Design House Stockholm har släppt kollektionen Birds 1967 med Lisa Larsons ikoniska fåglar

Design House Stockholm har släppt kollektionen Birds 1967 med Lisa Larsons ikoniska fåglar

Sedan 1967 har de förtrollande keramikfåglarna som skapats av den kända svenska keramikern Lisa Larson legat i hennes ateljé, i skuggan av en mängd andra berömda verk. Nyligen har dessa färgglada skapelser fått nytt liv tack vare Design House Stockholm, som har börjat reproducera dessa livfulla verk. Här är allt du behöver veta om kollektionen med träfåglarna Birds 1967 från Design House Stockholm.

En gnista av inspiration i 1960-talets Kalifornien

Birds 1967 av Lisa Larson

Det sena 1960-talet i USA präglades av protester mot kriget och en blomstrande hippiekultur, där Flower Power växte fram som en symbol för uppror och en hyllning till frihet och individuella uttryck.

Det var i denna atmosfär av dynamisk förändring och livfull musik som Larsons fågelsamling fick liv och speglade den tidens anda och dess djärva, uttrycksfulla färger.

Design House Stockholm har släppt kollektionen Birds 1967 med Lisa Larsons ikoniska fåglar

Lisa Larsons resa i USA slutade inte i Kalifornien. Louis för att ordna en utställning med sina verk från Gustavsbergs porslinsfabrik och reste med sin familj tvärs över landet i en pensionerad polisbil.

Denna erfarenhet fördjupade hennes uppskattning av de överdådiga blommönster som var sinnebilden för 60-talet, en glädje som hon delade med sin syster Titti Wrange, en modedesigner hemma i Sverige som också omfamnade överdimensionerade mönster i sin design.

Larsons arv och återupplivande

Larsons rykte som en skicklig keramiker var väletablerat i Sverige redan från 50-talet och senare internationellt, särskilt i Japan där hon höll sin första separatutställning 1981.

Under årens lopp har hon omvandlat en mängd olika inspirationskällor till mer än 200 olika figurer på Gustavsbergs Porslinsfabrik. Larson tröttnade på att arbeta för en enda fabrik och 1980 började hon arbeta som frilansare och utökade sin repertoar till att även omfatta hushållskeramik.

Hennes fågelmotiv, som hon först hade gömt undan i familjens sommarhus och senare i sin ateljé utanför Stockholm, fångade Anders Färdigs, grundare av Design House Stockholm, intresse under ett besök.

Han fängslades av deras mexikanskinspirerade estetik och överdimensionerade Flower Power-mönster och såg dem som fredsduvor, ett eko av en tidigare epoks drömmar om ett nytt samhälle fritt från konflikter.

Tack vare Färdigs vision kan Larsons fåglar nu “flyga fritt”, återintroducerade till världen med sina ursprungliga starka färger och själsligt energigivande mönster, som sammanfattar essensen av det revolutionära året 1967.

Återupplivandet av dessa unika föremål gör det möjligt för en ny generation att uppskatta Larsons visionära arbete och den livliga era som inspirerade det.

Tags from the story
More from Benny Sjölind
Här är allt som behövs inför skolstarten 2022
Snart är dte auguist och det innebär även att det snart är...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *