Här är allt du behöver veta om årets bästa spel 2023: Baldur’s Gate 3

årets bästa spel Baldur's Gate 3

Årets The Game Awards avgjordes den 7 december 2023 och i tuff konkurrens med populära titlar som The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom och Resident Evil 4, var det slutligen Baldur’s Gate 3 som kammade hem titeln som årets bästa spel 2023. Här tar vi fram allt du behöver veta om spelet och var du kan få tag på det.

Årets bästa spel 2023: Baldur’s Gate 3

Årets bästa spel 2023: Baldur's Gate 3

Baldur’s Gate 3 är ett kritikerrosat, berättelserikt, partybaserat rollspel som utvecklats av Larian Studios och utspelar sig i Dungeons & Dragons-världen. Spelet släpptes 2023 och ger spelarna en inblick i den livfulla och farliga världen Forgotten Realms, där de måste samla en grupp äventyrare och navigera i en komplex väv av politiska intriger, mystiska krafter och monstruösa hot.

I centrum för berättelsen står spelaren, som vaknar upp i Baldur’s Gates underjord och vars sinne har infekterats av en parasitisk Mind Flayer. Med denna åkomma följer mystiska förmågor som suddar ut moralens gränser och utmanar spelarens val. Spelaren måste bestämma sig för om han eller hon ska motstå parasitens inflytande eller omfamna dess kraft och forma sitt slutgiltiga öde.

Spelmekanik och story

Spelmekanik och story Baldur's Gate 3

Baldur’s Gate 3 utmärker sig genom sin innovativa spelmekanik, som innehåller element av turordningsbaserade strider, miljöinteraktioner och kooperativt berättande. Spelarna deltar i taktiska strider där positionering, förberedelser och strategiska trollformler är avgörande för framgång.

De kan också manipulera sin omgivning, använda eld för att antända lättantändliga tunnor eller skapa provisoriska broar för att ta sig igenom förrädiska miljöer. Spelet uppmuntrar till samarbete mellan gruppmedlemmarna, så att de kan kombinera sina unika förmågor och lösa pussel tillsammans.

Baldur's Gate spelmiljö

Spelets berättelse är djupt förankrad i Forgotten Realms, med välkända karaktärer från Dungeons & Dragons-universumet som dyker upp. Spelarna möter berömda gudar, formidabla demoner och spännande allierade när de avslöjar hemligheterna bakom hotet från Mind Flayer.

Berättelsen förgrenar sig avsevärt baserat på spelarens val, vilket leder till olika resultat och oförutsedda konsekvenser.

Baldur's Gate 3 spel

Baldur’s Gate 3 är en fängslande RPG-upplevelse som fördjupar spelarna i en värld av oändliga möjligheter. Med sin fängslande spelupplevelse, fängslande berättelse och rika möjligheter att anpassa karaktärer erbjuder spelet otaliga timmar av äventyr och omspelbarhet.

Baldur’s Gate 3 karaktärer

Baldur’s Gate 3 har ett mångsidigt och spännande persongalleri, alla med sina egna unika personligheter, motivationer och bakgrundshistorier. Dessa karaktärer spelar en avgörande roll i spelets berättelse och erbjuder sällskap, stöd och vägledning till spelarkaraktären när de navigerar i den farliga världen i Forgotten Realms.

Ursprungskaraktärer

Shadowheart

Baldur's Gate 3 karaktärer shadowheart

En tieflingpräst som har en djup känsla av skuld och söker försoning för sina tidigare synder. Hon hemsöks av ett demoniskt väsen som kallas den Mörke, och hon kämpar för att kontrollera den makt det utövar över henne.

Astarion

Baldur's Gate 3 karaktärer Astarion

En vampyryngel som desperat försöker bryta sig loss från sin förbannelse och återfå sin mänsklighet. Han är listig, manipulativ och mycket lojal mot dem som han anser värdiga hans förtroende.

Gale

Baldur's Gate 3 karaktärer Gale

En magiker som är fascinerad av de arkaiska konsterna men kämpar med sina egna inre demoner. Han försöker hitta en plats där han verkligen kan höra hemma, och han tror att spelarkaraktären kan ha nyckeln till hans frälsning.

Wyll

En trollkarl som har ingått en pakt med en mäktig ärkefiende i utbyte mot makt. Han är en karismatisk och begåvad artist, men han är också djupt splittrad över de uppoffringar han har gjort för att uppnå sina mål.

Lae’zel

Lae'zel

En gith, en krigarras av humanoider från ett annat existensplan. Hon är mycket lojal mot sitt folk och tror att spelarkaraktären kan hjälpa dem att återta sitt förlorade hemland.

Karlach

En tiefling ranger som har blivit utfryst från sitt samhälle på grund av sin oortodoxa tro. Hon är en skicklig krigare och en formidabel motståndare, men hon besitter också en djup känsla av empati och medkänsla.

Ytterligare följeslagare

Halsin

En goblin-shaman som hemsöks av de grymheter han har begått under sitt liv som legosoldat. Han söker försoning för sina tidigare handlingar och tror att spelarkaraktären kan hjälpa honom att hitta en väg till fred.

Minsc

En ranger från Sword Coast som åtföljs av sin älskade rymdhamster, Boo. Han är lite excentrisk och överentusiastisk, men han är också mycket lojal mot sina vänner och allierade.

Minthara

En drow-mördare med ett mystiskt förflutet. Hon är en skicklig kämpe och en mästare på bedrägeri, men hon är också kapabel till stor grymhet.

Jaheira

En druid som ägnar sig åt att skydda naturen och bevara balansen i världen. Hon är en medkännande och klok ledare, men hon är också mycket självständig och ovillig att kompromissa med sina principer.

Varför vann Baldur’s Gate 3 priset som årets spel på The Game Awards 2023?

Varför vann Baldur's Gate 3 priset som årets spel på The Game Awards 2023?

Baldur’s Gate 3 vann priset för årets spel vid The Game Awards 2023 av ett antal anledningar. Här är några av de viktigaste faktorerna som bidragit till spelets framgång:

  • Uppslukande och engagerande spelupplevelse: Baldur’s Gate 3 erbjuder en djup och engagerande rollspelsupplevelse med fokus på taktiska strider, invecklad karaktärsanpassning och ett rikt narrativ. Spelets turordningsbaserade stridssystem är mycket strategiskt och kräver att spelarna noga överväger sina handlingar och utnyttjar sina gruppmedlemmars unika förmågor för att lyckas.
    Möjligheterna att anpassa karaktärerna är omfattande, så att spelarna kan skapa och utveckla sina egna unika avatarer. Och berättelsen är fängslande, full av moraliskt tvetydiga val och oväntade vändningar.
  • Trogen anpassning av Dungeons & Dragons historia: Baldur’s Gate 3 utspelar sig i Forgotten Realms, en populär miljö för äventyr i Dungeons & Dragons (D&D). Spelet är en trogen anpassning av D&D:s historia, med välbekanta karaktärer och platser från bordsspelet som dyker upp. Detta ger en känsla av autenticitet och inlevelse för D&D-fans, samtidigt som det gör spelet tillgängligt för nybörjare.
  • Kreativ och innovativ design: Baldur’s Gate 3 är inte bara en trogen anpassning av D&D-formeln, det introducerar också flera innovativa spelmekaniker. Spelets miljöinteraktioner gör att spelarna kan manipulera sin omgivning till sin fördel, vilket ger ett extra lager av strategi till striderna och utforskandet. Och det kooperativa berättandet uppmuntrar spelarna att arbeta tillsammans med sina gruppmedlemmar för att lösa pussel och ta sig vidare i berättelsen.
  • Teknisk skicklighet och polering: Baldur’s Gate 3 är visuellt fantastiskt, med detaljerade karaktärsmodeller, imponerande miljöer och imponerande ljuseffekter. Spelet går också smidigt och är fritt från större buggar, vilket visar Larian Studios tekniska expertis.
  • Kritikerrosat: Baldur’s Gate 3 har hyllats av kritiker för sitt uppslukande spel, trogna anpassning av D&D lore, innovativ design och tekniska skicklighet. Spelet har en genomsnittlig Metacritic-poäng på 90, vilket indikerar att spelet hyllas på bred front.
  • Spelarnas mottagande: Baldur’s Gate 3 har varit en kommersiell framgång och sålt över 10 miljoner exemplar på PC och PlayStation 5. Spelet har också tagits emot väl av spelarna, med ett 93% positivt betyg på Steam.

Läs också: Bästa spel för PS5 och PS4

Var kan man spela Baldur’s Gate 3?

Var kan man spela Baldur's Gate 3?

Baldur’s Gate 3 finns för närvarande tillgängligt på PC (Steam och GOG), PlayStation 5 och GeForce Now.

Spelet förväntas släppas på Xbox Series X/S och Nintendo Switch i framtiden. Det finns dock inget officiellt releasedatum för dessa plattformar ännu.

Kommer Baldur’s Gate 3 att finnas på Switch?

Kommer Baldur's Gate 3 att finnas på Switch?

I december 2023 finns det ingen officiell bekräftelse på att Baldur’s Gate 3 kommer att släppas på Nintendo Switch. Larian Studios har inte uttryckligen uteslutit en Switch-port, men de har inte heller gjort några konkreta uttalanden om möjligheten.

Switchens hårdvarubegränsningar och spelets krävande grafik kan göra det utmanande att porta Baldur’s Gate 3 till konsolen. Dessutom fokuserar Larian Studios för närvarande på Xbox- och PlayStation-versionerna av spelet, så en Switch-port är inte en prioritet just nu.

Även om det inte finns någon garanti för att Baldur’s Gate 3 kommer till Switch, finns det fortfarande en möjlighet. Om spelets popularitet fortsätter att växa och om Larian Studios kan optimera spelet för Switchs hårdvara, kan en portning göras i framtiden. Det är dock mer troligt att spelet kommer att förbli exklusivt för PC, PlayStation och Xbox.

Om Game of the Year Award

Game of the Year Award, även känt som GOTY-priset, är ett prestigefyllt pris som årligen delas ut av The Game Awards till det spel som bedöms ha levererat den bästa helhetsupplevelsen inom alla kreativa och tekniska områden. Det anses vara ett av de mest eftertraktade priserna i videospelbranschen, eftersom det uppmärksammar det spel som har haft den mest betydande inverkan på årets spellandskap.

Game Awards-ceremonin hålls varje år i december, och Game of the Year Award delas vanligtvis ut som kvällens sista pris. Vinnaren av priset väljs ut av en jury som består av videospelsjournalister, branschexperter och fans.

Förutom Game of the Year Award delar The Game Awards också ut ett antal andra priser för enskilda kategorier, såsom Best Narrative, Best Visual Art och Best Music/Sound Design. Utmärkelserna ges till spel som har utmärkt sig inom specifika områden av spelutveckling.

Game of the Year Award är ett kraftfullt verktyg för att uppmärksamma och hylla årets bästa spel. Det bidrar till att öka medvetenheten om de spel som tänjer på branschens gränser och sätter nya standarder för excellens. Priset bidrar också till att öka försäljningen av det vinnande spelet, eftersom det kan generera en hel del positiv publicitet.

Några av de mest anmärkningsvärda spelen som vunnit Game of the Year Award är The Last of Us, Red Dead Redemption 2, The Witcher 3: Wild Hunt och Grand Theft Auto V. Dessa spel har alla hyllats av kritikerna och varit kommersiellt framgångsrika, och de har alla haft en betydande inverkan på videospelbranschen.

Game of the Year Award är ett värdefullt verktyg för videospelbranschen, eftersom det bidrar till att främja innovation och excellens. Det är också en källa till stolthet för utvecklarna och utgivarna av det vinnande spelet, eftersom det är ett erkännande av deras hårda arbete och hängivenhet.

Läs också: Lanseringskalender nya videospel

More from Benny Sjölind
Adidas presenterar Predator 24: Omdefinierar spelet med en blandning av arv och innovation
Adidas har lanserat Predator 24, det senaste tillskottet i sin uppskattade Predator-serie,...
Read More
0 replies on “Här är allt du behöver veta om årets bästa spel 2023: Baldur’s Gate 3”