Bästa online-verktygen för trendbevakning 2024

bästa online-verktygen för trendbevakning 2024

I dagens dynamiska och ständigt föränderliga värld är det avgörande för företag, individer och organisationer att ligga steget före för att kunna anpassa sig, förnya sig och blomstra. Att hålla sig à jour med nya trender och populära ämnen är avgörande för att kunna fatta välgrundade beslut, nå ut till målgrupper och främja innovation. Tack och lov finns det många onlineverktyg som hjälper till att spåra trender, analysera data och identifiera potentiella möjligheter. Här har vi tagit fram en lista över de bästa online-verktygen för trendbevakning 2024.

Vi här på Nya Lanseringar har lagt ner flera månader på att hitta rätt bland de bästa online-verktygen för trendbevakning. Eftersom vi lever på att ta fram uppgifter för våra läsare på ett tillförlitligt sätt har vi höga krav på våra verktyg. Längre ner kan du läsa mer om hur vi gick tillväga när vi valde våra favoriter.

1. Exploding Topics

Bästa online-verktygen för trendbevakning 2024

Denna webbplats spårar sociala medier för att identifiera trendande ämnen och framväxande trender. Den ger också användarna en mängd andra datapunkter som hjälper dem att identifiera trender, t.ex. populariteten för olika hashtags, antalet bakåtlänkar till en webbplats och antalet gånger ett ämne nämns i nyheterna. Den tar också fram sökvolymen via Google Trends.

Vi på Nya Lanseringar använder oss av Pro-versionen av detta verktyg för att få fram alla nödvändiga parametrar av vår omfattande trendbevakning. Det finns också en gratis-version som är relativt begränsad i sin omfattning.

Detta är vår favorit bland de bästa online-verktygen för trendbevakning 2024.

Fördelar med Exploding Topics:

 • Gratis att använda: Exploding Topics finns i en gratisversion som kan användas av alla med en internetanslutning. För att ta del av de mest nödvändiga funktionerna behövs dock Pro-versionen, som dock är förmånlig i jämförelse med de flesta andra verktygen på marknaden.
 • Lätt att använda: Exploding Topics har ett användarvänligt gränssnitt som är lätt att navigera i och förstå.
 • Omfattande data: Exploding Topics ger en heltäckande bild av trendande ämnen och framväxande trender genom att spåra omnämnanden i sociala medier, nyhetsartiklar, Google Trends, Reddit-inlägg och andra relevanta datakällor.
 • Handlingsbara insikter: Exploding Topics ger användarna handlingsbara insikter, till exempel att identifiera potentiella marknadsföringsmöjligheter, undersöka konkurrenter och analysera influensers räckvidd.
 • Maskininlärning: Exploding Topics använder maskininlärning för att identifiera trendande ämnen tidigt, så att du kan vara en av de första som får veta om nya trender.
 • Personlig upplevelse: Exploding Topics ger dig en personlig upplevelse genom att skräddarsy ditt nyhetsflöde efter dina intressen.
 • En mängd olika filter: Med Exploding Topics kan du filtrera dina resultat efter en mängd olika kriterier, t.ex. ämne, bransch, plats och plattform för sociala medier.
 • Trendspårare: Med Exploding Topics kan du spåra trender över tid, så att du kan se hur populärt ett ämne håller på att bli och om det sannolikt kommer att fortsätta att växa i popularitet.

Nackdelar med Exploding Topics:

 • Inte alltid korrekt: Exploding Topics är inte alltid 100% exakt, eftersom den ibland kan identifiera trender som faktiskt inte är trender.
 • Inte alltid uppdaterad: Exploding Topics data kan vara försenade med upp till 24 timmar, så det kanske inte alltid är den mest uppdaterade informationen som finns tillgänglig.
 • Inte lika omfattande som BuzzSumo eller Ahrefs: Exploding Topics ger inte en lika heltäckande bild av trender som BuzzSumo eller Ahrefs, eftersom den inte spårar lika många datapunkter.
 • Inte lika användarvänligt som BuzzSumo: Exploding Topics är inte lika användarvänligt som BuzzSumo, och det kan ta lite tid att lära sig hur man använder verktyget effektivt.
 • Begränsad anpassning: Exploding Topics har inte lika många anpassningsalternativ som BuzzSumo, och användarna kanske inte kan skapa exakt de rapporter eller dashboards de behöver.

2. Google Trends

På den här webbplatsen kan användare spåra sökvolymen för olika nyckelord över tid. Den kan användas för att identifiera trender som precis har börjat dyka upp, liksom trender som redan har nått sin topp och är på väg nedåt.

Fördelar med Google Trends

 • Gratis att använda: Google Trends är ett gratisverktyg som kan användas av alla med en internetanslutning.
 • Lätt att använda: Google Trends är mycket lätt att använda, även för personer som inte är bekanta med dataanalys.
 • Brett utbud av data: Google Trends spårar sökvolymen för ett brett spektrum av nyckelord, inklusive både allmänna och nischade termer.
 • Data i realtid: Google Trends tillhandahåller realtidsdata, så att du kan se hur sökvolymen för ett visst nyckelord förändras över tiden.
 • Internationella data: Google Trends spårar sökvolymen för nyckelord i över 200 länder och språk.

Nackdelar med Google Trends:

 • Inte alltid korrekt: Google Trends är inte alltid korrekt, eftersom sökvolymen för ett nyckelord kanske inte alltid återspeglar det faktiska intresset för det ämnet.
 • Begränsade datapunkter: Google Trends spårar bara sökvolymen och ger därför ingen information om andra faktorer som kan påverka en trend, t.ex. omnämnanden i sociala medier eller nyhetsbevakning.
 • Inte alltid aktuell: Google Trends-data kan vara upp till 24 timmar försenade, så det är inte säkert att det alltid är den mest aktuella informationen som finns tillgänglig.

3. BuzzSumo

fördelar och nackdelar med buzzsumo

Denna webbplats spårar omnämnanden i sociala medier och bakåtlänkar till webbplatser för att identifiera trendande ämnen och influencers. Den kan användas för att identifiera trender som är populära bland en viss målgrupp, t.ex. millenniegenerationen eller generation Z.

Detta är kanske en av de mest kända bland de som letar efter bästa online-verktygen för trendbevakning, men hamnar efter våra favoriter inte minst på grund av prislappen.

Fördelar med BuzzSumo:

 • Omfattande data: BuzzSumo ger en heltäckande bild av trendande ämnen och influencers genom att spåra omnämnanden i sociala medier, bakåtlänkar till webbplatser och andra relevanta mätvärden.
 • Riktade insikter: BuzzSumo låter användare filtrera data baserat på specifika intressen, branscher eller geografiska platser.
 • Handlingsbara insikter: BuzzSumo ger användarna användbara insikter, som att identifiera potentiella marknadsföringsmöjligheter, undersöka konkurrenter och analysera räckvidden för influencers.
 • Användarvänligt gränssnitt: BuzzSumo har ett användarvänligt gränssnitt som är lätt att navigera i och förstå.
 • Anpassningsbara varningar: BuzzSumo låter användarna ställa in anpassade aviseringar för att bli meddelade när specifika ämnen eller influencers trendar.
 • Mobil app: BuzzSumo har en mobilapp som gör det möjligt för användare att komma åt sina data och insikter när de är på språng.

Nackdelar med BuzzSumo:

 • Betald prenumeration: BuzzSumo är ett betalt verktyg, och prisnivåerna kan vara dyra för vissa användare.
 • Inte alltid heltäckande: BuzzSumos data är inte alltid heltäckande, eftersom den kanske inte täcker alla sociala medieplattformar eller alla relevanta ämnen.
 • Kan vara överväldigande: BuzzSumos data och insikter kan vara överväldigande för vissa användare, och det kan ta tid att lära sig hur man använder verktyget effektivt.
 • Begränsad anpassning: BuzzSumos anpassningsalternativ är begränsade, och användarna kanske inte kan skapa exakt de rapporter eller dashboards de behöver.

4. Ahrefs

ahrefs fördelar och nackdelar

Denna webbplats spårar bakåtlänkar till webbplatser för att identifiera trendiga ämnen och influencers. Den kan också användas för att spåra konkurrensen för specifika nyckelord och identifiera möjligheter att ranka högre i sökresultaten.

Det är inte optimalt just vid jakten efter bästa online-verktygen för trendbevakning eftersom verktyget kanske är mer anpassat för länkbygge eller andra liknande teknisk analys in SEO. Men det finns ändå många funktioner som kan användas även för trendbevakning.

Fördelar med Ahrefs:

 • Omfattande data om bakåtlänkar: Ahrefs ger en heltäckande bild av bakåtlänkar till webbplatser, inklusive antalet bakåtlänkar, kvaliteten på bakåtlänkarna och bakåtlänkarnas ankartext.
 • Domänauktoritet: Ahrefs beräknar domänauktoritet, vilket är ett mått på en webbplats övergripande auktoritet i sökmotorernas ögon. Denna har dock fått kritik eftersom den är enkel att manipulera, men om man även beaktar mängden organiska besökare är måttet mer värdefullt.
 • Sökordsforskning: Ahrefs kan användas för att undersöka nyckelord, inklusive nyckelordets svårighetsgrad, sökvolym och rankingmöjligheter.
 • Analys av konkurrenter: Ahrefs kan användas för att analysera konkurrenter, inklusive deras backlinkprofil, nyckelordsranking och närvaro på sociala medier.
 • Optimering av innehåll: Ahrefs kan användas för att optimera innehåll för sökmotorer, inklusive identifiering av sökordsmöjligheter, analys av konkurrentinnehåll och identifiering av innehållsluckor.
 • Teknisk SEO: Ahrefs kan användas för att granska webbplatser med avseende på tekniska SEO-problem, t.ex. genomsökningsfel, brutna länkar och laddningstider för sidor.
 • Mobil SEO: Ahrefs kan användas för att granska webbplatser med avseende på mobil SEO-efterlevnad, inklusive mobilvänlighet, sidhastighet och mobilspecifikt innehåll.
 • Internationell SEO: Ahrefs kan användas för att spåra och analysera internationella SEO-resultat, inklusive bakåtlänkar från olika länder, sökordsranking på olika språk och engagemang i sociala medier från olika regioner.

Nackdelar med Ahrefs:

 • Väldigt dyr prenumeration: Ahrefs är ett betalverktyg, och prisnivåerna kan vara dyra för vissa användare. Det har också skett en försämring på detta område när man numera även måste betala för utökad användning.
 • Inte perfekt för nybörjare: Ahrefs har många funktioner och data, vilket kan vara överväldigande för nybörjare.
 • Kan vara långsamt: Ahrefs kan vara långsamt på att ladda data, särskilt för stora webbplatser eller storskalig sökordsforskning.
 • Begränsad anpassning: Ahrefs erbjuder inte lika många anpassningsalternativ som vissa andra verktyg, t.ex. BuzzSumo eller SEMrush.

5. Talkwalker

talkwalker fördelar och nackdelar

Denna webbplats spårar omnämnanden i sociala medier och nyhetsartiklar för att identifiera trendiga ämnen och influencers. Den kan också användas för att identifiera känslor kring specifika ämnen och varumärken.

Fördelar med Talkwalker:

 • Omfattande övervakning av sociala medier: Talkwalker erbjuder omfattande övervakning av sociala medier, spårning av omnämnanden för ett brett spektrum av ämnen, nyckelord, varumärken och influencers över hundratals sociala medieplattformar och forum.
 • Analys av känslor: Talkwalker kan analysera sentiment kring specifika ämnen, varumärken och influencers, vilket ger värdefulla insikter om hur människor reagerar på dina meddelanden och dina konkurrenters.
 • Upptäckt av trender: Talkwalker kan identifiera framväxande trender genom att analysera sociala konversationer i realtid och upptäcka toppar i omnämnanden, diskussioner och sentimentförändringar.
 • Konkurrensanalys: Med Talkwalker kan du jämföra dina sociala medier med dina konkurrenter och identifiera områden där du kan förbättra dig och få en konkurrensfördel.
 • Övervakning av varumärken: Talkwalker hjälper dig att övervaka ditt varumärkes rykte genom att spåra omnämnanden av ditt varumärke, identifiera negativa eller positiva känslor och svara på online-recensioner och kommentarer.
 • Spårning av problem: Talkwalker låter dig spåra och hantera problem som uppstår online, vilket ger insikter i deras utveckling och gör det möjligt för dig att utveckla lämpliga svar och mildringsstrategier.
 • Krishantering: Talkwalker stöder krishantering genom att tillhandahålla realtidsvarningar, sentimentanalys och möjligheten att spåra och hantera onlinediskussioner om kriser som kan påverka din organisation eller bransch.

Nackdelar med Talkwalker:

 • Betald prenumeration: Talkwalker är ett betalt verktyg, och prisnivåerna kan vara dyra för vissa användare.
 • Begränsningar av datavolym: Talkwalkers grundläggande planer har datavolymsbegränsningar, vilket kan begränsa mängden data du kan samla in och analysera.
 • Användargränssnitt: Talkwalkers användargränssnitt kan vara komplext och svårt att navigera, särskilt för användare med begränsad erfarenhet av övervakningsverktyg för sociala medier.
 • Rapporteringsfunktioner: Talkwalkers rapporteringsfunktioner är inte lika sofistikerade som vissa andra verktyg, till exempel Brand24 eller BuzzSumo.
 • Begränsad anpassning: Talkwalkers anpassningsalternativ är begränsade, och användarna kanske inte kan skapa de exakta rapporter eller instrumentpaneler de behöver.

6. Hootsuite

bästa verktyg för trendbevakning på nätet

Detta verktyg för hantering av sociala medier innehåller en trendspårare som identifierar trendande ämnen på sociala medier. Den kan användas för att identifiera trender som är relevanta för din bransch eller målgrupp.

Fördelar med Hootsuite:

 • Användarvänlighet: Hootsuite är ett av de enklaste verktygen för hantering av sociala medier att använda. Det har ett användarvänligt gränssnitt som är lätt att navigera och förstå. Det har också en mängd olika funktioner som är utformade för att förenkla hanteringen av sociala medier.
 • Kompatibilitet med flera plattformar: Hootsuite är kompatibelt med en mängd olika sociala medieplattformar, inklusive Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Google My Business, YouTube och Pinterest. Det innebär att du kan hantera alla dina sociala mediekonton från en central plats.
 • Schemaläggning och publicering: Med Hootsuite kan du schemalägga och publicera inlägg på dina sociala mediekonton i förväg. Detta kan spara tid och ansträngning, och det kan också hjälpa dig att se till att du är konsekvent med dina inlägg på sociala medier.
 • Rapportering och analys: Hootsuite ger dig en mängd olika rapporter och analyser som kan hjälpa dig att spåra dina sociala medieprestanda. Du kan använda dessa rapporter för att identifiera trender, mäta avkastningen på dina sociala medier och förbättra din strategi för sociala medier.
 • Samarbete: Med Hootsuite kan du samarbeta med andra om dina sociala mediekampanjer. Du kan tilldela uppgifter till teammedlemmar, dela rapporter och kommentera inlägg. Detta kan hjälpa dig att effektivisera din hanteringsprocess för sociala medier och se till att alla är på samma sida.
 • Mobil app: Hootsuite har en mobilapp som gör att du kan hantera dina sociala mediekonton när du är på språng. Detta kan vara ett bekvämt sätt att kontrollera dina aviseringar, svara på kommentarer och schemalägga inlägg.
 • Prisvärdhet: Hootsuite erbjuder en mängd olika prisplaner som passar din budget. Den grundläggande planen är gratis att använda, och de betalda planerna erbjuder fler funktioner och funktioner.

Nackdelar med Hootsuite:

 • Begränsad anpassning: Hootsuite har begränsade anpassningsalternativ, och användare kanske inte kan skapa exakt de rapporter eller instrumentpaneler de behöver.
 • Inte lika kraftfullt som vissa andra verktyg: Hootsuite är inte lika kraftfullt som vissa andra verktyg för hantering av sociala medier, t.ex. Sprout Social eller Agorapulse. Detta innebär att det kanske inte är lämpligt för företag som behöver mer avancerade funktioner.
 • Kan vara långsamt: Hootsuite kan vara långsamt när det gäller att ladda data, särskilt för stora konton eller storskaliga kampanjer.
 • Inte lika användarvänligt för avancerade användare: Hootsuites användargränssnitt kan vara för enkelt för vissa avancerade användare. Det kan göra det svårt för dem att hitta de funktioner de behöver.

7. Sprout Social

sproutsocial fördelar och nackdelar

Detta verktyg för hantering av sociala medier innehåller också en trendspårare som identifierar trendiga ämnen på sociala medier. Den kan användas för att identifiera trender som är relevanta för din bransch eller målgrupp.

Detta verktyg är inte på något sätt dåligt trots att det hamnar längst ner på vår lista över bästa online-verktygen för trendbevakning 2024. För vissa som t.ex. söker funktioner för team att arbeta tillsammans med kampanjer på sociala medier kan detta vara det optimala verktyget.

Fördelar med Sprout Social:

 • Kraftfull hantering av sociala medier: Sprout Social erbjuder en omfattande uppsättning funktioner för hantering av sociala medier, inklusive schemaläggning, publicering, engagemang, rapportering och analys.
 • Strömlinjeformat arbetsflöde: Sprout Socials strömlinjeformade arbetsflöde gör det enkelt att hantera flera sociala mediekonton och kampanjer.
 • Intuitiv design: Sprout Social har en intuitiv och användarvänlig design som gör det enkelt att navigera och använda.
 • Starka rapporteringsfunktioner: Sprout Social tillhandahåller omfattande rapporteringsfunktioner som gör det möjligt för företag att spåra sina sociala medieprestanda och mäta avkastningen på sina ansträngningar.
 • Verktyg för samarbete: Sprout Social erbjuder samarbetsverktyg som gör det möjligt för team att arbeta tillsammans med kampanjer på sociala medier.
 • Mobil app: Sprout Social har en mobilapp som gör det möjligt för företag att hantera sina sociala mediekonton när de är på språng.
 • Prisvärdhet: Sprout Social erbjuder en mängd olika prisplaner för att passa olika budgetar.
 • AI-drivna funktioner: Sprout Social använder AI för att automatisera uppgifter och erbjuda personliga insikter.
 • Kundtjänst: Sprout Social erbjuder omfattande resurser för kundsupport för att hjälpa företag att få ut mesta möjliga av plattformen.

Nackdelar med Sprout Social:

 • Pris: Sprout Socials prisplaner kan vara dyrare än vissa andra verktyg för hantering av sociala medier.
 • Inlärningskurva: Sprout Social har lite av en inlärningskurva, och det kan ta lite tid för företag att vänja sig vid plattformen.
 • Inte lika användarvänligt för avancerade användare: Sprout Socials användargränssnitt kan vara för förenklat för vissa avancerade användare. Detta kan göra det svårt för dem att hitta de funktioner de behöver.
 • Inte lika intuitivt för avancerade användare: Vissa funktioner eller aspekter av Sprout Socials gränssnitt kan kännas lite röriga och förvirrande, vilket kan frustrera vissa avancerade användare.
 • Begränsad anpassning: Sprout Social har begränsade anpassningsalternativ, och användare kanske inte kan skapa exakt de rapporter eller instrumentpaneler de behöver.
 • Kan vara långsamt: Sprout Social kan vara långsamt att ladda data, särskilt för stora konton eller storskaliga kampanjer.
 • Begränsat stöd för internationella användare: Sprout Social kanske inte är lika användarvänligt för internationella användare som inte är bekanta med engelska.
 • Begränsat stöd för avancerade funktioner: Vissa avancerade funktioner kanske inte stöds lika bra som andra funktioner, vilket kan vara frustrerande för användare som förlitar sig på dessa avancerade funktioner.

Detta är bara några av de många onlineverktyg som kan användas för att spåra och analysera trender. Vilket verktyg som är bäst för dig beror på dina specifika behov och preferenser.

Våra urvalskriterier vid val av bästa online-verktygen för trendbevakning

Att välja det bästa onlineverktyget för trendbevakning beror på dina specifika behov och preferenser. Här är några faktorer som vi övervägde när vi valde bland de bästa online-verktygen för trendbevakning 2024:

 1. Syfte: Vad vill du använda verktyget till? Ska du spåra branschtrender, identifiera nya marknadsföringsmöjligheter eller övervaka dina konkurrenters aktiviteter? Vilket verktyg som är bäst för dig beror på dina specifika mål.
 2. Funktioner: Vilka funktioner är viktiga för dig? Behöver du realtidsdata, sentimentanalys, konkurrentanalys eller spårning av influencers? Gör en lista över de funktioner som är viktigast för dig och jämför de olika verktygen baserat på deras kapacitet.
 3. Användarvänlighet: Hur enkelt är verktyget att använda? Behöver du mycket utbildning för att komma igång? Om du inte är tekniskt kunnig bör du välja ett verktyg som är lätt att lära sig och använda.
 4. Pris: Hur mycket är du villig att spendera på ett trendspaningsverktyg? Det finns en mängd olika verktyg tillgängliga till olika priser, så du bör kunna hitta ett som passar din budget.
 5. Datakällor: Vilka datakällor använder verktyget? Spårar det bara omnämnanden i sociala medier eller tittar det även på andra datakällor, t.ex. nyhetsartiklar och Google Trends? Ju fler datakällor ett verktyg använder, desto mer omfattande blir insikterna.
 6. Rapportering: Hur presenterar verktyget sina data? Finns det tydliga och lättförståeliga diagram och grafer? Eller ger det dig bara en massa rådata som du måste gräva igenom? De bästa verktygen gör det enkelt att förstå de trender du följer.
 7. Anpassning: Kan du anpassa verktyget efter dina specifika behov? Kan du skapa anpassade instrumentpaneler och varningar? Ju mer anpassningsbart ett verktyg är, desto mer kommer det att kunna uppfylla dina specifika behov.
 8. Kundtjänst: Vilken typ av kundsupport erbjuder verktyget? Är den tillgänglig dygnet runt? Är medarbetarna kunniga och hjälpsamma? Kundsupport är viktigt om du någonsin har några frågor eller problem med att använda verktyget.

När du har övervägt alla dessa faktorer kan du börja begränsa dina alternativ och välja det bästa onlineverktyget för trendbevakning för just dina behov.

Sammanfattning – Bästa online-verktygen för trendbevakning 2024

Enligt våra tester är Exploding Topics vår favorit bland bästa online-verktygen för trendbevakning. Det är ett prisvärt alternativ som använder avancerade maskininlärning för att hitta de ämnen och de företag som trendar just nu.

Det är också en plattform som är lätt att använda och ta fram användbar information från. En riktig guldgruva oavsett om du är en inredningsbloggare som vill känna till vilken inredningsstil som uppvisar en stark ökning i sökvolym eller i en ledande position hos ett kosmetikaföretag som behöver ha koll på vilka skönhetsprodukter som är nästa stora hit.

Lycka till med din trendbevakning 2024!

More from Benny Sjölind
Soundcore lanserar öronsnäckorna Sleep A20 – Ett stort steg framåt inom sömnteknik
Soundcore, ett premiumljudmärke från Anker Innovations, har tagit ett viktigt steg för...
Read More
0 replies on “Bästa online-verktygen för trendbevakning 2024”