De bästa e-sportevenemangen 2024

Esports World Cup 2024

Värdet på prispotten är en av de viktigaste indikatorerna på hur prestigefyllt ett esportsevenemang är. Dessa turneringar ger oss möjlighet att heja på våra favoritlag, men de monetära belöningar som de erbjuder lockar också människor som inte är så bekanta med esport, liksom globalt kända varumärken som har blivit sponsorer för många organisationer över tid. Med detta i åtanke har vi sammanställt en översikt över de största esportsevenemangen 2024 som utmärker sig genom sina imponerande prispotter.

För ett decennium sedan var miljondollarsturneringar ganska sällsynta – vanligtvis var det bara de största evenemangen i slutet av säsongen som nådde dessa summor. Idag har varje större turnering en prispott på en miljon dollar eller mer. Bara för Counter-Strike 2 planeras till exempel fem miljondollarsturneringar för det här året. Hittills har fyra sådana evenemang tillkännagivits för Dota 2, exklusive The International 2024 och Riyadh Masters 2024.

Det finns också planer på ännu större turneringar med prispotter på över tre miljoner dollar, till exempel PUBG Mobile Global Championship 2024, PUBG Mid-Season Tournament 2024, Six Invitational 2024 och MLBB Mid-Season Cup 2024. Det verkar som om tre miljoner dollar har blivit en standard i esportsindustrin när det gäller prispottar.

Nedan hittar du topp 5-listan över de mest värdefulla esportsevenemangen i 2024.

Läs också: Baldur’s Gate 3 – bästa spel 2023

Intel Grand Slam – $ 4,250,000 (+ $ 1,000,000 för vinnare)


Intel Grand Slam är inte ett enda evenemang utan en serie Counter-Strike 2-turneringar, så prispotten på 4,25 miljoner dollar kommer att fördelas under hela säsongen. Den femte säsongen startade 2023 och avslutas i oktober 2024. I slutet av året kommer ytterligare sex turneringar att spelas, där de största är IEM Katowice 2024 och IEM Köln 2024.

Intel Grand Slam 2024 esports

Förutom de vanliga kontantpriserna erbjuder Intel Grand Slam också en trevlig bonus. Det lag som vinner fyra av tio IGS-turneringar under en säsong kommer att få en miljon dollar i form av guldtackor. Hittills har bara fyra lag lyckats med denna bedrift – Astralis, Team Liquid, Natus Vincere och FaZe Clan.

Den internationella 2024


Även om Dota 2 fortfarande idag är känt som en “mindre populär MOBA” har den alltid stått ut som en esportdisciplin tack vare The International-mästerskapet, en prestigefylld internationell turnering vars prispott har vuxit år för år.

Det absoluta rekordet sattes av The International 2021, där lagen kämpade om 40 miljoner dollar. TI upplevde dock en betydande nedgång i denna aspekt året därpå.

Dota 2 compendium

The International 2023 hade nämligen en prispott på “bara” 3,3 miljoner dollar. Detta skulle vara ett betydande belopp för någon annan esportsdisciplin, men inte för Dota 2. Trots den drastiska minskningen av prispotten förväntar sig Dota 2-fans fortfarande att situationen ska “stabiliseras” vid The International 2024.

TI13 kanske inte erbjuder en astronomisk summa, men vi kan fortfarande förvänta oss 3-5 miljoner dollar.

Fortnite Champion Series 2024 – 7 675 000 dollar


I likhet med Intel Grand Slam är Fortnite Champion Series 2024 en serie turneringar som kommer att erbjuda spelare en total prispott på 7.6 miljoner dollar. Denna summa kommer att delas upp mellan enskilda turneringar, liksom det slutliga evenemanget FNCS 2024 Global Championship, som kommer att ha en prispott på två miljoner.

Fortnite 2024 esports

I detta avseende har Fortnite Champion Series överträffat Intel Extreme Masters, BLAST Premier, ESL Pro Tour och DreamLeague.

FNCS 2024 Global Championship kommer att äga rum från 7 till 8 september, men den exakta platsen för evenemanget är för närvarande okänd.

Honor of Kings Invitational Championship 2024 – 10 000 000 USD

År 2019 hade den största Honor of Kings-turneringen en prispott på 4,5 miljoner dollar. Bara fyra år senare har detta belopp hoppat till 10 miljoner dollar.

Detta kommer att bli ett viktigt år för Honor of Kings på grund av dess globala upplaga. I nästan ett decennium har den här mobiltiteln dominerat den inhemska esportscenen i Kina, men 2024 kommer spelet äntligen att bli tillgängligt över hela världen, närmare bestämt den 20 juni.

Honor of Kings esports 2024

Denna globala lansering öppnar upp nya möjligheter för den internationella esportscenen. Det första internationella evenemanget förväntas äga rum i Istanbul i början av mars. När det gäller Honor of Kings Invitational Championship 2024 är allt som hittills är känt att evenemanget kommer att äga rum i oktober.

Världsmästerskapet i esport – $45,000,000


Förra året var Riyadh värd för den stora esportsfestivalen Gamers8, under vilken turneringar i olika speldiscipliner organiserades. Hela evenemanget hade en rekordstor prispott på 45 miljoner dollar, men arrangörerna har ännu mer ambitiösa planer för det här året.

Esports World Cup 2024

I slutet av 2023 meddelades det att Gamers8 skulle byta namn till Esports World Cup och att ett ännu större spektakel väntar oss. Detaljerna om detta evenemang är fortfarande knapphändiga, men arrangörerna har utlovat den största prispotten i esporthistorien.

Hittills vet vi att StarCraft II, Counter-Strike 2, Dota 2 och Mobile Legends: Bang Bang kommer att spelas på Esports World Cup.

More from Benny Sjölind
Eastern & Oriental Express by Belmond återuppstår i Sydostasien – Återinför de ikoniska tågresorna
Eastern & Oriental Express, ett prestigefyllt Belmond-tåg i Sydostasien, kommer efter en...
Read More
0 replies on “De bästa e-sportevenemangen 2024”