Volkswagen ID.4 behåller positionen som den populäraste elbilen

mest sålda elbilar i sverige oktober 2022

Eldrivna suven ID.4 fortsätter att toppa listan över de mest nyregistrerade elbilarna i Sverige hittills i år. Det visar färsk statistik för oktober.

Under oktober registrerades 2 748 nya Volkswagen personbilar. Det innebar en marknadsandel på 12,3 procent, det att jämföra med 11,1 procent i oktober 2021. Volkswagen ökade registreringarna med 23,8 procent i oktober, vilket var en större ökning än totalmarknaden som steg med 12,1 procent jämfört med samma månad förra året. Detta enligt statistik från Mobility Sweden.

Efter tre raka månader som den mest registrerade elbilen kom ID.4 på andra plats i oktober med 618 nya registreringar. Hittills i år har 6 242 exemplar av ID.4 registrerats, vilket innebär en fortsatt total förstaplats bland elbilarna.

Utöver 618 exemplar av ID.4 registrerades även 270 exemplar av ID.3 och 235 exemplar av ID.5 i oktober. Detta ger en andel elbilar på 40,9 procent, vilket kan jämföras med 35,5 procent för totalmarknaden. 

Enbart elbilar hos Volkswagen från år 2033

Nyligen presenterade Volkswagen sin vision att från och med år 2033 enbart tillverka elbilar i Europa. På den svenska marknaden kommer omställningen till 100 procent elbilar troligtvis att gå snabbare än så.

Vi är på god väg, redan idag väljer runt hälften av våra kunder en eldriven ID.-modell där ID.4 är den klart lysande stjärnan. Tillsammans med våra kunder ställer vi om för att elektrifiera Sveriges transporter – ju förr desto bättre, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige.

För att ännu fler ska lockas att ta steget över till eldrift är det viktigt att laddinfrastrukturen fortsätter att utvecklas utmed vägarna i hela landet och där hemma, även för alla som bor i lägenhet. I en tid med höga elpriser, stigande räntor och hög inflation är det också viktigt att fortsätta med ekonomiska incitament för att välja en elbil, såsom klimatbonus. Om incitamenten försvinner finns det naturligtvis en risk att farten i omställningen stannar av, fortsätter Sten Forsberg.

Många nya elbilsmodeller på gång

Den produktionsklara versionen av ID. AERO för Europa förväntas rulla ut ur fabriken i tyska Emden år 2023

Volkswagen fortsätter sin satsning på nya elbilsmodeller i full skala. Fram till och med 2026 finns redan 10 nya modeller i planerna på den globala marknaden. Då kommer det finnas en modell i alla relevanta segment hos Volkswagen – i allt från en mindre instegsmodell till nya flaggskeppet Aero B.

Som näst på tur finns den eldrivna “Folkabussen” ID, Buzz och transportbilsversionen ID. I slutet av detta år kommer Buzz Cargo, som lanseras av Volkswagen Transportbilar. Lite längre fram, under 2023 väntar även världspremiär av den produktionsklara versionen av sedanmodellen Aero B. Även en kombiversion kommer av denna bil. En uppdatering av ID.3 är även på väg.

Läs mer: Varför elfordon är framtiden

More from Benny Sjölind
Snart kommer världsrekordskon hela löparvärlden har väntat på!
Nya Nike Alphafly 3 har redan ett världsrekord i marathon under bältet...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *