Den helt nya, helt elektriska Toyota bZ4X

toyota BZ4X

Toyotas helelektriska bZ4X har nu gjort sin amerikanska premiär som produktionsmodell. Som ledare inom elektrifiering är Toyotas introduktion av bZ4X den första av en global serie batterielektriska fordon som kommer att introduceras under det globala varumärket “Toyota bZ”. När väl bZ4X är igång kommer den att ha en av tillverkaren uppskattad räckvidd på upp till 250 mil för XLE-modeller med framhjulsdrift.

bZ4X ansluter sig till ett omfattande utbud av elektrifierade Toyota-fordon som sammanlagt står för mer än 24 % av Toyotas totala försäljningsvolym i USA. Bland dessa finns vätgasbränslecellseldrivna elbilar, hybrider, plug-in hybrider och batterielektriska fordon. Toyota har en framtid där koldioxidneutralitet uppnås genom den praktiska marknadsföringen av en produktportfölj med avancerad teknik för drivlinor med alternativa bränslen och nollutsläpp.

Toyota planerar att expandera till cirka 70 elektrifierade modeller globalt fram till 2025. Denna framtida serie kommer att innehålla 15 särskilda BEV-modeller, varav sju kommer att bära varumärket bZ (Beyond Zero). Denna mångsidiga portfölj av elektrifierade produkter kommer att hjälpa Toyota att närma sig sitt mål om koldioxidneutralitet till 2050.

Högteknologiskt och känslomässigt, både på insidan och utsidan

toyota BZ4X elbil

Den helt nya, helt elektriska SUV:n bygger på designtemat “hi-tech och emotionell” och har en stil som är lika djärv och modern som fordonet självt. Framsidan av bZ4X har en aerodynamisk design och den böjda formen på den främre stötfångaren uttrycker en viss unikhet i förhållande till andra fordon. Den stora hammarhuvudhajliknande formen som löper från huven till toppen av strålkastarna ger bZ4X en elegant silhuett. Den bakre designen utstrålar en kraftfull hållning, tack vare kombinationslamporna, bakluckan och stötfångarens trapetsformade tema som sträcker sig ända fram till däcken.

Toyota BZ4X elbil nyhet

Den futuristiska, kantiga stilen sträcker sig till interiören med förstklassiga ytbehandlingar som resulterar i ett distinkt utseende. Med varje detalj målmedvetet utformad för att skapa en känsla av sammanhang erbjuder den en förarcentrerad design som får dig att känna att du är ett med bilen. Den unika instrumentpanelen och den precisionsplacerade MID-skärmen utökar fordonets känsla av rymd, samtidigt som den hjälper till att hålla förarens siktlinjer uppe och på vägen. Ljudisolerande glas och funktioner som minskar vindbruset skapar en tyst tillflykt från världen utanför.

Med den rymlighet som man förväntar sig av en SUV erbjuder bZ4X-interiören en rymlig och avkopplande plats för passagerarna. De tillgängliga USB-portarna (A och C) erbjuder ström och anslutningspunkter på praktiska platser. Panoramataket ger en känsla av öppenhet och för in den yttre miljön i fordonet. Passagerarna kommer att känna sig bortskämda, med rikligt benutrymme för fram- och baksätena samt rikligt med utrymme från sida till sida i baksätet.

Intuitiv, fokuserad körning med terrängprestanda

toyota BZ4X ny elbil

bZ4X erbjuder den terrängprestanda du förväntar dig av en kapabel SUV, i kombination med den mjuka och roliga körprestanda som är inneboende i ett helt elektriskt fordon.

BZ4X är byggd på den BEV-dedikerade e-TNGA-plattformen, en nyhet för Toyota, och uppnår imponerande körprestanda tack vare litiumjonbatteripaketet med hög kapacitet som är placerat platt under golvet, vilket ger den en låg tyngdpunkt. Den imponerande hanteringen beror delvis på batteriets tvärgående ramkonstruktion, som bidrar till fordonets totala styvhet. Användningen av en lättviktig karosseristruktur delvis tillverkad av höghållfast stål, liksom förbättringen av ramkomponenterna runt batteripaketet och den främre och bakre fjädringen bidrar också till bZ4X:s smidiga reaktionsförmåga.

toyota BZ4X

Dessutom skapar en omdesignad gaspedal en mjukare känsla vid acceleration och inbromsning i kombination med en intelligent gaspedal med halkbekämpning för att ge imponerande kontroll på hala vägar. Och när du kombinerar detta med ett nytt AWD-system med X- MODE®, en tillgänglig funktion som utmärker bZ4X och som är en Toyota-nyhet, får du en spännande men ändå bekväm körupplevelse som lämpar sig för allt från daglig körning till lätt terrängkörning. En annan imponerande funktion i AWD-systemet är Grip-Control, som utnyttjar motorens drivningsegenskaper för att uppnå kapabla terrängprestanda – och överträffar förväntningarna i varje sväng.

Ingenjörsteamet fokuserade också på funktioner som maximerar energibesparing och räckvidd för körning året runt (särskilt i vintermiljöer). Förutom aerodynamiska designval och ansträngningar för att minska kroppsvikten har följande system och utrustning antagits för att minska energiförbrukningen, särskilt den energi som används för uppvärmning i kalla klimat:

  • Värmepumpsystem för både uppvärmning och luftkonditionering.
  • Värmare för säten och rattar
  • Strålande fot- och benvärmare i framsätet (första gången för Toyota).
  • Prestanda och sinnesro

Toyota var fast besluten att erbjuda prestanda som även fokuserar på säkerhet och sinnesfrid och ville utveckla en BEV som ger många år av nöjda ägare. Detta inkluderar beaktande av den totala körsträckan, särskilt i kallt klimat, och målet att behålla en batterikapacitet på 90 % efter 10 års ägande.

När det gäller batterisäkerhet har Toyota lagt till många åtgärder för att säkerställa att cellens integritet skyddas. En icke ledande kylvätska går genom separata flödeskanaler för att upprätthålla en optimal batteritemperatur. Batteripaketets hölje är konstruerat för att klara en kollision från vilken vinkel som helst tack vare dess ram och tvärförstärkningar.

bZ4X kommer att vara den första med det senaste säkerhetspaketet Toyota Safety SenseTM (TSS 3.0). Systemet har förbättrats genom att man har utökat detektionsområdet för millimetervågsradaren och den monokulära kameran. Toyota har förbättrat prestandan för varje funktion och lagt till nya funktioner för att hjälpa till under normala körförhållanden. Prekollisionssystemet har till exempel förbättrats och erbjuder nu även upptäckt av cyklister i svagt ljus, upptäckt av motorcyklister under dagtid och upptäckt av skyddsräcken. Dessutom har körfältsigenkänningen förbättrats för att ge bättre funktionalitet i läget Lane Tracing Assist.

Målet med TSS är att bidra till att förebygga olyckor, ytterligare minska antalet dödsfall och skador i trafiken och underlätta för förarna.

Intuitiv teknik

bZ4X är fullmatad med intuitiva tekniska funktioner. Ägarna kommer att njuta av ett användargränssnitt som erbjuder interaktion genom syn, beröring och röst. Med en provperiod eller ett abonnemang på Drive Connect erbjuder bZ4X navigering som använder kartinformation från molnet för att få fram trafikinformation och parkeringsplatstillgång i realtid. Digital nyckel ger ägarna möjlighet att låsa, låsa upp och starta fordonet med ett tryck på en smartphone.

De digitala nycklarna, som är utformade för att göra livet bekvämare, kan också överlåtas mellan smartphones, vilket gör det enkelt för familj och vänner att låna och låna ut fordon på distans. Andra funktioner i provabonnemanget inkluderar BEV-specialiserade tjänster som information om laddningsstationer, information om körstöd och fordonets körsträcka.

Andra anmärkningsvärda funktioner är bl.a:

  • Over-the-air (OTA = trådlösa) programuppdateringar: Programuppdateringar för att förbättra prestandan är också möjliga för Toyota Safety Sense och multimediasystemet utan att behöva besöka en återförsäljare.
  • Kompatibel med laddare med hög effekt över hela världen (kan ladda till 80 % inom en timme).
  • Säkerhet för miljön
  • Genom att förstärka åtgärderna för att förebygga och upptäcka tecken på batterisvikt och införa ny teknik har bZ4X antagit en design och ett flerfaldigt övervakningssystem som är avsett att ge säkerhet och trygghet för fordonets batterisystem.

Detta omfattar följande:

En noggrann produktionsprocess som bidrar till att eliminera kontaminering av batterikomponenter och garanterar batteriets hållbarhet.
Redundant övervakning av batterispänning, ström och temperatur för att upptäcka tecken och förekomst av onormal uppvärmning för att förhindra överhettning.
Användning av ett kylvätskecirkulationssystem med hög resistans som kan bidra till att förhindra brand från kortslutningar även om batteriets flytande kylvätska läcker ut.

Integrering av batteripaketet med hög kapacitet i golvet i karossens ramkonstruktion som är utformad för att skydda i händelse av en kollision.
bZ4X kommer att börja säljas i mitten av 2022.

More from Benny Sjölind
Nu lanserar Audi en ny SUV i premiumklassen – Audi Q6 e-tron
Nya Audi Q6 e-tron är den första bilen som bygger på den...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *