BMW uppvisar konceptbil som kan skifta exteriörfärg med ett knapptryck – BMW iX Flow

bmw bil som kan ändra exteriörfärg

Digitaliseringen ger en integrerad användarupplevelse som kännetecknas av individualitet och emotionalisering i interiören i de nuvarande BMW-modellerna. Med My Modes kan föraren skräddarsy atmosfären i interiören helt och hållet efter sitt personliga humör och den körupplevelse han eller hon vill ha.

Med BMW iX Flow med E Ink som presenteras på CES 2022 ger den Münchenbaserade premiumbiltillverkaren utsikter till en framtida teknik som använder digitalisering för att även anpassa fordonets exteriör till olika situationer och individuella önskemål. Ytan på BMW iX Flow med E Ink kan variera sin nyans på förarens begäran.

Innovativ E Ink-teknik

ny bil som kan ändra exteriörfärg bmw

De flytande färgförändringarna möjliggörs av en specialutvecklad karossinpackning som är skräddarsydd exakt efter konturerna på den helelektriska Sports Activity Vehicle från BMW. När den elektroforetiska tekniken stimuleras av elektriska signaler för den olika färgpigment till ytan, vilket gör att kroppshinnan får den önskade färgen.

Den innovativa E Ink-tekniken öppnar helt nya sätt att ändra fordonets utseende i linje med förarens estetiska preferenser, miljöförhållandena eller till och med funktionella krav. Tekniken erbjuder därmed en oöverträffad potential för personalisering inom området exteriördesign.

ny bil från bmw ces 2022 ändring av exteriörfärg

BMW iX Flow med E Ink demonstrerar denna potential på ett imponerande sätt. Mot denna bakgrund driver BMW Group utvecklingen av tekniken så att en ny form av personalisering kan upplevas både på utsidan och insidan av framtida produktionsfordon.

Ett brett färgspektrum

bmw bil som kan ändra exteriörfärg

Redan i dag är den färg som väljs för en bil ett uttryck för förarens personlighet. Valet av exteriörfärger som finns tillgängliga för aktuella BMW-modeller täcker ett brett färgspektrum. På så sätt kan längtan efter ett vilt expressivt, extravagant eller sportigt utseende på utsidan tas i beaktande likaväl som önskan om ett diskret, subtilt eller elegant utseende.

Varje år tillkommer nya varianter som återspeglar egenskaperna hos modellen i fråga och som gör det möjligt för märket att fortsätta att sätta trender på området exteriördesign.

Ny nivå av beslutsfrihet

bil som kan ändra färg från bmw

Ny teknik kommer att ge en helt ny nivå av beslutsfrihet i framtiden.

Detta ger föraren friheten att uttrycka olika aspekter av sin personlighet eller till och med sin njutning av förändring utåt, och att omdefiniera detta varje gång de sätter sig i sin bil. I likhet med mode eller statusannonser på sociala mediekanaler blir fordonet då ett uttryck för olika stämningar och omständigheter i det dagliga livet, säger Stella Clarke, projektledare för BMW iX Flow med E Ink.

Hur en variabel ytterfärg kan öka effektiviteten

bil som kan ändra färg exteriör bmw

En variabel exteriörfärg kan också bidra till välbefinnande i interiören och till fordonets effektivitet. Detta görs genom att ta hänsyn till ljusa och mörka färgers olika förmågor när det gäller att reflektera solljus och den tillhörande absorptionen av värmeenergi.

En vit yta reflekterar mycket mer solljus än en svart yta. Om man ändrar exteriören till en ljus färg kan man följaktligen minska uppvärmningen av fordonet och passagerarutrymmet till följd av starkt solljus och höga utomhustemperaturer. Vid kallare väder hjälper en mörk yttervägg fordonet att absorbera märkbart mer värme från solen.

bil som kan byta färg bmw

I båda fallen kan selektiva färgbyten bidra till att minska den mängd kylning och uppvärmning som krävs av fordonets luftkonditionering. Detta minskar den mängd energi som fordonets elsystem behöver och därmed också fordonets bränsle- eller elförbrukning. I en helelektrisk bil kan en färgförändring i takt med vädret därför också bidra till att öka räckvidden. I interiören kan tekniken till exempel förhindra att instrumentbrädan värms upp för mycket.

Energieffektiv teknik

E Ink-tekniken i sig är extremt energieffektiv. Till skillnad från skärmar eller projektorer behöver den elektroforetiska tekniken ingen energi för att hålla den valda färgen konstant. Strömmen flyter bara under den korta färgskiftningsfasen.

Miljoner färgkapslar i en specialanpassad förpackning

bil som kan ändra färg bmw

Elektroforetisk färgning bygger på en teknik som utvecklats av E Ink och som är mest känd från de skärmar som används i eReaders. Ytbeläggningen på BMW iX Flow med E Ink innehåller många miljoner mikrokapslar med en diameter som motsvarar tjockleken på ett människohår.

Var och en av dessa mikrokapslar innehåller negativt laddade vita pigment och positivt laddade svarta pigment. Beroende på den valda inställningen leder stimulering med hjälp av ett elektriskt fält till att antingen de vita eller de svarta pigmenten samlas på mikrokapselns yta och ger bilkarossen den önskade färgen.

För att uppnå denna effekt på en fordonskaross krävs många exakt monterade ePaper-segment. Generativa designprocesser tillämpas för att se till att segmenten återspeglar fordonets karakteristiska konturer och de resulterande variationerna i ljus och skugga. De generativa designalgoritmerna möjliggör den formbarhet och flexibilitet som krävs för att skräddarsy ePaper exakt efter fordonets designlinjer.

Laserskärningsteknik garanterar hög precision vid generering av varje segment. Efter att segmenten har applicerats och strömförsörjningen för att stimulera det elektriska fältet har anslutits värms och förseglas hela kroppen för att garantera en optimal och enhetlig färgåtergivning vid varje färgbyte.

More from Benny Sjölind
Bose presenterar nya Bose Ultra Open Earbuds – En kombination av klart ljud och miljömedvetenhet
Bose har officiellt lanserat sin senaste innovation inom ljudteknik – Bose Ultra...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *