märke som kombinerar värme med vattenavvisande egenskaper är danska Rains som är speciellt känt för sina regnjackor av hög kvalitet.

I deras utbud för vintern 2023 märks bland annat Alta Puffer Parka, som är en vattentät vinterjacka med en ren, lättburen puffer-estetik. Den här lyxiga puffern har ett vattentätt signaturtyg som andas och bygger på fjäderlös kammarteknologi som håller dig varm och bekväm även i de kallaste vädren. 

Som du kan se på bilden har jackan en perfekt längd för herrar, där den täcker stussen, samtidigt som den har en relativt slimmad passform.

Vilka vinterjackor är inne 2023
En av Parajumpers mest populära varma jackor för män. På tillverkarens fyrastegsskala tillhör Bold Parka den högsta nivån: den är lämplig för mycket kalla förhållanden.

Bland bästa märken för vinterjackor 2023 märks följande märken internationellt:

I Sverige är även följande märken väldigt populära och kända för sina vinterjackor av hög kvalitet:

Vinterjackor bästa märken herr 2023

vilka märken är inne bland vinterjackor 2023

Bland bästa märken av vinterjackor för män 2023 märks Patagonia, Fjällräven och Peak Performance. De har väldigt stiliga och varma vinterjackor av hög kvalitet som håller många år framöver. Trenden bland män är att satsa på kvalitet framför kvantitet och vid köp av vinterjackor från någon av dessa märken får du ett riktigt hantverk.

Vinterjackor bästa märken dam 2023

Bland damer ser vi att många av samma märken är populära som hos män. Även märken som Perfect Moment och Lululemon har snabbt blivit populära hos kvinnor både internationellt och i Sverige.

Bästa nya vinterjackor 2023

Vilken vinterjacka är bäst? Det är en fråga som till stor del är beroende på användningsändamålet. Men om utgångspunkten är att hitta en varm och snygg vinterjacka av hög kvalitet finns det vissa modeller som är bättre än andra. Här tar vi fram våra favoriter.

Bästa vinterjackor för män

bästa vinterjackor herr 2023

Den här jackan från Fjällräven är en av de absolut populäraste varma vinterjackorna för män 2023. Den innehåller hela 480 gram dun, vilket är lika mycket som en tre-säsongssovsäck. Detta är alltså en av de varmaste vinterjackorna på marknaden.

Jackan har också integrerad huva med hög isolering samt två stora och praktiska nedre fick samt fålljusteringsrem. Inte undra på att denna klassiska vinterjacka nått sådan popularitet!

Bästa vinterjackor för dam

bästa vinterjackor dam 2023

Om du vill ha en högklassig vinterjacka som håller bort regn och snöslask och samtidigt är väldigt stilig, kan vi rekommendera denna jacka från Columbia. Denna är samtidigt en välkommen färgklick från de normala svarta och blåa vinterjackorna som verkar vara normen hos de flesta.

Denna har en avslappnad och lite rymligare passform i ett Omni-Tech material som andas väldigt bra. Detta material i fodertyget reflekterar även en del av din kropps värme tillbaka. En högklassig vinterjacka i alla bemärkelser!

Snyggaste varma vinterjacka dam 2023

snyggaste varma vinterjacka dam 2023

En av våra favoriter bland varma vinterjackor för damer är denna Tundra Down Coat från Helly Hansen med snyggt zickzack-mönster. Den är fylld med ansvarsfullt producerad dun och är bekväm att bära. Den har ett snitt och en design av hög kvalitet som man kan förvänta sig av en Helly Hansen-design.

Detta är samtidigt en av de mest prisvärda bland vinterjackor för damer på marknaden.

Svarta vinterjackor dam

bästa Svarta vinterjackor dam 2023

Det går inte att bortse från att svarta vinterjackor är de mest eftertraktade både bland kvinnor och män. Och varför inte, det är trots allt en av de enklaste färgerna att kombinera till en snygg helhet.

En av våra favoriter bland svarta vinterjackor för damer 2023 är denna från Outdoor-märket RAB – ett märke som alltid ligger högt i kurs när välrenommerade ISPO utser sina favoriter i ISPO Awards varje år.

Denna jacka har högkvalitativ, RDS-certifierade isolering som skyddar helt skyddad från regn, slask och snö som försöker ta sig igenom genom att tina på yttyget. Jackan är vatten- och vindtät och är tillverkad i ett andningsbart material, med tejpade sömmar. Den har även rikligt med fickor, huva och justeringssnören i fållen.

Med andra ord bockar den av alla punkter för en vinterjacka av högsta kvalitet!

Vanliga frågor om vinterjackor 2023

Vilka är de bästa vinterjackorna?

De bästa jackorna för vintern är de som är både varma och andas, så att du kan känna dig bekväm i kalla temperaturer. Leta efter dun- eller syntetisk isolering, ett vattentätt ytterlager och förseglade sömmar för att hålla vind och fukt ute. Se till att jackan har justerbara manschetter och midjeband för att täta in kroppsvärmen.

Vilka är fördelarna med att bära en vinterjacka?

Att bära en bra vinterjacka håller dig varm och torr i kallt väder. Den skyddar också mot vind, regn, snö och andra element. Dessutom har vissa jackor extra funktioner som fickor eller huvor för att ge ytterligare skydd.

Hur väljer jag rätt vinterjacka för mig?

Att välja rätt vinterjacka handlar om var du kommer att bära den mest och vilken typ av aktivitet du kommer att ägna dig åt. Om du till exempel behöver en jacka för avslappnade vardagskläder ska du leta efter en jacka som är bekväm och snygg. Om du behöver en jacka för utomhusaktiviteter som vandring eller skidåkning ska du se till att den har rätt egenskaper för att hålla dig varm och torr.

Vilka egenskaper bör man leta efter i en vinterjacka?

Några av de funktioner som du bör leta efter i en vinterjacka är vattentäthet, andningsförmåga, isolering, justerbara manschetter och linning, fickor för förvaring och huvor. Det är också viktigt att se till att jackan sitter ordentligt.

Vilka är de olika typerna av vinterjackor?

De olika typerna av vinterjackor är parkas, puffers, bombers, quiltade jackor, dunjackor, anoraker och fleecejackor. Varje typ av jacka har sina egna unika egenskaper och fördelar, så fundera på dina behov innan du väljer en jacka.

Vilket är det bästa sättet att ta hand om en vinterjacka?

Det bästa sättet att ta hand om en vinterjacka är att tvätta den regelbundet enligt tillverkarens anvisningar. Använd om möjligt en skonsam tvätt med kallt vatten och lufttorka jackan. Undvik dessutom att lägga den i torktumlaren och stryk aldrig en vinterjacka.

Vilka är några av de mest populära märkena för vinterjackor?

Några av de mest populära märkena för vinterjackor internationellt är The North Face, Patagonia, Columbia, Canada Goose, Arc’teryx och Outdoor Research. I Sverige är också märken som Helly Hansen, Peak Performance och Fjällräven populära.

Vilka är några av de bästa ställena att köpa vinterjackor på?

Du kan köpa vinterjackor i klädbutiker, onlinebutiker och butiker för utomhusutrustning. Några av de bästa ställena att köpa vinterjackor online är sajter som inriktar sig på utomhusaktiviteter som Scandinavian Outdoor eller Outdoorexperten.

Hur mycket ska jag räkna med att spendera på en vinterjacka?

Kostnaden för en vinterjacka beror på typ, märke, isoleringsmaterial och funktioner. Generellt sett kan du räkna med att spendera mellan 1500 och 5000 kronor för en vinterjacka med bra kvalitet.

Vilka är några av de senaste trenderna inom vinterjackor?

Några av de senaste trenderna inom vinterjackor är överdimensionerade passformer, färgglada tryck och mönster, shearlingaccenter och djärva grafiska detaljer.

*Norwegian pressmeddelande

Written By
More from Redaktionen
Haupt Lakrits har lanserat världens dyraste lakrits
En lakrits berikad med vit Alba-truffel, iransk beluga kaviar och japanskt havssalt...
Read More