IKEA firar 80 år i alla sina varuhus

IKEA firar 80 år juli 2023

Den svenska detaljhandelsjätten IKEA firar sin 80-årsdag den 28 juli 2023 och firandet kommer att äga rum i alla dess 460 varuhus världen över. Från en blygsam början med en liten butik i Älmhult har IKEA vuxit till ett välkänt namn på 62 marknader över hela världen.

IKEAs väg till ett globalt erkänt varumärke började med att Ingvar Kamprad sålde pennor och tändstickor i Småland 1943. Idag är IKEA ett av Sveriges mest framgångsrika företag och har tagit plats i hem världen över med sin unika blandning av funktionalitet och design.

“De flesta människor har en koppling till IKEA – en möbel, ett tyg eller en lampa som väcker minnen och känslor. Naturligtvis vill vi dela denna milstolpe med hela Sverige”, säger Emily Birkin, Country Manager för IKEA Sverige. Hon tillade att trots många förändringar under årens lopp är företagets kärnuppdrag att förbättra vardagslivet för den breda massan fortfarande oförändrat.

Emily Birkin, Country Manager för IKEA Sverige

Firandet på själva jubileumsdagen kommer att inkludera en mängd aktiviteter och exklusiva erbjudanden för kunder som besöker sitt lokala IKEA varuhus.

Företaget revolutionerade möbelindustrin med sin ikoniska flat-pack-design, som balanserar kostnad, kvalitet, funktionalitet, estetik och hållbarhet. IKEA diversifierade också inom mat och etablerade sig som en av världens största restaurangkedjor som serverar traditionella och vegetariska rätter, inklusive sina bästsäljande köttbullar.

Den ikoniska katalogen som fanns till 2021.

Enligt uppgifter hade IKEA Sverige hela 172 miljoner besök under räkenskapsåret 2022, medan företaget globalt hade över 822 miljoner besök. IKEA har över 231 000 anställda över hela världen, varav cirka 10 000 medarbetare enbart på de svenska varuhusen.

Dessutom njuter mer än 700 miljoner människor världen över av mat från IKEA varje år.

Ingvar Kamprad inför öppningen av ett varuhus i Paris 1983.
Ingvar Kamprad inför öppningen av ett varuhus i Paris 1983.

Firandet av 80-årsjubileet inleddes med tävlingen “Vinn Vintage”, med 132 vintageskatter från 1950-talet och framåt. IKEA Museum i Älmhult öppnade två nya utställningar i juni – “IKEA genom tiderna” och “Hej Ingvar!” för att ge ett historiskt perspektiv på företagets resa. Särskilda produkter och lanseringar planeras också under hela året.

Ingvar Kamprad 1965.
Ingvar Kamprad 1965.

Lojala IKEA FAMILY medlemmar, som har varit kunder hos IKEA i årtionden, kommer att belönas med presentkort på 1 000 kronor, tillsammans med exklusiva erbjudanden på IKEAs klassiska möbelserier som PAX, BILLY, IVAR och TROFAST.

Bild från 1970-talets IKEA.
Bild från 1970-talets IKEA.

Denna årsdag firar inte bara IKEAs tidigare framgångar utan lyfter också fram varumärkets framtida åtagande att fortsätta förbättra vardagen för sina kunder, vilket gör den till en milstolpe värd att minnas.

Milstolpar genom åren

  • 1940-talet. Ingvar Kamprad grundar IKEA år 1943. 
  • 1950-talet. Under 50-talet ges den första heminredningskatalogen ut, och IKEA börjar använda sig av platta paket för att på så sätt kunna kapa kostnader och möta behovet av bra möbler till ett lågt pris. 
  • 1960-talet. IKEA öppnar varuhus i Stockholm under 60-talet och det första varuhuset utanför Sverige gränser slår upp portarna i 1963 utanför Oslo i Norge. 
  • 1970-talet. Varuhuset i Kungens Kurva blir först med att få ett tag-själv-lager och IKEA börjar exponera möblernapå ett helt nytt sätt med riktiga rum som visar hur rummen kan se ut. IKEA öppnar de första varuhusen utanför Europa i Japan, Australien och Hong Kong. 
  • 1980-talet. IKEA skapar ordning och reda i de många människornas hem genom att introducera förvaring. IKEA expanderar ytterligare och expanderar till 51 nya platser runt om i världen.
  • 1990-talet. IKEA blir ett globalt varumärke och hittar tillbaka till de skandinaviska rötterna. Demokratisk design och femkronorskorven får se dagens ljus. 
  • 2000-talet. Utvecklingen gör att fler bor på mindre ytor – och ställer krav på kvardratsmart inredning. IKEA Food blir ett eget affärsområde – med ett eget sortiment. 
  • 2010-talet. IKEA ökar insatserna som bidrar till global hållbarhetförmänniskor och planeten. 
Tags from the story
,
More from Benny Sjölind
Här är den innovativa golvstolen FloorFred – En möbel som främjar närhet och bekvämlighet
Sofie Otto lanserar golvstolen FloorFred för att uppmuntra fler till att utforska...
Read More
0 replies on “IKEA firar 80 år i alla sina varuhus”