Bästa lyxparfym för män 2024 – Här är mina favoriter!

bästa lyxparfym för män 2023

Det är tydligt att det finns ett växande intresse för parfymhantverket hos män. Att hitta en parfym som uttrycker ens personlighet och stil har blivit allt viktigare även hos män och numera pratar man ofta i termer av “signaturparfym” när man letar efter rätt parfym för ens smak. Vilken är då bästa lyxparfym för män 2024?

Som grundare av herrmodemagasinet Gentlemannaguiden har jag en lång erfarenhet av att testa parfymer. Detta är ett livslångt intresse och jag har redan varit parfymtestare i runt 20 år. Jag minns att jag redan i tonåren gick runt i exklusiva parfymaffärer och drömde om att någonsin i livet få tillfälle att köpa de finaste parfymerna i världen.

bästa herrparfymer 2024
Min egna sommarfavorit Profumum Roma Acqua di Sale

Lyckligtvis fick jag möjligheten i samband med att jag grundade nämnda livsstilsmagasin 2010. Efter bara några år började parfymtester från exklusiva märken ramla in i min postlåda och jag fick så småningom även ekonomin att kunna samla på mig en stor “parfymgarderob”. Med mina erfarenheter i bagaget tar jag här fram mina favoriter bland alla parfymer på marknaden 2024.

Parfymer som jag genom utförliga tester och vardagligt bruk kunnat konstatera att är något alldeles extra. Det tar nämligen ofta en god tid att testa en parfym. Ofta kan det första intrycket förföra en, för att sedan kunna konstatera att detta är en doft man tröttnat på rätt snabbt. Gemensamt för alla dofter på listan är att de kunnat stå sig för tidens tand och har varit mina favoriter en längre tid.

Bästa herrparfymer 2024 – På denna lista

  1. Bästa herrparfymen 2024Tom Ford Noir Extreme Parfum
  2. Bäst i test herrparfym 2024Profumum Roma Acqua di Sale
  3. Bästa festparfym för män 2024Xerjoff XJ 1861 Naxos EdP
  4. Bästa klassiska herrparfym 2024Creed Irish Tweed EdP
  5. Bästa vardagsparfym för herrar 2024Acqua di Parma Sandalo Edp
  6. Bästa unisexparfym 2024Le Labo Santal 33

1. Tom Ford Noir Extreme Parfum – Bästa herrparfymen 2024

Bästa lyxparfym för män 2024

Om man skall utgå ifrån recensioner och prestigefyllda tävlingen Fragrance Foundation Award 20231 som nyss avgjordes, finns det en klar favorit. Tom Ford Noir Extreme Parfum vann i klassen Men’s Luxury och har genomgående fått utmärkta recensioner både hos parfymbibeln Fragrantica2 och på olika parfymsajter runtom i världen.

Denna doft vann också utmärkelsen som bästa herrdoft över 700 kr på Swedish Beauty Awards ifjol. Det är med andra ord en välmeriterad doft som lär gå hem hos omgivningen.

Tom Ford Noir Extreme Parfum lanserades 2022 och blev snabbt en favorit hos många. Detta är en utsökt blandning av bärnsten och vanilj, vilket skapar en verkligt oemotståndlig arom – rena sinnebilden för modern lyx och den perfekta festdoften oavsett årstid.

Toppnoterna av kardemumma, ingefära, mandarin, neroli och citrus ger en livlig och uppfriskande öppning, medan hjärtnoterna av kulfi, bulgarisk ros, apelsinblomma och jasmin ger en touch av elegans och sofistikering.

Basnoterna av vanilj, läder, mocka, bärnsten, guajakträ, tonkaböna och cederträ skapar en varm och förförisk grund som dröjer sig kvar på huden.

Noir Extreme Parfum från Tom Ford är en sensorisk resa som kombinerar rika ingredienser för att skapa en verkligt oförglömlig doftupplevelse.

2. Profumum Roma Acqua di Sale – Bäst i test herrparfym 2024

bäst i test herrparfym 2024

Profumum Roma Acqua di Sale är något alldeles extra – den absolut bästa sommarparfymen på marknaden! Jag är redan inne på den femte flaskan av denna parfym på tre år. Det unika med denna parfym är att jag varje gång får komplimanger för den både av män och kvinnor. Alla frågar vilken parfym jag använder och var jag köpt den.

I doftnoterna märks cederträ och marina noter, något som man i parfymen kombinerat till perfektion. Det unika med parfymerna från Profumum Roma är att koncentrationen är av parfymolja är så stark att den sägs överleva en dusch. Även mina kompisar säger att de känner att jag varit i deras lägenhet dagen efter att jag hälsat på.

Detta är det hetaste tipset för alla män som vill dofta gott sommaren 2024!

3. Xerjoff XJ 1861 Naxos EdP – Bästa festparfym för män 2024

bästa festparfym herr 2024

Xerjoff Naxos kom jag första gången i kontakt med när jag fick ett stort parti testers hem i brevlådan från Xerjoff från en parfymsajt 2016. Bland de 15 parfymerna från Xerjoff var det speciellt en doft som jag genast fastnade för, XJ 1861 Naxos EdP. Jag har alltid varit svag för vaniljnoter, men denna hade ett djup som fick mig att bli helt förälskad.

XJ 1861 har topp- och hjärtnoter av citrus och mild lavendel som blandas med söta blommor, kryddor och honung. Det som speciellt framträder i parfymen och gör att den har en så lång hållbarhet är ändå dess bas av tobak, tonkaböna och vanilj.

Detta är samtidigt också en av de parfymer med den högsta rakningen av alla på parfymbibeln Fragrantica med 4,51 poäng av 5 möjliga. En av de absolut bästa festparfymerna för män 2024.

Även i övrigt är dofterna från italienska Xerjoff bland de lyxigaste du hittar på marknaden, med många underbara parfymer i utbudet.

4. Creed Irish Tweed EdP – Bästa klassiska herrparfym 2024

Gillar du klassiskt manliga parfymer? Då är Creed Irish Tweed en av de absolut bästa på marknaden. Denna har en alldeles unik doftaura kring sig – något som kan sägas om många av Creeds parfymer.

Jag är en av de personer som alltid ser till att besöka Creeds fysiska butiker när jag besöker Paris för att inhämta inspiration. Men min kärlek till märket Creed sträcker sig längre tillbaka i tiden. Redan 2015 fick jag en samling testers av Creed bestående av 10 av deras mest klassiska parfymer. Där var det framförallt tre parfymer som stack ut från mängden enligt mig.

Dels var det Creed Irish Tweed och den andra var Santal EdP som är med och utmanar Xerjoff Naxos om utmärkelsen som bästa festparfym. Även Bois du Portugal som även finns i min parfymgarderob är en klassisk herrdoft som skiljer sig från mängden.

Den mest populära av alla dofter från Creed, Aventus, har aldrig riktigt gått hem hos mig.

Creed Green Irish Tweed är en riktig klassiker som lanserades 1985 och bland annat har kändisar som Richard Gere och Robert Redford bland sina användare. I toppnoten märks verbena och citron, medan hjärtnoten av viol för tankarna till en annan av de mest klassiska bland herrdofter Geoffrey Beene Grey Flannel. Parfymer avslutas med rika basnoter av sandelträ, ambra och iris.

5. Acqua di Parma Sandalo EdP – Bästa vardagsparfym för herrar 2024

Bästa vardagsparfym för herrar 2024

Acqua di Parma var ett av de parfymmärken som jag först förälskade mig i och som gjorde att jag fick upp ögonen för parfymhantverket. Det var under en resa till Italien i min tidiga ungdom som jag kom i kontakt med deras klassiker Acqua di Parma Colonia som många eleganta italienska män bar.

Sedermera har jag använt många av Acqua di Parmas parfymer och den senaste som jag använder just nu är deras Sandalo EdP. Jag har alltid varit svag för doftnoten sandelträ och här får du en uppvisning i hur man kombinerar doftnoten på bästa sätt.

Sandalo ingår i Acqua di Parmas Ingredients Collection, där man bygger upp parfymerna runt en huvudingrediens. I detta fall är det alltså doftnoten sandelträ som spelar huvudrollen.

Bland toppnoterna märks citrus som övergår till hjärtnoter av lavendel och kardemumma. I basnoterna återfinns sandelträ, där man i denna parfym använt en sällsynt sort av sandelträ från Indien, som blandats med tonkaböna och bärnsten.

En riktig hit som jag gillar att använda till vardagen.

6. Le Labo Santal 33 – Bästa unisexparfym 2024

bästa unisexparfym 2024

En klar trend bland parfymer är unisexdofter som kan användas av både män och kvinnor. Le Labo är ett unikt nischmärke som enligt mig har några av de bästa unisexparfymerna på marknaden. Den allra bästa bland Le Labos parfymer är Santal 33 som lyckats träffa alla doftnoter rätt.

Detta är en parfym som främst min flickvän använder som sin signaturdoft och hon får ständigt komplimanger för den.

Detta är en doft med toppnoter av kardemumma, iris, viol och ambrox som kombineras med en basnoter av rökig träblandning och kryddiga, läderartade, myskiga toner. Dessa ger parfymen dess unisexsignatur och ett beroendeframkallande välbehag.

Bästa nya parfymer herr 2024

En klar trend bland parfymer är unisexdofter som kan användas av både män och kvinnor. I valet av bästa lyxparfym för män 2024 är alla dessa parfymer heta kandidater.

Här är bästa nya herrparfymer 2024 bland övriga märken:

1. Creed Abolu Aventus

bästa nya parfymer herr 2024

Creed är ett av de mest intressanta bland alla märken för parfymälskare och deras parfym Aventus är en storsäljare. Även i Sverige är det en av de mest populära lyxparfymerna.

Nu har Creed lanserat en spännande ny tolkning av denna klassiker, benämnd Absolu Aventus. Denna begränsade utgåva hämtar sitt namn från det latinska ordet “absolvere”, vilket betyder frigörelse.

Den nya versionen erbjuder en rikare och mer intensiv upplevelse jämfört med det ursprungliga Aventus. Friskheten och sötman från ananas har ersatts med mer robusta citrusnoter av grapefrukt och citron, samt en djupare fruktighet från svarta vinbär. Kryddnoter som kardemumma, kanel och ingefära tillsammans med haitisk vetiver och rosépeppar, ger en unik blandning av bitterhet och en subtil rökighet.

Parfymen avrundas med en bas av mörk, träig patchouli.

Denna nya tolkning från Creed, Absolu Aventus, utstrålar sofistikering och karaktär. Den presenteras i en stilren svart flaska, vilket speglar dess elegans.

2. Penhaligon’s Solaris EdP

bästa nya herrparfymer 2024

Anrika brittiska Penhaligon’s har en rad klassiska parfymer som alla parfymfantaster bör ha sin din doftgarderob. En av de nyaste som lanserats från märket under 2023 är Solaris EdP som är en fantastisk sammansättning av kraftfulla ingredienser som håller länge på din hud.

Penhaligon’s Solaris erbjuder en doftupplevelse som hämtar inspiration från solens strålande energi, framställd i en elegant flaskdesign. Denna parfym öppnar med friska noter av Neroli, svarta vinbär och citron, vilket skapar en kombination av lätthet och sofistikerad komplexitet.

Dess hjärta består av blommiga toner av jasmin och ylang-ylang, perfekt balanserade mot en bas av varma, träiga noter från sandelträ och cederträ. Avslutningsvis tillförs en hint av vanilj, som ger en förförisk och långvarig arom.

3. Roja Parfums Diaghilev EdP

bästa nya Parfum herr 2024

Lyxmärket Roja Parfums är själva sinnebilden av lyx inom parfymvärlden och de har också några av de mest exklusiva parfymerna i världen.

Den ryske impressarion, kritikern och filantropen Sergei Diaghilev var en ledande förgrundsfigur inom art deco-rörelsen. Roja Doves parfym Diaghilev är en elegant hyllning till hans liv och verk.

Diaghilev är en komplex och välbalanserad komposition som återskapar upplevelsen av en föreställning på Paris operahus. Parfymen innehåller inslag av kryddor, fruktiga ackord och läder, och den är full av dekadens, överdåd och lyx.

4. Thameen Bravi

bästa herrparfym 2024

Thameen London är ett spännande parfymmärke som är nytt för många svenskar. Deras nya doft Bravi är en nytolkning av den klassiska colognen, med en twist i form av nya komplexa nyanser och aromatiska lager. Doften är inspirerad av Covent Garden och dess ikoniska operahus, och skapades som en hyllning till öppnandet av operan efter pandemin.

Parfymören Bruno Jovanovic har skapat en aromatisk doft med bergamott, bitter orange och exotisk ingefära i toppnoterna. Hjärtat består av pudrig, floral tuberos, saffran och honung, och basen av mjölkiga valnötsackord, vanilj och sträv tobak.

5. Nishane Ani X EdP

bästa nya herrparfymer 2024

Ifall du aldrig testat på Nishanes underbara dofter är det dags att du gör det. I utbudet hittar du ett enormt utbud av intressanta dofter. En av de som har högst betyg på av alla nya parfymer från Nishane på parfymbibeln Fragrantica är Ani X som kom ut på marknaden tidigare i år.

ANI X är en doft med en spännande historia. Den första versionen, ANI, lanserades 2019 med temat “NO BOUNDARIES”. Den var en omedelbar succé och blev snabbt känd som en av de bästa vaniljdofterna som någonsin skapats.

Med ANI X ville Nishane förstärka den mystiska resa genom tiden som fansen upplevde med ANI. Den nya doften hyllar en gammal metropol som nu står som ett monument över imperiernas makt och tidens oundviklighet.

Precis som den ursprungliga ANI syftar ANI X till att bryta ner gränser och ge bärarna möjlighet att bygga sitt eget imperium från ruinerna.

I ett försök att nå parfymälskare som specifikt söker efter den uppfriskande aspekten av doften, har ANI X utformats för att öppna med en rikare explosion av saftig citrus än den ursprungliga formeln av ANI. Den fräschör som bäraren kommer att känna med den nya ANI X ovanpå den välkända vaniljkvaliteten hos den ursprungliga ANI kommer att bli en trevlig överraskning för parfymälskarna.

Detta var några av våra favoriter bland bästa lyxparfym för män 2024. Vi kan även rekommendera någon av de nya Byredo dofterna som lanserats under 2024.

För kommande festsäsong är någon av dessa herrparfymer ett bra alternativ om du vill väcka positiv uppmärksamhet i din omgivning. Vi kan nästan garantera positiva komplimanger när du bär någon av dessa!

Vanliga frågor om lyxparfymer för män

Vad utmärker en lyxparfym från en standardparfym för män?

Lyxparfymer skiljer sig genom att använda högkvalitativa, ofta sällsynta ingredienser. De är oftast mer komplexa i sina doftsammansättningar och utvecklas med större hantverksskicklighet. Förpackningen och flaskan är också vanligtvis av högre kvalitet och mer detaljrik.

Är det värt att investera i en dyrare parfym?

Om parfymen erbjuder en doft du älskar och du uppskattar de finare detaljerna i doftens utveckling, kan det vara värt investeringen. Lyxparfymer tenderar att ha bättre sillage (doftspår) och hållbarhet på huden.

Hur applicerar man lyxparfym på bästa sätt?

Applicera parfymen på pulspunkterna, som handlederna och nacken, där kroppsvärmen hjälper till att sprida doften. Undvik att gnugga parfymen efter applicering, eftersom detta kan förändra doftnoterna.

Hur skiljer sig doftnoterna i lyxparfymer för män från kvinnliga dofter?

Lyxparfymer för män tenderar att ha starkare och mer robusta doftnoter som trä, läder, tobak och kryddor. Kvinnliga lyxparfymer lutar ofta mot blommiga, fruktiga och mjukare noter. Dock är gränsen mellan manliga och kvinnliga dofter allt mer flytande, med många unisex-alternativ på marknaden.

Hur länge håller en parfym efter att flaskan öppnats?

En öppnad parfym kan hålla sin doftkvalitet i cirka 3-5 år, beroende på förvaringsförhållandena. Det är bäst att förvara parfymen på en sval, mörk plats och undvika direkt solljus och extrema temperaturer.

Vad är en unisexdoft?

En unisexdoft är en parfym som är designad för att passa både män och kvinnor, utan att särskilt inrikta sig på traditionellt manliga eller kvinnliga doftnoter. Istället för att följa de konventionella normerna där manliga parfymer oftast har kraftigare, kryddigare doftnoter och kvinnliga dofter tenderar att vara sötare eller blommigare, balanserar unisexdofter mellan dessa spektra för att skapa en doft som kan uppskattas av alla oavsett kön.

1Fragrance Foundation

2Fragrantica

More from Benny Sjölind
Moss Echo: Förbättra inomhusluften naturligt med mossa
Oavsett om du bor i hjärtat av en livlig stad eller på...
Read More
0 replies on “Bästa lyxparfym för män 2024 – Här är mina favoriter!”