Bästa lyxparfym för män 2024

bästa lyxparfym för män 2023

Det är tydligt att det finns ett växande intresse för parfymhantverket hos män. Att hitta en parfym som uttrycker ens personlighet och stil har blivit allt viktigare även hos män och numera pratar man ofta i termer av “signaturparfym” när man letar efter rätt parfym för ens smak. Vilken är då bästa lyxparfym för män 2024?

Om man skall utgå ifrån recensioner och prestigefyllda tävlingen Fragrance Foundation Award 20231 som nyss avgjordes, finns det en klar favorit. Tom Ford Noir Extreme Parfum vann i klassen Men’s Luxury och har genomgående fått utmärkta recensioner både hos parfymbibeln Fragrantica2 och på olika parfymsajter runtom i världen.

Denna doft vann också utmärkelsen som bästa herrdoft över 700 kr på Swedish Beauty Awards ifjol. Det är med andra ord en välmeriterad doft som lär gå hem hos omgivningen.

Tom Ford Noir Extreme Parfum – Bästa herrparfymen 2024

Bästa lyxparfym för män 2024

Tom Ford Noir Extreme Parfum lanserades 2022 och blev snabbt en favorit hos många. Detta är en utsökt blandning av bärnsten och vanilj, vilket skapar en verkligt oemotståndlig arom – rena sinnebilden för modern lyx och den perfekta festdoften oavsett årstid.

Toppnoterna av kardemumma, ingefära, mandarin, neroli och citrus ger en livlig och uppfriskande öppning, medan hjärtnoterna av kulfi, bulgarisk ros, apelsinblomma och jasmin ger en touch av elegans och sofistikering.

Basnoterna av vanilj, läder, mocka, bärnsten, guajakträ, tonkaböna och cederträ skapar en varm och förförisk grund som dröjer sig kvar på huden.

Noir Extreme Parfum från Tom Ford är en sensorisk resa som kombinerar rika ingredienser för att skapa en verkligt oförglömlig doftupplevelse.

5 bästa Tom Ford parfym herr

bästa Tom Ford parfym herr

Tom Ford är ett lyxmärke som är välkänt för sin avancerade kosmetika, sitt mode och framför allt sina parfymer. Tom Ford har verkligen haft en betydande inverkan på doftvärlden med sin extraordinära samling av distinkta och djärva dofter.

Varje parfym från Tom Ford förkroppsligar en fusion av kvalitet, utsökta ingredienser och uppmärksamhet på detaljer som varumärket är känt för. Varumärkets lyxiga tilltal och mycket personliga, sofistikerade doftprofiler har gjort Tom Ford till ett favoritmärke för dem som söker en exklusiv och uttrycksfull parfym.

Nedan följer de fem mest populära parfymerna från Tom Ford som alla gör anspråk på att vara bästa lyxparfym för män 2024:

1. Tom Ford Black Orchid

bästa tom ford parfym herr 2024

Black Orchid lanserades 2006 och är en ikonisk doft från Tom Ford som snabbt fick en massiv följarskara. Parfymen är känd för sina rika, mörka ackord och lockande blandning av svarta orkidéer och kryddor.

Den är både modern och tidlös. Toppnoterna består av en sensuell blandning av svart tryffel och ylang som blandas med frisk bergamott och läckra svarta vinbär. Hjärtnoterna fångar den orientaliska doften av svart orkidé, medan basnoterna avrundar med träiga noter av patchouli och sandelträ.

Även Black Orchid är tidigare vinnare av Fragrance Foundation Award.

2. Tom Ford Noir de Noir

bästa tom ford parfymer herr 2024

Noir de Noir är en del av Tom Ford Private Blend Collection och är en rik, djupt fängslande doft med en air av ren elegans. Doften är en intrikat fusion av maskulin jordighet och feminin sensualitet.

Den varma och sensuella doften av saffran, svart ros, svart tryffel, vanilj, patchouli, oud-trä och trädmossa gör den till ett lockande val för parfymälskare.

3. Tom Ford Tobacco Vanille

mest populära tom ford parfymer 2024

Tobacco Vanille är ett annat erbjudande från Private Blend Collection och är en modern tolkning av en gammaldags herrklubb. Denna mjuka, orientaliska doft kombinerar briljant tobaksblad och aromatiska kryddor med en rik bas av vanilj, kakao, torra fruktackord och söt träsaft för en livlig, varm och överdådig effekt.

4. Tom Ford Oud Wood

bästa tom ford parfymer herr 2024

Oud anses vara en av de mest sällsynta, värdefulla och dyra ingredienserna i en parfymörs arsenal och bränns ofta i tempel fyllda med rökelse. Tom Fords Oud Wood använder denna starka träiga not och lägger till exotiskt rosenträ och kardemumma, med en rökig blandning av sällsynt oud-trä, sandelträ och vetiver.

Tonkaböna och bärnsten ger doften värme och sensualitet.

5. Tom Ford Neroli Portofino

bästa tom ford parfymer 2024

Neroli Portofino är inspirerad av det klara vattnet på den italienska rivieran och innehåller svala vindar, glittrande klart vatten och frodigt lövverk genom friska citrusoljor, överraskande blommiga noter och undertoner av bärnsten.

Denna livfulla, gnistrande, transportabla doft framkallar ett drömliknande tillstånd av oändlig sommar.

Bästa nya parfymer herr 2024

Det är såklart inte endast Tom Ford som har nya herrparfymer 2024, utan även många andra märken har lanserat intressanta nyheter. En klar trend bland parfymer är unisexdofter som kan användas av både män och kvinnor. I valet av bästa lyxparfym för män 2024 är alla dessa parfymer heta kandidater.

Här är bästa nya herrparfymer 2024 bland övriga märken:

1. Creed Abolu Aventus

bästa nya parfymer herr 2024

Creed är ett av de mest intressanta bland alla märken för parfymälskare och deras parfym Aventus är en storsäljare. Även i Sverige är det en av de mest populära lyxparfymerna.

Nu har Creed lanserat en spännande ny tolkning av denna klassiker, benämnd Absolu Aventus. Denna begränsade utgåva hämtar sitt namn från det latinska ordet “absolvere”, vilket betyder frigörelse.

Den nya versionen erbjuder en rikare och mer intensiv upplevelse jämfört med det ursprungliga Aventus. Friskheten och sötman från ananas har ersatts med mer robusta citrusnoter av grapefrukt och citron, samt en djupare fruktighet från svarta vinbär. Kryddnoter som kardemumma, kanel och ingefära tillsammans med haitisk vetiver och rosépeppar, ger en unik blandning av bitterhet och en subtil rökighet.

Parfymen avrundas med en bas av mörk, träig patchouli.

Denna nya tolkning från Creed, Absolu Aventus, utstrålar sofistikering och karaktär. Den presenteras i en stilren svart flaska, vilket speglar dess elegans.

2. Penhaligon’s Solaris EdP

bästa nya herrparfymer 2024

Anrika brittiska Penhaligon’s har en rad klassiska parfymer som alla parfymfantaster bör ha sin din doftgarderob. En av de nyaste som lanserats från märket under 2023 är Solaris EdP som är en fantastisk sammansättning av kraftfulla ingredienser som håller länge på din hud.

Penhaligon’s Solaris erbjuder en doftupplevelse som hämtar inspiration från solens strålande energi, framställd i en elegant flaskdesign. Denna parfym öppnar med friska noter av Neroli, svarta vinbär och citron, vilket skapar en kombination av lätthet och sofistikerad komplexitet.

Dess hjärta består av blommiga toner av jasmin och ylang-ylang, perfekt balanserade mot en bas av varma, träiga noter från sandelträ och cederträ. Avslutningsvis tillförs en hint av vanilj, som ger en förförisk och långvarig arom.

3. Roja Parfums Diaghilev EdP

bästa nya Parfum herr 2024

Lyxmärket Roja Parfums är själva sinnebilden av lyx inom parfymvärlden och de har också några av de mest exklusiva parfymerna i världen.

Den ryske impressarion, kritikern och filantropen Sergei Diaghilev var en ledande förgrundsfigur inom art deco-rörelsen. Roja Doves parfym Diaghilev är en elegant hyllning till hans liv och verk.

Diaghilev är en komplex och välbalanserad komposition som återskapar upplevelsen av en föreställning på Paris operahus. Parfymen innehåller inslag av kryddor, fruktiga ackord och läder, och den är full av dekadens, överdåd och lyx.

4. Thameen Bravi

bästa herrparfym 2024

Thameen London är ett spännande parfymmärke som är nytt för många svenskar. Deras nya doft Bravi är en nytolkning av den klassiska colognen, med en twist i form av nya komplexa nyanser och aromatiska lager. Doften är inspirerad av Covent Garden och dess ikoniska operahus, och skapades som en hyllning till öppnandet av operan efter pandemin.

Parfymören Bruno Jovanovic har skapat en aromatisk doft med bergamott, bitter orange och exotisk ingefära i toppnoterna. Hjärtat består av pudrig, floral tuberos, saffran och honung, och basen av mjölkiga valnötsackord, vanilj och sträv tobak.

5. Nishane Ani X EdP

bästa nya herrparfymer 2024

Ifall du aldrig testat på Nishanes underbara dofter är det dags att du gör det. I utbudet hittar du ett enormt utbud av intressanta dofter. En av de som har högst betyg på av alla nya parfymer från Nishane på parfymbibeln Fragrantica är Ani X som kom ut på marknaden tidigare i år.

ANI X är en doft med en spännande historia. Den första versionen, ANI, lanserades 2019 med temat “NO BOUNDARIES”. Den var en omedelbar succé och blev snabbt känd som en av de bästa vaniljdofterna som någonsin skapats.

Med ANI X ville Nishane förstärka den mystiska resa genom tiden som fansen upplevde med ANI. Den nya doften hyllar en gammal metropol som nu står som ett monument över imperiernas makt och tidens oundviklighet.

Precis som den ursprungliga ANI syftar ANI X till att bryta ner gränser och ge bärarna möjlighet att bygga sitt eget imperium från ruinerna.

I ett försök att nå parfymälskare som specifikt söker efter den uppfriskande aspekten av doften, har ANI X utformats för att öppna med en rikare explosion av saftig citrus än den ursprungliga formeln av ANI. Den fräschör som bäraren kommer att känna med den nya ANI X ovanpå den välkända vaniljkvaliteten hos den ursprungliga ANI kommer att bli en trevlig överraskning för parfymälskarna.

Detta var några av våra favoriter bland bästa lyxparfym för män 2024. Vi kan även rekommendera någon av de nya Byredo dofterna som lanserats under 2024.

För kommande festsäsong är någon av dessa herrparfymer ett bra alternativ om du vill väcka positiv uppmärksamhet i din omgivning. Vi kan nästan garantera positiva komplimanger när du bär någon av dessa!

Vanliga frågor om lyxparfymer för män

Vad utmärker en lyxparfym från en standardparfym för män?

Lyxparfymer skiljer sig genom att använda högkvalitativa, ofta sällsynta ingredienser. De är oftast mer komplexa i sina doftsammansättningar och utvecklas med större hantverksskicklighet. Förpackningen och flaskan är också vanligtvis av högre kvalitet och mer detaljrik.

Är det värt att investera i en dyrare parfym?

Om parfymen erbjuder en doft du älskar och du uppskattar de finare detaljerna i doftens utveckling, kan det vara värt investeringen. Lyxparfymer tenderar att ha bättre sillage (doftspår) och hållbarhet på huden.

Hur applicerar man lyxparfym på bästa sätt?

Applicera parfymen på pulspunkterna, som handlederna och nacken, där kroppsvärmen hjälper till att sprida doften. Undvik att gnugga parfymen efter applicering, eftersom detta kan förändra doftnoterna.

Hur skiljer sig doftnoterna i lyxparfymer för män från kvinnliga dofter?

Lyxparfymer för män tenderar att ha starkare och mer robusta doftnoter som trä, läder, tobak och kryddor. Kvinnliga lyxparfymer lutar ofta mot blommiga, fruktiga och mjukare noter. Dock är gränsen mellan manliga och kvinnliga dofter allt mer flytande, med många unisex-alternativ på marknaden.

Hur länge håller en parfym efter att flaskan öppnats?

En öppnad parfym kan hålla sin doftkvalitet i cirka 3-5 år, beroende på förvaringsförhållandena. Det är bäst att förvara parfymen på en sval, mörk plats och undvika direkt solljus och extrema temperaturer.

Vad är en unisexdoft?

En unisexdoft är en parfym som är designad för att passa både män och kvinnor, utan att särskilt inrikta sig på traditionellt manliga eller kvinnliga doftnoter. Istället för att följa de konventionella normerna där manliga parfymer oftast har kraftigare, kryddigare doftnoter och kvinnliga dofter tenderar att vara sötare eller blommigare, balanserar unisexdofter mellan dessa spektra för att skapa en doft som kan uppskattas av alla oavsett kön.

1Fragrance Foundation

2Fragrantica

Written By
More from Klara Vindal
Nu kan du bo i en av New Yorks mest exklusiva adresser på toppen av anrika Plaza Hotel
Plaza Hotel, ett landmärke i New York City sedan 1907, presenterar nu...
Read More