Orient Express öppnar sitt andra hotell i Italien i det exceptionella Palazzo Donà Giovannelli i Venedig

orient express hotell Venedig

Det legendariska resemärket Orient Express, som ingår i den världsledande Accor-koncernen, har undertecknat ett samarbetsavtal med den italienska hotellkoncernen Arsenale S.p.A. för att öppna det andra Orient Express-hotellet i Italien på det spektakulära Palazzo Donà Giovannelli i Venedig. Grupperna har valt arkitekt och inredningsdesigner Aline Asmar d’Amman och hennes studio Culture in Architecture att utforma och dekorera lokalen.

Venedig, som en gång var porten till Konstantinopel och ett mytomspunnet stopp på det legendariska Orient Express-tåget – som öppnade sina dörrar 1919 när Simplontunneln som förbinder Schweiz med Italien var färdigställd – kommer att bli hemvist för det andra Orient Express-hotellet, som kommer att öppna i början av 2024.

Palazzo Donà Giovannelli ligger bara tio minuter från Venedigs tågstation Santa Lucia, intill shoppingdistriktet Cannaregio, och har sina rötter i Doggarnas stads ursprung. Palazzo Donà Giovannelli är ett värdefullt palats som byggdes år 1400 av arkitekten Filippo Calendario, känd för Venedigs berömda Dogepalats. Det var tidigare hem för hertigen av Urbino, som var en konstmästare, och det har renoverats två gånger, särskilt år 1800 av arkitekten Gian Battista Meduna. En gång i tiden var det ett pinakotek som innehöll målningen La Tempesta av Giorgione, och det ägdes successivt av familjerna Donà och Giovannelli.

hotell orient express Venedig

Orient Express Venice Hotel är en hyllning till Venedigs arv och inspirerat av alla de kulturer och epoker som för alltid är en del av dess historia. Hotellet kommer att ha 45 rum och sviter, alla med utsikt över Venedigs trädgårdar och kanaler. Hotellets bar kommer att ligga i den tidigare balsalen piano nobile på byggnadens huvudvåning. En restaurang i världsklass kommer att introducera gästerna till den italienska gastronomins smaker. Utvalda terrasser gömda på hotellets tak kommer att erbjuda den vackraste utsikten över Serenissimas underverk.

Så snart hotellet öppnar kommer passagerare på Orient Express La Dolce Vita-tåget att kunna gå av direkt vid Santa Lucia-stationen i Venedig och nå Orient Express Venice Hotel till fots eller med båt.

Orient Express Venedig: mellan öst och väst

Orient Express Venice förkroppsligar ett unikt möte mellan två ikoner: det legendariska lyxvarumärket och Palazzo Donà Giovannelli. En arkitektonisk bedrift i kulturernas korsningspunkt, en länk mellan öst och väst, den landmärkta byggnaden är förankrad i evigheten och redo att återuppstå med en teatralisk och samtida livskonst, genomsyrad av oändlig elegans, säger Aline Asmar d’Amman.

Aline Asmar d’Amman är född i Libanon och skapar via sin studio Culture in Architecture projekt där det förflutna och framtiden kopplas samman, där kulturen symboliserar en bro mellan kontinenterna.

Hon är övertygad om att skönhet bidrar till, med hennes ord, “världens poetiska själ” och har därför utformat inredningen i många privata bostäder och har tagit på sig den konstnärliga ledningen för lyxhotell som Hôtel de Crillon i Paris och emblematiska restauranger som Le Jules Verne vid Eiffeltornet.

Hon har också samarbetat med Karl Lagerfeld för att skapa prestigefyllda dekorationer och en samling föremål och möbler i marmor. I april förra året presenterade hon den arkitektoniska scenografin för den libanesiska paviljongen på konstbiennalen i Venedig.

På en upptäcktsresa till Palazzo Donà Giovannelli

hotell Orient Express venedig 2022

Palazzo Donà Giovannelli är fyllt av skönhet och storslagenhet, från huvudentrén och dess trädgård, som man kan nå från tågstationen längs Strada Nova, eller från de nygotiska och flerskiktade fasaderna som man kan besöka från Rio de Noal med båt. Det är en ö i en ö, där dörrar och fönster som är förankrade i havet verkar tala direkt till himlen ovanför.

Bara ett steg in i detta palats framkallar en känsla av fullständig förtrollning. Man går in som om man bläddrar i sidorna i tidens bok. Det är en djupdykning i en tidlös romantik, där stenens arv verkar vara fruset i tiden och viskar lager av historier som ska avslöjas. Från den marmorskulpturerade ingången, de putsade väggarna i blekta färger till den mästerliga åttkantiga trappan i nygotisk stil som ritats av arkitekten Meduna, möts konstnärlighet och en känsla av evighet. Kupolerna i de välvda taken kräver ljus och teater.

På huvudvåningen, eller piano nobile, är de många salongerna och balsalarna hemvist för 800 års historia. Det är en resa genom tiderna, en blandning av barock, neoklassisk och gotisk stil tillsammans med österländsk fantasi, en exotism som överskrider det möjliga. Rummen är dekorerade med mönster, mosaik, stuckaturer, målningar, fresker med glömda färger och underbara keruber. Väggarna är fulla av gåtor som aldrig är tänkta att lösas.

Tags from the story
More from Benny Sjölind
IKEA och Annie Leibovitz presenterar unika porträtt av hemlivet – Här är de första bilderna
I ett banbrytande samarbete mellan IKEA och den legendariska fotografen Annie Leibovitz...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *