Varför elfordon är framtiden – här är några av orsakerna

varför elfordon är framtiden

De massiva förändringarna från fordon med fossila bränslen till elfordon är oundvikliga. Under 2019 såldes 2,2 miljoner elbilar globalt och de utgör endast 2,5 % av den globala bilmarknaden. År 2021 tredubblades försäljningen av elbilar till 6,6 miljoner i världen och utgjorde 9 % av den globala bilmarknaden. Kina och Europa är de två huvudaktörer som leder den globala elbilsförsäljningen.

Hittills har 188 058 elbilar registrerats i Sverige under 2022 (fram till 30.10.2022). Det är en ökning med 76,3% i jämförelse med samma tidsperiod 2021.

Mest populära elbilar i Sverige 2022

mest populära elbilar i sverige 2022

Bland elbilarna har Tesla en stark ställning, men vi kan förvänta oss en större konkurrens i takt med att allt fler märken lanserar nya elbilar. Bland de mest populära nyregistrerade elbilarna i Sverige under 2022 såhär långt märks följande:

  • Tesla (31 449 bilar)
  • Volkswagen (26 414)
  • Kia (20 186)
  • Renault (15 098)
  • Nissan (14 066)

Orsaker till varför elfordon är framtiden

Det finns många orsaker till att elbilar är framtidens fordon. Elbilar är inte bara fordon, de är även symboler för en hållbar framtid. Här är några av orsakerna till att elfordon är framtiden:

Fossila bränslen varar inte för evigt

Enligt forskningen kommer oljan att ta slut i världen om 50 år. Innan resursen blir så knapp och priserna skjuter i höjden måste världen leta efter ett annat mer hållbart alternativ. Elbilar släpper ut mindre koldioxidutsläpp och är miljövänliga.

Elbilen är billigare i längden

För långsiktigt underhåll är elfordon billigare än bilar som drivs med fossila bränslen. Elbilar har mycket färre delar för motorer, så de kräver mindre service och sänker reparationskostnaderna. De kan till och med laddas hemma med en laddningsenhet för hemmabruk, som kostar lite pengar att installera men som ändå är mycket prisvärd.

En bekvämare körupplevelse

Den mest välkända egenskapen hos elfordon är att de är tysta. Dessutom har elbilar också ett omedelbart vridmoment, vilket gör dem roliga att köra. Dessutom har den också en lägre tyngdpunkt, vilket ger både kör- och säkerhetsfördelar.

varför elfordon är framtiden infografik
Använd gärna infografiken på er sida, men minns att länka till Nyanseringar.se som källa.
More from Benny Sjölind
Här är de viktigaste teknikområdena 2023 enligt en ny IEEE-studie
IEEE, världens största tekniska yrkesorganisation som arbetar för att främja teknik för...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *