Luftrenare rekommenderade av astma- och allergiförbundet 2023

luftrenare rekommenderade av astma och allergiförbundet 2022

Om du skall välja luftrenare för inomhusbruk är det naturligt att söka sig till experter. Astma- och Allergiförbundet har ända sedan 1970 satt sitt märke på produkter som de rekommenderar. Det gör de för att förenkla livet för de som lider av astma, allergi eller annan överkänslighet i vardagen. Här tar vi fram ett urval av luftrenare rekommenderade av astma- och allergiförbundet 2023.

Vad många inte vet är att det förekommer pollen även inomhus. Luftburna pollerpartiklar kan nämligen ta sig in i hus och lägenheter även via ventilationssystem samt via skor och kläder. Faktum är att koncentrationen av pollenpartiklar till och med kan vara högre i inomhusluften när de samlas på en begränsad yta.

Luftrenare för inomhusluft kan vara ett bra sätt att lindra allergiproblemen och bör placeras där du spenderar mycket tid.

Varför välja luftrenare som rekommenderas av astma- och allergiförbundet?

Om du väljer en luftrenare som rekommenderats av astma- och allergiförbundet vet du med säkerhet att alla viktiga tester redan är gjorda. Det är mer sagt än när du väljer en luftrenare utifrån vad många jämförelsesajter påstår sig ha testat.

I de parametrar som astma- och allergiförbundet har satt upp skall luftrenare ha en så hög luftreningseffekt (CADR) på så låg ljudnivå som möjligt. Med andra ord är luftrenarna testade med utgångspunkt för hur mycket luft de renar i förhållande till ljudnivån.

I de parametrar de satt upp är även energiförbrukningen viktig, samt kostnaden på byte av filter. Med andra ord har astma- och allergiförbundet beaktat de viktigaste sakerna att tänka på vid valet av luftrenare så att valet blir enklare för dig.

Luftrenare rekommenderade av astma- och allergiförbundet 2023

Totalt har Astma- och allergiförbundet tagit fram 21 luftrenare som de rekommenderar för 2022. Av dessa har vi plockat fram fyra luftrenare som vi tycker är speciellt intressanta till deras pris/kvalitetförhållande och design.

Här hittar du hela lista på luftrenare rekommenderade av astma- och allergiförbundet 2023.

Blueair – Luftrenare Blueair HealthProtect 7400

luftrenare rekommenderade av astma- och allergiförbundet 2022

HealthProtect™ är Blueairs mest avancerade luftrenare någonsin. Det är en högklassig luftrenare där varje komponent är specialkonstruerad i Sverige för att luftrenaren ska vara tyst och ge optimal prestanda och energieffektivitet.

Med denna produkt kan du vara säker på att du andas ren och hälsosam luft. Det är det perfekta valet för medelstora till stora rum. Du kan använda den på en storlek på upp till 49,6 kvm vid hastighet16% (2 luftomsättningar per timme enligt Astma- och Allergiförbundet).

Till skillnad från andra luftrenare som bara driver ren luft till en liten del av rummet, fördelar SpiralAir™ snabbt mer ren även luft till rummets alla hörn.

Coway – Luftrenare AP-1019C

bäst i test luftrenare 2022

Coway AP-1019C är designad för sov-, barn- eller vardagsrum men passar även till arbetsplatsen/hemmakontoret och för att rena luften i en mindre lägenhet.

Den har ett extra tyst driftläge som innebär att den passar perfekt till ett sovrum. Silent Mode är även ett mycket ekonomiskt driftläge då enheten endast drar ca 3,5W. 

Coway – Luftrenare Coway AirMega AP-1220B

bästa luftrenare 2022

Coway AirMega AP-1220B passar utmärkt för bostäder, men även på kontor och skolor samt sjukhus och butiker. Speciellt i lokaler där mycket människor samlas är den optimal.

Trots sin kompakta design har den kapacitet att rena luftvolymer på ändå upp till 335 m³/timme. Coway AirMega AP-1220B har en smarta funktion som innebär att den kan blåsa ut den rena luften uppåt eller framåt. Den har också ett nytt antibakteriellt behandlat filter som innebär att eventuella virus eller bakterier som fastnar i filtret inte växer till sig.

Electrolux – Pure A9 luftrenare PA91-404GY

luftrenare som rekommenderas av astma och allergiförbundet 2022

Luftrenaren PURE A9 från Electrolux kommer inte enbart i en stilren design. Den filtrerar även imponerande 442 m³ luft/timme inom en rekommenderad yta på ca 92 m² (sv Boverket) 37 m² (US AHAM).

Den har ett unikt PureSense-system som kontinuerligt mäter luftkvaliteten inomhus, justerar luftflödet automatiskt och ser till att du kommer hem till en hälsosam inomhusmiljö. Via en app får du även information om luftkvaliteten utomhus. 

Med en lägsta ljudnivå på endast 17 dB (A) går Pure A9 också så tyst att du knappt kommer att märka den. Även vid högsta fläkthastighet når ljudnivån endast 46 dB (A).

Vanliga frågor om luftrenare för allergier och astmatiker

Hjälper luftrenare mot allergier?

Ja, luftrenare kan hjälpa mot allergier. Luftrenare fungerar genom att fånga upp luftburna partiklar som pollen, damm och djurskinn som utlöser allergisymptom. Förutom att fånga upp dessa allergener minskar vissa luftrenare även lukter och andra flyktiga organiska föreningar (VOC) från luften som kan orsaka allergiska reaktioner.

Hjälper luftrenare vid astma?

Ja, luftrenare kan också hjälpa till med astma. Astma är en inflammation i bronkialrören som orsakar hosta och andningssvårigheter, och kan utlösas av partiklar i luften, t.ex. dammkvalster, djurskinn, pollen, rök och andra flyktiga organiska föreningar. Genom att fånga upp dessa partiklar kan luftrenare minska de utlösande faktorerna för astmaattacker, vilket gör det lättare för personer med astma att andas.

Vad är viktigt att leta efter i en luftrenare om jag har allergier?

Om du har allergier är det viktigt att leta efter en luftrenare som har ett HEPA-filter (High-efficiency particulate air). HEPA-filter fångar upp partiklar som är så små som 0,3 mikrometer, vilket är viktigt för att fånga upp de små partiklar som kan orsaka allergiska reaktioner.

Vad är viktigt att leta efter i en luftrenare om jag har astma?

Om du har astma är det viktigt att leta efter en luftrenare som kan fånga upp ett stort antal partiklar, inklusive sådana som är så små som 0,3 mikrometer. Det är också viktigt att leta efter en luftrenare som har ett filter som kan reducera lukter och VOC, eftersom dessa föroreningar också kan orsaka astmaattacker.

Vilka är några av de bästa luftrenarna för allergier och astma?

Några av de bästa luftrenarna för allergier och astma är de som använder en kombination av HEPA-filter och aktivt kol, eftersom detta kommer att maximera deras effektivitet när det gäller att fånga upp luftburna partiklar och reducera lukter och andra VOC. Ovan har vi givit exempel på några specifika modeller som rekommenderats av astma- och allergiförbundet. Alla dessa modeller har utformats med allergier och astma i åtanke, vilket gör dem till utmärkta val för personer som vill minska sina symtom.

Läs mer: Bästa Powerbank med solceller 2022

Written By
More from Redaktionen
Kolla in Samsungs fantastiska utbud av nya TV-modeller 2022!
Samsung Electronics presenterade tidigare i år sitt nya TV-sortiment för 2022 och...
Read More