Den nya generationen BMW 5-serie Sedan: En dynamisk, digital och elektrifierande utveckling

bmw 5 series sverige

BMW 5 Series Sedan har en rik och framgångsrik historia som sträcker sig tillbaka till 1972. Under årens lopp har den blivit en hörnsten i BMW:s portfölj och en av världens mest älskade business-sedaner. Med introduktionen av den åttonde generationen tar BMW 5-serien till nya höjder av dynamik, digital innovation och hållbarhet.

Noterbart är att BMW 5 Series Sedan för första gången någonsin finns tillgänglig i en helt elektrisk version, vilket signalerar märkets engagemang för elektrifiering och en grönare framtid. Låt oss utforska de anmärkningsvärda funktionerna och framstegen i denna nya generation.

Ett arv av excellens

bmw 5 series sverige

Produktionen av BMW 5 Series Sedan har varit en otrolig resa sedan starten. Den här ikoniska modellen tillverkas vid Dingolfing-fabriken i Tyskland och har sett sju generationer och över 10 miljoner bilar rulla av monteringsbandet.

Dess bestående popularitet som affärssedan har befäst dess position som ett av de mest eftertraktade fordonen i världen.

Design: Sportlig elegans med omisskännlig BMW-dynamik

bmw 5 series sverige

Den åttonde generationen BMW 5-serie Sedan sticker ut med sin distinkta design som återspeglar både sportighet och komfort. Den utstrålar elegans och är utrustad med modern funktionalitet, vilket garanterar en lyxig och fängslande körupplevelse. Den rymliga interiören, den akustiska komforten, de högkvalitativa materialen och de avancerade digitala tjänsterna gör den här generationen till en kraft att räkna med i premiumsegmentet.

Jämfört med sin föregångare har den nya 5-serien genomgått en betydande tillväxt i dimensionerna. Längden har ökat med 97 millimeter till 5 060 mm, bredden med 32 mm till 1 900 mm och höjden med 36 mm till 1 515 mm. Den förlängda hjulbasen mäter nu 2 995 mm. Med ett bagageutrymme på 490 liter och 19-tums aluminiumhjul som standard kombinerar den nya 5-serien utan ansträngning praktiska egenskaper och stil.

bmw 5 series sverige

Fordonets front har en modern tolkning av dubbla strålkastare med vertikalt placerade LED-element som fungerar som blinkers och dagsljus. Njurgrillen, som sträcker sig framåt med en bred ram, kan också utrustas med BMW Iconic Glow-konturbelysning, vilket bidrar till dess slående närvaro.

Från sidan kan man uppskatta den höga axellinjen, de skarpa linjerna, de svarta sidokjolarna, de infällda dörrhandtagen och den ingraverade “5” längst ner på C-stolpen. Bakpartiet förkroppsligar kraft och dynamik, med skulpterade bakljus i en ny tolkning av den ikoniska L-designen.

Elektrifierande prestanda: Två elektriska varianter att välja mellan

bmw 5 series sverige

Den nya BMW 5-serie Sedan erbjuder redan från början två elektriska varianter: BMW eDrive40 och toppmodellen BMW i5 M60. Dessa elmodeller levererar exceptionella prestanda och kombinerar elektrifieringens kraft med den berömda BMW-körupplevelsen.

BMW i5 M60

BMW i5 M60 sätter ribban högt med prestanda som motsvarar den bensindrivna BMW M550i xDrive med V8-motor. Den har motorer på både fram- och bakaxeln som producerar 192 kW/261 hk respektive 250 kW/340 hk. Denna konfiguration ger en kombinerad effekt på 380 kW/517 hk och 795 Nm vridmoment vid normal körning.

Genom att aktivera sportläget eller använda funktionerna M Sport Boost eller M Launch Control förbättras prestandan hos BMW i5 M60 ytterligare. Effekten når upp till imponerande 601 hk med 820 Nm vridmoment, vilket möjliggör en spännande sprint från 0-100 km/h på bara 3,8 sekunder.

Topphastigheten är elektroniskt begränsad till 230 km/h, vilket garanterar en spännande körupplevelse. Dessutom kan BMW i5 M60 dra upp till 2 000 kg och har en räckvidd på upp till 516 km med en kombinerad energiförbrukning på mellan 18,2 och 20,6 kWh per 100 km, beroende på konfiguration och utrustning.

BMW eDrive40

BMW eDrive40 följer den typiska bakhjulsdriftskonfigurationen från BMW och erbjuder en robust elmotor som genererar 250 kW/340 hk och ett maximalt vridmoment på 430 Nm när Sport Boost eller Launch Control är aktiverade. Detta möjliggör en snabb acceleration från 0-100 km/h på 6,0 sekunder, med en topphastighet på 193 km/h.

BMW eDrive40 kan dra upp till 1 500 kg och uppnår en räckvidd på upp till 582 km, tack vare en kombinerad energiförbrukning på 15,9 – 19,5 kWh per 100 kilometer, beroende på konfiguration och utrustning.

År 2024 kommer en elektrisk xDrive-modell med fyrhjulsdrift att ansluta sig till sortimentet, vilket ytterligare utökar alternativen för kunder som söker ökad dragkraft och prestanda.

Effektiv laddning och optimerad räckvidd

bmw 5 series sverige

Den nya BMW 5-serie Sedan erbjuder effektiva laddningslösningar och optimerad räckviddshantering för att säkerställa en smidig och bekväm elektrisk körupplevelse. Med funktionen MAX RANGE kan föraren öka räckvidden med upp till 25 % genom att begränsa effekten och hastigheten samt inaktivera utvalda komfortfunktioner.

Det molnbaserade navigationssystemet hjälper till att optimera fordonets räckvidd genom att tillhandahålla ruttberäkningar som är anpassade till den potentiella räckvidden.

Två innovativa funktioner bidrar till den optimerade laddningsprocessen och den övergripande effektiviteten. För det första säkerställer en optimerad laddningskurva en snabbare och effektivare laddning. För det andra utnyttjas överskottsvärme från motorerna för att reglera batteriets temperatur, vilket minskar energibehovet under snabbladdning.

Detta gör laddningsprocessen så effektiv som möjligt. Den helt nya BMW i5 är den första elektriska modellserien från BMW som stöder Plug&Charge-tekniken, vilket möjliggör en sömlös och användarvänlig laddningsupplevelse. Flera laddningsavtal kan integreras i det kommande Plug&Charge-erbjudandet, vilket gör att BMW utmärker sig som branschledare.

Båda varianterna har som standard ett högspänningsbatteri med 81,2 kWh nettokapacitet. BMW i5 eDrive40 stöder växelströmsladdning på upp till 11 kW, vilket möjliggör en full laddning på 8,25 timmar vid 11 kW (16A/230V, trefas) och 4,25 timmar vid 22 kW (32A/230V, trefas).

DC-snabbladdningsmöjligheterna når upp till 205 kW, vilket möjliggör en snabbladdning från 10 till 80 procent på cirka 30 minuter under gynnsamma förhållanden. Ett 10-minuters laddningsstopp under gynnsamma förhållanden kan öka räckvidden med upp till 156 km med utgångspunkt från en batterinivå på 10 procent.

Helt vegansk interiör och avancerade digitala funktioner

bmw 5 series sverige

Som ett bevis på BMW:s engagemang för hållbarhet erbjuder den nya BMW 5-serie Sedan en helt vegansk interiör som standard. Ytorna på sätena, instrumentbrädan, dörrpanelerna och till och med ratten är tillverkade utan användning av material som härrör från djur, vilket ger en lyxig och miljövänlig kupé.

Inne i cockpit har den nya 5-serien ett betydligt mindre antal knappar och kontroller jämfört med föregångaren. Den omdesignade ratten har en platt nedre del för bättre ergonomi. Den bakgrundsbelysta funktionsenheten, som påminner om nya BMW i7, sträcker sig över hela instrumentpanelen och innehåller beröringskänsliga kontrollpaneler.

BMW Curved Display och det avancerade infotainmentsystemet, BMW Operating System 8.5, tillhandahåller en rad digitala funktioner. Haptisk återkoppling på kontrollpanelerna och BMW Interaction Bar (tillval) förbättrar användarupplevelsen. Som tillval finns bland annat BMW Individual Merino-läder i olika varianter som gör det möjligt för kunderna att ytterligare anpassa sin körmiljö.

bmw 5 series sverige

Den nya BMW 5-serie Sedan är utrustad med parkeringsassistent, inklusive backningsassistent, som standard. För dem som vill ha avancerade parkeringsmöjligheter möjliggör tillvalet Parking Assistant Professional automatisk parkering och manövrering på upp till 200 meter, som kan styras inifrån fordonet eller via en smartphone.

Förbättrad smartphone-integration genom Apple CarPlay® och Android Auto™ är standard, vilket garanterar sömlös anslutning och tillgång till olika appar och tjänster.

Med Remote Software Upgrades håller sig den nya 5-serie Sedan alltid uppdaterad med de senaste programförbättringarna. Dessutom kan kunderna njuta av fördelarna med BMW ConnectedDrive Upgrades, som gör att de kan testa utvalda funktioner gratis innan de bestämmer sig för att köpa dem för en viss period.

Bland de digitala innovationerna erbjuder den nya BMW 5-serie Sedan möjligheten till videoströmning på kontrollskärmen samt “In-car gaming” med AirConsole-appen, vilket ger underhållningsalternativ för både förare och passagerare.

Tillgänglighet och priser

BMW i5 kommer att lanseras globalt i oktober, och svenska återförsäljare tar redan emot beställningar på de första modellerna. BMW i5 eDrive40 börjar på 815 000 kronor, medan toppmodellen BMW i5 M60 kostar från 1 257 000 kronor.

Våren 2024 kommer BMW att utöka 5-serieutbudet med plug-in hybridmodeller, bland annat BMW 530e, BMW 530e xDrive och BMW 550e xDrive. Dessutom kommer den första elektriska hatchback-modellen, BMW i5 Touring, att lanseras strax därefter, vilket ger kunderna ytterligare valmöjligheter som är skräddarsydda efter deras preferenser.

More from Benny Sjölind
Spanx lanserar den globala kampanjen “We Live In Spanx”
Shapewear är hett både internationellt och i Sverige och ett av de...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *