Bästa vedeldad pizzaugn 2023 – Här är två modeller som vi rekommenderar

bästa vedeldad pizzaugn 2022

Sommaren är äntligen här och det innebär också att det finns utmärkta möjligheter till att tillreda mat i trädgården och på terrassen. Ett område där vi sett en explosionsartad ökning av intresse är vedeldade pizzaugnar. Här tar vi fram bästa vedeldad pizzaugn 2023 inom några olika kategorier.

Italienarna är kända för sitt pizzahantverk och det är något som inte gått svenskarna obemärkt förbi. I dessa tider är det många som söker efter napolitansk pizzaugn, något som egentligen betyder vedeldad pizzaugn. Det finns numera några riktigt bra alternativ bland vedeldade pizzaugnar på marknaden. De absolut mest kända kommer från företaget Ooni som lanserat flera varianter av den ursprungliga Ooni-ugnen sedan starten 2012.

De vedpelletseldade ugnarna värms upp till 500 °C på endast 15 minuter och tillagar en pizza i napolitansk stil på endast 60 sekunder!

Vilken pizzaugn är bäst 2023?

Bästa vedeldad pizzaugn 2023

Vilken pizzaugn är då bäst i trädgårdstider? Vi har djupdykt i ämnet och tagit fram bästa vedeldad pizzaugn 2022:

Ooni Fyra 12 – vedeldad pizzaugn bäst i test 2023

bästa vedeldad pizzaugn 2023

Ooni Fyra 12 är en av de mest populära bland pizzaugnarna från Ooni. Denna pizzaugn effektiviserar vedeldad matlagning och ger intensiva smaker. Här har du en innovativ pelletsbehållare som matar ut lövpellets med hjälp av gravitationen. På endast 15 minuter når temperaturen upp till 500°C.

Sedan behöver pizzan endast ytterligare 60 sekunder tillagning för att bli som en äkta stenbakad napolitansk pizza. Ooni Fyra 12 är efterträdaren till Ooni 3, som var världens första bärbara pizzaugn med träpellets. Med denna kan du tillaga pizza var som helst tack vare den lätta vikten på endast 10 kg.

Ooni Karu 12 – bästa pizzaugn med pellets, gasol och ved

bästa pizzaugn med pellets, gasol och ved 2023

Ooni Karu 12 är en mer mångsidig pizzaugn än ovan nämnda Fyra 12. Detta är en pizzaugn som du kan elda med äkta trä eller kol. Det är också en pizzaugn som är gaskompatibel om du beställer en Ooni gasbrännare.

Den har även en specialdesignad bränslebricka som maximerar luftflödet och levererar en kraftfull och brännande flamma. Karu 12 har en vikt på 12 kg, som även det är tillräckligt lätt för att bära med den överallt där du vill få till en äkta napolitansk pizza.

Pizzaugnen är i rostfritt stål samt keramisk och fiberisolerad. Det finns en extra tjock Ooni Baking Stone och patenterat flamskydd för maximal värmebeständighet. 

Här är några av våra favoriter bland bästa vedeldad pizzaugn 2023. Vi rekommenderar även att du håller ögonen på Ooni Karu 16 om du vill ha en högklassig vedeldad pizzaugn för att tillaga den bästa möjliga pizzan.

Vanliga frågor om vedeldade pizzaugnar

Vad är en vedeldad pizzaugn?

En vedeldad pizzaugn är en ugn som drivs av vedeldning för att värma upp kokkammaren. Denna typ av ugn är vanlig i många delar och kulturer runt om i världen, från Italien till Mexiko, och ger en unik smak åt maten som tillagas i den.

Hur fungerar en vedeldad pizzaugn?

Vedeldade pizzaugnar fungerar genom att använda ved för att generera intensiv värme i ugnskammaren. Träet bränns och värmen strålar ut i hela ugnen och skapar en mycket varm och jämn tillagningsyta. När elden brinner sugs syre in genom ventiler som hjälper till att reglera temperaturen i ugnen.

Vilka är fördelarna med att laga mat med en vedeldad pizzaugn?

Att laga mat med en vedeldad pizzaugn har många fördelar jämfört med traditionella ugnar eller gasdrivna pizzaugnar. Den intensiva värmen som genereras av vedeldningen gör att tillagningstiden är mycket snabbare än i traditionella ugnar, samt att resultatet blir jämnare och mer smakfullt. Dessutom använder vedeldade pizzaugnar naturliga bränslekällor som är betydligt mer miljövänliga än kommersiella bränslen.

Vilka träslag kan användas i en vedeldad pizzaugn?

Olika träslag kan användas i en vedeldad pizzaugn beroende på typ av ugn och önskad smakprofil. Populära träslag är ek, körsbär, äpple och hickory.

Hur startar jag en eld i min vedeldade pizzaugn?

För att starta en eld i din vedeldade pizzaugn börjar du med att tända en liten eld med hjälp av tändved och tidningspapper. När tändstiftet brinner bra, lägg till större träbitar för att skapa en intensiv värme. Se till att hålla ett noggrant öga på elden och gör justeringar vid behov.

Hur underhåller jag elden i min vedeldade pizzaugn?

För att bibehålla elden i din vedeldade pizzaugn bör du fortsätta att lägga till små bitar ved under hela tillagningsprocessen. På så sätt ser du till att värmen håller en jämn temperatur, vilket är nödvändigt för perfekta tillagningsresultat. Se dessutom till att övervaka temperaturen och justera luftflödet vid behov för att hålla den på en optimal nivå.

Hur vet jag när den vedeldade pizzaugnen är klar att laga mat?

Du vet när en vedeldad pizzaugn är redo för tillagning när temperaturen inuti når cirka 500 grader. Detta uppnås vanligtvis efter att ha bränt flera träbitar, och du bör kunna känna intensiv värme som emanerar från ugnen även om du står flera meter bort.

Vilka är några tips för att laga den perfekta pizzan i en vedeldad pizzaugn?

Några tips för att laga den perfekta pizzan i en vedeldad ugn är att förvärma ugnen i minst en timme före tillagning, använda tunn och jämn deg och rotera pizzan under hela bakningsprocessen för att säkerställa ett jämnt tillagningsresultat. Dessutom bör du använda ingredienser av hög kvalitet eftersom de gör hela skillnaden när det gäller smaken på din pizza.

Hur rengör jag min vedeldade pizzaugn?

För att rengöra en vedeldad pizzaugn börjar du med att borsta bort all aska eller skräp som har samlats i ugnens botten. Använd sedan en fuktig trasa för att torka av ugnens väggar och tak. Ge den slutligen en sista genomgång med en torr trasa och se till att alla ytor är rena och fria från skräp.

Läs mer: Luftrenare rekommenderade av astma och allergiförbundet

More from Benny Sjölind
Royal Caribbean lanserar storslagen lineup av Europeiska äventyr för sommaren 2023
Royal Caribbean International presenterar kryssningarna för sommaren 2023 bestående av nio prisbelönta fartyg...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *