CES Innovation Awards 2023 – här är produktkategorierna

ces innovation awards produktkategorier 2023

​Världens största teknikmässa CES 2023 äger rum 5-8 januari 2023 i Las Vegas. Samtidigt tilldelas även en stor mängd priser ut för innovationer i form av CES 2023 Innovation Awards.

CES Innovation Awards är en årlig tävling som uppmärksammar enastående design och teknik i konsumenttekniska produkter. Programmet för CES 2023 Innovation Awards består av 28 produktkategorier.

Läs mer: Vilken är bästa TV 2022?

Produktkategorier i CES Innovation Awards 2023

kategorier i CES innovationspriser 2023

Produkten kan lämnas in i den relevanta produktkategorin. Samma produkt kan lämnas in i högst tre (3) produktkategorier och är berättigad att vinna i varje kategori, förutsatt att den uppfyller kraven för produktkategorin och att en separat ansökningsavgift betalas för varje kategori som lämnas in.

Här är alla produktkategorier i CES 2023, tillsammans med utvalda vinnare från CES Innovation Awards 2022.

Utvalda vinnare från CES 2022:

Tillgänglighet

Produkter och tjänster med innovativa funktioner som gör det möjligt för personer att använda dem enkelt för att förbättra tillgängligheten för seniorer och personer med funktionshinder, oavsett kognitiv, mobil, hörsel- eller synförmåga.

Vinnare 2022 – WHILL Model F – Foldable Personal EV (WHILL, Inc.)

innovationspris CES 2022 tillgänglighet

WHILL Model F är ett hopfällbart personligt elfordon för alla, även för äldre och personer som har svårt att gå. Till skillnad från rullstolar, som vanligtvis byggs för patienter i en medicinsk miljö, är Model F utformad för att passa en aktiv livsstil för daglig användning.

Den är lätt och hopfällbar, vilket gör den lätt att lasta i bilar och praktisk vid flygresor. Med smartphoneappen WHILL kan du köra och låsa Model F på distans och kontrollera viktig information om enheten, t.ex. total körsträcka och batterinivå.

Datorhårdvara och komponenter

Alla stationära och bärbara datorsystem och interna komponenter, inklusive surfplattor och läsplattor.

Vinnare 2022 – Thunderbolt 4 – Truly Universal Cable Connectivity (Intel Corporation)

vinnare datahårdvara och komponenter 2022

Thunderbolt™ 4 bygger på innovationen från Thunderbolt™ 3 för en verkligt universell kabelanslutning. Thunderbolt 4 ger alltid 40 Gb per sekund-hastigheter för data och video, samtidigt som strömförsörjning sker via en enda anslutning.

Det är den mest omfattande Thunderbolt-specifikationen hittills med överensstämmelse i den bredaste uppsättningen av branschstandardspecifikationer – inklusive USB4, DisplayPort och PCI Express (PCIe) – och är helt kompatibel med tidigare generationer av Thunderbolt- och USB-produkter.

Datorperiferiutrustning och tillbehör

Produkter som är utformade för att anslutas till och utöka funktionaliteten hos stationära eller bärbara datorsystem eller för att möjliggöra, förbättra, ansluta, driva och/eller underhålla stationära eller bärbara datorsystem.

Vinnare 2022 – 32 UHD UltraFine Display Ergo AI (32UQ890) (LG Electronics Inc)

vinnare bästa Datorperiferiutrustning och tillbehör 2022

32 UHD UltraFine Display Ergo AI (32UQ890) är den första bildskärmen som automatiskt känner av en användares hållning och anpassar skärmens position därefter. Med sitt ergonomiska stativ, sin premiumskärm och LG:s AI-teknik i kombination ger den här futuristiska skärmen den mest avancerade arbetsplatslösningen hittills.

Digital hälsa

Konsumentutrustning, mobilappar, telemedicin och annan teknik som är utformad för att övervaka, upptäcka och analysera hälsa, stödja välbefinnande, hantera sjukdomar eller ge terapeutiska fördelar.

Vinnare 2022 – TestNpass (GRAPHEAL)

bästa produkter inom hälsa och välmående 2022

TestNpass är en fristående digital “testremsa” som drivs av och är ansluten till smarttelefonen och som efter testet förvandlas till ett personligt och säkert RFID-pass. TestNpass söker efter förekomst av biomarkörer i kroppsvätskor och ger en tidsstämplad, krypterad RFID-tagg som är manipuleringssäker genom ansiktsigenkänningskontroll. Den första modellen av denna plattformsteknik riktar sig mot antigener som orsakas av Covid-19-virusinfektion i kroppsvätskor.

Den ger ett säkert, biometriskt hälsopass på mindre än 5 minuter, vilket är idealiskt för snabb och upprepad kontroll i områden med hög trafik och stora arenor, t.ex. flygplatser, arenor, konsert- och utställningshallar.

Digital bildbehandling/fotografering

Produkter som är utformade för att förbättra den visuella upplevelsen och/eller gör det möjligt för användaren att ta, lagra och redigera stillbilder eller video.

NFT AGGREGATION PLATFORM (Samsung Electronics America)

vinnare Digital bildbehandling/fotografering 2022

Samsungs NFT-aggregationsplattform är världens första TV-skärm-baserade NFT-plattform med en enda visning som integrerar olika NFT-marknadsplatser till en enda butik där användarna kan bläddra, köpa och njuta av sina favorit NFT:er direkt på sin Samsung TV.

Konsumenterna kommer att kunna se, handla och visa NFT:er med exakt den kvalitet som skapare av NFT:er har tänkt sig och som finns tillgänglig på alla 2022 Samsung QLED-, Frame- och MicroLED-TV-modeller. Plattformens intuitiva gränssnitt gör det möjligt för användarna att smidigt upptäcka, förhandsgranska samt köpa och sälja digitala tillgångar av högsta kvalitet på en rad olika NFT-marknadsplatser.

Gaming

Produkter (hårdvara, programvara, tjänster) som är utformade så att en eller flera användare kan interagera med elektroniska spel.

Vinnare 2022 – Samsung Odyssey Neo G8 32” Gaming Monitor (2022) (Samsung Electronics America)

vinnare innovativ spelskärm 2022

Samsung Odyssey Neo G8 32″ Gaming Monitor (2022) är världens första 4K 240Hz gamingmonitor som ger överlägsen spelprestanda och en mycket uppslukande upplevelse. Med en responstid på 1 ms är spelandet på Neo G8 otroligt mjukt, vilket innebär att den ger snabb respons och smidiga övergångar under snabbt föränderliga situationer.

Den innehåller också avancerad Mini LED-teknik som ger överlägsen bildkvalitet. Inbyggda smarta applikationer gör det också möjligt för användare att bekvämt strömma videoinnehåll och njuta av molnspel utan dator.

Högpresterande ljud/video för hemmet

Separata ljudkomponenter och högtalare som ger optimal prestanda och ljudåtergivning. Hi-Fidelity-produkter tillverkas vanligtvis i begränsade mängder och är ofta handgjorda.

Vinnare 2022 – TCL X9 8K OD Zero Mini-LED TV (X925 PRO) (TCL Electronics)

vinnare Audio-/videokomponenter och tillbehör för hemmet innovationspris CES 2022

TCL:s X9 (X925PRO) är den första TV:n med tredje generationens mini-LED-bakgrundsbelysning, OD Zero™-skärmteknik. Den nya 85-tums mini-LED-drivna tv:n är ett tekniskt underverk som ger revolutionerande optik, ultratunn design och uppslukande ljud i kombination med den personliga upplevelsen av Google TV™.

TCL X9 har en exceptionell 8K-skärmupplösning med över 33 miljoner pixlar för briljant klarhet som är fyra gånger skarpare än 4K-tv:n. Förutom imponerande skärmprestanda ger TCL:s nya X9 en rumsdefinierande lyssningsupplevelse med kraftfulla Onkyo-avstämda drivrutiner för att skapa en förstklassig ljudbild med Dolby Atmos® 3D-ljudbehandling för ljud som omger.

Audio-/videokomponenter och tillbehör för hemmet

System och/eller högtalare som är utformade för att ge uppspelning, lagring och/eller distribution av ljud- och videosignaler och innehåll i hemmet, samt produkter som är utformade för att möjliggöra, förbättra, ansluta och/eller underhålla ljud-/videosystem och komponenter i hemmet.

Sony BRAVIA CAM for TV (Sony Electronics Inc.)

innovationspris CES 2022 Audio-/videokomponenter och tillbehör för hemmet

En kameraenhet utrustad med en igenkänningsmotor förvandlar TV-upplevelsen i vardagsrummet. Användarens placering framför TV:n analyseras genom skelettbedömning och ansiktsdetektering, som endast beräknas i en privat och säkert skyddad minnesbank i kameraapparaten med hänsyn till integriteten.

Med XR Cognitive Processor optimerar Ambient Optimization Pro bild- och ljudkvaliteten i enlighet med användarens visningsmiljö. BRAVIA CAM erbjuder även geststyrning och närvarovarning. BRAVIA CAM levereras med Z9K- och A95K-serierna.

Mobila enheter och tillbehör

Smartphones (iOS och Android) och andra mobiltelefoner. Omfattar även tillbehör som är utformade för att fungera med mobila enheter, t.ex. fodral eller laddare.

Vinnare 2022 – Galaxy Z Flip3 Bespoke Edition (Samsung Electronics America)

vinnare mobila enheter 2022

Galaxy Z Flip3 är en vikbar smartphone med en djärv design och helt ny funktionalitet. Med Galaxy Z Flip3 Bespoke Edition har du nu möjlighet att anpassa varje del av designen för att verkligen uttrycka dig själv.

Designa din egen telefon på Samsung.com med Galaxy Z Flip Bespoke Studio genom att välja mellan 5 exklusiva glasfärger och 2 ramalternativ som ger upp till 49 anpassade kombinationer.

Robotik

Programmerbara eller på annat sätt intelligenta maskiner som kan utföra specifika uppgifter eller efterlikna mänskliga rörelser eller interaktioner.

Vinnare 2022 – Leica BLK ARC (Leica Geosystems, del av Hexagon)

vinnare robotik 2022

BLK ARC är en autonom laserskanningsmodul för robotiktillämpningar. Den erbjuder ett säkert och autonomt sätt att i 3D fånga bilder och data från områden som är svåra eller farliga för människor att nå. Yrkesverksamma inom arkitektur/teknik/konstruktion (AEC), tillverkning, anläggning, offentlig säkerhet samt media och underhållning fäster BLK ARC på en robotbärare för att fånga data som används för att bygga 3D-modeller och återskapa situationer.

Exempelvis katastrofer orsakade av människan eller naturkatastrofer, bilfabriker, broar och filmkulisser. Produktens snabbhet, noggrannhet, flexibilitet och modulära konstruktion ger helt autonom mobil LiDAR-scanning och navigering.

Smarta städer

Produkter, tillämpningar och teknik som är utformade för att ingå i ett tekniskt ekosystem för smarta städer eller smarta platser. Smarta städer är utformade för att förbättra livet för de medborgare och företag som bor där.

Vinnare 2022 – VideowindoW glare control becomes media platform (VideowindoW)

vinnare smarta städer 2022

VideowindoW omvandlar hela glasfasader till enorma genomskinliga videoskärmar. Uppslukande underhållning kombineras med bländning och klimatkontroll. VideowindoW skapar ett helt nytt segment som kombinerar upplevelse och komfort och uppfyller hållbarhetsmålen på ett roligt och spännande sätt.

VideowindoW är redan installerad på flygplatser där kommersiellt innehåll omedelbart ger avkastning på investeringen. Skuggning som en tjänst som betalar sig själv! Patent har beviljats för USA och Europa. VideowindoW förändrar spelreglerna i flera branscher och omdefinierar vår syn på glas. VideowindoW – ett förslag för människor, planet och vinst.

Smarta hem

Produkter och tillbehör som ger hemmets invånare sofistikerad övervakning och kontroll av byggnadens funktioner och/eller gör det möjligt för användarna att upprätthålla ett trådbundet eller trådlöst datanätverk. Kan även omfatta produkter och programvara som ger fjärrstyrd eller villkorad tillgång.

Vinnare 2022 – OtO Lawn (OtO Inc.)

innovationspris smart hem CES 2022

OtO Lawn är en smart sprinkler som automatiskt vattnar och behandlar gräsmattor och trädgårdar från en kompakt enhet. Skapa skräddarsydda bevattningszoner i exakt samma form som gräsmattan för att undvika att slösa vatten på trottoarer eller stigar och spara upp till 50 % på vattenräkningen.

Applicera gödningsmedel och skadedjursbekämpning som är säkra för husdjur, människor och planeten genom att trycka på en knapp från din smartphone. Solcellsdriven och enkel att sätta upp, inget grävande av dike krävs. Smart Wind Skip och Rain Skip innebär att du aldrig mer kommer att över- eller underbevattna din gräsmatta igen.

Mjukvara och mobilappar

Program eller operativsystem som är avsedda att användas på ett datorsystem eller en mobil enhet, oavsett om de distribueras gratis eller till en kostnad. Produkten kan också vara utformad för att skapa, förbättra och automatisera finansiella tjänster som mobila betalningar, blockchain, digitala finansiella tjänster och NFT eller digitala tillgångar.

Vinnare 2022 – Petnow-The Nose Print Identification App for Dogs (Petnow Inc.)

vinnare innovativ produkt mjukvara och mobilappar 2022

Petnow är en smartphone-applikation som introducerar en revolutionerande lösning för att identifiera hundar med hjälp av deras näsor. Precis som människors fingeravtryck är hundars näsor unika för varje enskild hund. Artificiell intelligens används i Petnow-appen för att upptäcka, fånga och särskilja hundars näsor.

Med ett avancerat identifieringsteknologidrivet registreringssystem för hundar med deras nosavtryck har Petnow som mål att bygga en värld utan förlorade eller övergivna hundar.

Hållbarhet, ekodesign och smart energi

Innovativa funktioner som ingår i produkter som är miljövänliga, t.ex. effektiv och ren energianvändning, tillverkningsprocesser som minskar användningen av skadliga miljöämnen (t.ex. bly, kvicksilver, bilavgaser), hållbarhet/livslängd (t.ex. återanvändning, renovering, återtillverkning, återvinning), förnybara resurser (t.ex. sol- och vindkraftsteknik), produkter och tjänster som bidrar till att rena vatten och/eller luft, resursbevarande, underlättar strömförsörjning och/eller laddning av konsumentelektronikprodukter.

Vinnare 2022 – Ocean Battery (Ocean Grazer)

vinnare Hållbarhet, ekodesign och smart energi 2022

Ocean Battery är en banbrytande lösning baserad på deras egenutvecklade nyckelteknik för att lösa den enorma utmaningen att balansera utbud och efterfrågan för den globala offshore-elkraftindustrin på grund av intermittent produktion av vindkraft. Detta patenterade och hållbart producerade Ocean Battery-system sänker avsevärt kapitalkostnaderna för det massivt dyra offshore-kraftnätet och genererar en mycket hög avkastning på investeringen för det unika Ocean Battery-systemet.

Snart dikterar väderförhållandena tidpunkten för produktionen av förnybar energi, vilket orsakar stora fluktuationer. Överutbudet, som leder till negativa energipriser och så småningom strömavbrott, skapar en marknad på över 200 miljarder dollar för energilagring.

Fordonsteknik och avancerad rörlighet

Fordons- och andra transportprodukter och -tjänster som integrerar teknik i kör- eller åkupplevelsen, antingen genom att öka säkerheten, navigera, förbättra passagerarupplevelsen eller möjliggöra självkörande funktioner.

Vinnare 2022 – Magna ICON Digital Radar (Magna International)

bästa innovation fordonsteknik 2022

ICON Radar är den första mjukvarudefinierade digitala bildradaren inom bilindustrin. Den uppnår prestandanivåer som aldrig tidigare skådats, vilket gör att den kan lösa utmaningar på branschnivå och öppna dörren för framtidens autonoma körning.

ICON Radar skannar miljön runt fordonet i fyra dimensioner med 16 gånger bättre upplösning och 30 gånger bättre kontrast än analogt, och kan se en stillastående bil i en mörk tunnel och upptäcka ett barn som springer ut i trafiken bakom en lastbil, vilket en mänsklig förare sannolikt skulle missa. ICON Radar kan bidra till att rädda liv.

Videodisplayer

Enheter vars primära syfte är att visa videoinnehåll, med undantag för produkter som marknadsförs och säljs främst som datorskärmar.

Vinnare 2022 – SAMSUNG 65” QD-DISPLAY TV (Samsung Electronics America)

vinnare innovation videodisplayer 2022

Samsungs 65-tums TV med QD-display är världens första riktiga RGB-självemitterande OLED-skärm med kvantprickar som revolutionerar TV:n genom att kombinera kontrastnivåerna hos RGB OLED med kvantprickarnas färg- och ljusstyrka för ultimat visuell bildkvalitet.

QD-Display TV kombinerar en banbrytande ny QD-OLED-skärm med Samsungs vackra Infinity One-design och uppslukande Object Tracking Sound-teknik. Den är byggd med vår 2022 Neo Quantum-processor för överlägsen bildkvalitet, samtidigt som den har en uppdateringsfrekvens på 144 Hz och fyra HDMI 2.1-ingångar – båda vinster för gamers.

Med oklanderlig bild, ljud och hastighet representerar QD-Display TV nästa gräns inom hemunderhållning.

Virtuell och förstärkt verklighet

Produkter (hårdvara) som är utformade för att ge en eller flera användare en virtuell eller förstärkt verklighetsupplevelse.

Bärbar teknik

Elektronisk utrustning som bärs av användaren och som kan innehålla sensorer, processorer, bildskärmar eller annan teknik för att öka sinnesintrycket, mäta, beräkna eller samla in/överföra data.

Cybersäkerhet och personlig integritet

Produkter som tjänar till att skydda, förbättra, hantera eller analysera digital säkerhet.

Drönare och avancerad luftrörlighet

Drönare för konsumentbruk, UAV:er för konsumentbruk och andra avancerade luftrörlighetssystem som kan flyga eller på annat sätt förflytta sig och användas från en avlägsen plats. Kan ha sekundära funktioner som foto-/videoinspelning, förflyttning av material, kartläggning, vägvisning, sökning/räddning eller andra funktioner.

Mänsklig säkerhet för alla

Produkter som överensstämmer med teknikens viktiga roll för att stödja FN:s ansträngningar att främja mänsklig säkerhet för alla, inklusive gemenskap, ekonomi, miljö, livsmedel, hälsa, rörlighet, personlig och politisk säkerhet. Produkterna måste visa hur tekniken bidrar till att lösa världens mest akuta problem.

Underhållning och säkerhet i fordon

Produkter och komponenter som är utformade för att ingå i underhållnings- och informationssystem i fordon.

Streaming

En enhet, app eller tjänst som gör det möjligt för en användare att överföra ljud och/eller video via ett nätverk. Erbjudanden kan vara gratis eller till en kostnad.

Vitvaror för hemmet

Produkter som har som primär funktion att användas i hemmet, inklusive större och bärbara apparater. Tekniska produkter kan användas för uppvärmning och kylning, komfort, estetik, bekvämlighet, matförvaring och matberedning och/eller rengöring. Produkterna bör ha en betydande elektronisk funktionalitet som en central del av produktens funktion.

Inbäddad teknik

Kiselchips och integrerade komponenter som är utformade för att ge funktionalitet till färdiga produkter eller underenheter.

Fitness och sport

Produkter som är utformade för att testa, övervaka eller analysera en individs kondition och/eller idrottsprestationer. Kan även omfatta sportkläder och sportutrustning som innehåller sensorer eller annan teknik.

Livsmedel/AgTech

Teknik som förbättrar avkastningen och effektiviteten i livsmedelsproduktionen. Produkterna är utformade för att producera, bevara och/eller bearbeta livsmedelskällor med mindre avfall och för att möjliggöra bättre näring. Kan omfatta växtbaserad teknik, funktioner som bidrar till bättre grödor och/eller nya lokalt och inhemskt odlade livsmedelsalternativ.

Hörlurar och personligt ljud

Anordningar som gör det möjligt för användare att lyssna på ljudinnehåll, t.ex. musik, radio, video, TV, spel, bärbara mediaspelare och/eller telefonsamtal. Anordningarna kan innehålla mikrofoner för användarens röstsvar eller röstinmatning och behöver inte vara utformade för att användas med någon särskild typ av anordning.

More from Benny Sjölind
Adidas presenterar X CRAZYFAST: Fotbollsskorna som är konstruerade för fart i varje spelmoment
Adidas har officiellt lanserat sin efterlängtade kollektion av fotbollsskor, X CRAZYFAST, som...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *