Hur DeFi kommer att förändra världen

vad är DeFi

Den värld vi känner till förändras snabbt. Under de senaste tio åren har vi sett ett uppsving för decentralisering och globalisering som bara var möjligt efter att blockchain gav oss kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum . Äntligen har vi tekniken att handla med varandra utan restriktioner eller begränsningar. Det är där DeFi kommer in i bilden.

Vad är DeFi?

DeFi (decentraliserade finansiella) tillämpningar byggs ovanpå infrastrukturprotokoll med öppen källkod som 0x, Dharma och andra, för att tillhandahålla digitala plattformar för olika tillgångsklasser som (men definitivt inte begränsat till) skulder och aktier. DeFi tillämpningar, som också kallas “kryptobanker”, begränsas inte av gränser och regler – de är gränslösa och regelagnostiska, vilket innebär att de inte bryr sig om din nationalitet eller vilka typer av tillgångar du har.

Trots att DeFi tillämpningar befinner sig i ett tidigt skede har de redan gjort vågor i hela branschen och blivit populära bland både privata investerare och kapitalförvaltare.

Varför du bör vara intresserad av DeFi

Just nu kan du hitta mer än 50 “kryptobanker” som är byggda på befintliga protokoll, varav de flesta erbjuder färdiga produkter som användare kan experimentera med redan nu.

Här är varför du borde vara entusiastisk över detta:

  1. Den tar bort alla geografiska eller juridiska hinder som kan finnas mellan finansiella aktörer , vilket gör att alla kan utföra snabba, rättvisa , säkra transaktioner över Internet. Tänk eBay men för skuldinstrument.
  2. DeFi appar är öppen källkod vilket innebär att de är fria att använda utan kostnad för alla över hela världen som vill föra in sina egna tillgångar (dvs. inte bara kryptovalutor).
  3. DeFi appar erbjuder ett varierat utbud av finansiella produkter och instrument – allt från kryptokreditkort till traditionella aktier och ETF:er, samt exotiska värdepapper som intäktsdelningsavtal med kändisar eller fotbollsspelare. De diskriminerar inte heller mot icke-fattiga valutor (kryptovalutor), så de kan också användas för att samla in medel för tokenförsäljning.
  4. Tack vare blockkedjan är användarnas transaktioner oföränderliga, transparenta och säkra. Det behövs inte längre några medlare eftersom din bank inte längre har någon makt över dig.
  5. Som ett programvaruprotokoll med öppen källkod är defi-applikationer otroligt skalbara. De kan stödja enorma volymer av affärer praktiskt taget utan problem.
  6. Defi-applikationer gör det möjligt att interagera med vem som helst i världen, oavsett vem de är eller var de kommer ifrån, vilket gör det lättare för små lokala företag och privatpersoner att nå en global publik utan att behöva gå igenom allt besvär med att inrätta flera bankkonton i olika länder.
  7. De kommer att göra bankverksamhet mer tillgänglig för alla. Istället för att förlita sig på kreditpoäng kommer bankerna att kunna använda låntagarnas transaktionshistorik som referens när de beslutar om de ska ge dem ett lån eller inte.
  8. Ännu bättre är att DeFi-ansökningarna också kommer att ta bort mycket av det benarbete som följer med att ansöka om ett lån. Varför lämna in pappersarbete när du bara kan gå in på nätet och göra transaktioner direkt?
  9. Sist men absolut inte minst, eftersom allting är kodat och bara existerar i blockkedjan är det omöjligt för någon (inklusive din bank eller låneförvaltare) att manipulera din ekonomi.

Fördelarna med att använda DeFi appar är för bra för att ignoreras: oavsett vem du är eller vilken typ av handel du vill genomföra, gör det den finansiella interaktionen enklare och mer tillgänglig än någonsin tidigare.

Och låt oss inte glömma att många (de flesta?) DeFi-appar redan erbjuder ett gäng färdiga produkter som människor kan ta i bruk direkt – som kryptokreditkort , betalkort, lån, marknadsplatser, investeringsfonder etc. – något som är ganska spännande.

Framtiden för DeFi

Framtiden ser ljus ut för både kryptovalutaentusiaster och investerare. I takt med att stora plattformar som EOS och Ethereum fortsätter att förbättras kan vi förvänta oss att fler och fler människor hoppar ombord.

Branschen är ny men dess tillväxtpotential är enorm. När väl det allmänna antagandet sätter in, kommer vi att se stora förändringar i den globala finanssektorn som helhet.

Du bör definitivt hålla ett öga på denna utveckling, för det är bara en tidsfråga innan DeFi börjar ge vågor över hela världen – och du vill inte missa det.

Utmaningar i säkerheten

Säkerhetsproblem med DeFi diskuteras flitigt i kryptovalutaekosystemet. En ny våg av appar skapas för att ge tillgång till finansiella instrument som finns i digitala nätverk. Dessa produkter kontrolleras inte av någon central organisation, men är ändå utformade för att efterlikna klassiska analoger. De unika Blockchain-egenskaperna öppnar upp problem med säkerhet och datasäkerhet och utgör en verklig utmaning för utvecklare i DeFi-projekt.

Det mest spektakulära exemplet på en sådan tillämpning är MakerDAO, som erbjuder två stabila mynt: Dai (DAI) och USDK med stöd av amerikanska dollar. Den största fördelen med att använda denna token är dess prisstabilitet – den förändras inte ens när marknadsförhållandena försämras (vilket är anledningen till att många handlare använder den som ett tillfälligt värdeförråd).

Nackdelen med stabiliteten är den låga volatiliteten, vilket är en av anledningarna till att handlare försöker skapa långsiktiga positioner för denna kryptovaluta. De tycker dock att det är svårt att hålla sina investeringar säkra om något oväntat händer som hotar stabiliteten eller stör tjänsten. Om till exempel en hackare attackerar infrastrukturen och stjäl medel från kundernas konton skulle det inte finnas någon möjlighet till regress för handlare som innehar DAI.

Stabila mynt är inte de enda produkterna på blockkedjor som kan orsaka problem för investerare. Decentraliserade börser (DEX) har också unika säkerhetsutmaningar eftersom de tillåter användare att handla med alla tokens utan att använda centraliserade tjänster som kontrolleras av externa organisationer.

Den mest kända DEX-produkten är BancorX-plattformen – dess främsta fördelar är bland annat möjligheten att utfärda nya kryptovalutor och hög likviditet för de tillgångar som handlas på plattformen.

Investerare som är intresserade av att använda denna produkt måste dock vara extremt försiktiga när det gäller deras personliga information och tillgångar. Om du till exempel använder MetaMask wallet för transaktioner bör du aldrig klicka på länkar som kan verka misstänkta eftersom de kan leda till phishing-sidor som stjäl privata nycklar eller andra känsliga uppgifter.

Slutligen – många projekt på gång

Slutligen finns det decentraliserade utlåningslösningar (DeFi) som bygger på stabila mynt. Dessa produkter gör det möjligt för användare att ta lån med digitala tokens som säkerhet. För närvarande är Tether den enda populära stablecoin som används för detta ändamål eftersom den har en 1:1-paritet med USD, men problem upptäcks nästan varje dag om USDT-tokens som inte matchar de dollarreserver som de är avsedda för.

Detta skapar en möjlighet för andra stablecoins att flytta in och utöka listan över betrodda DeFi produkter. MakerDAO har till exempel en decentraliserad säkerhetsbaserad låneprodukt kallad CDP som gör det möjligt för handlare att få ETH utan att gå via centraliserade börser.

Nyare projekt som baseras på starkare tillgångar som fastigheter eller guld håller också på att utvecklas. Alla dessa instrument har dock en nackdel – de är inte så lätta att få tillgång till eftersom investerare behöver en viss certifiering innan de kan börja använda dem i DeFi-applikationer.

Därför måste utvecklare av decentraliserade appar ägna särskild uppmärksamhet åt dataskyddsåtgärder om de vill att deras applikationer ska bli populära bland användare utanför kryptovalutakretsar (och öka antalet aktiva kunder). Utan detta kommer DeFi-appar aldrig att kunna konkurrera med befintliga analoger eftersom människor är rädda för att förlora sina pengar på grund av misstag som görs av apputvecklare eller hackare.

Källor:

Forbes
Ey.com
The Economic Times

More from Benny Sjölind
Microsoft introducerar nytt AI verktyg copilot
Teknologins framsteg har lett till en ny våg av innovationer, och AI...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *