Tretorn lanserar Apple Skin i sina sneakers: Framtidens Hållbara Material

Tretorn lanserar Apple Skin i sina sneakers

Under flera år har innovationer inom hållbara material varit i fokus för många designföretag. Ett framstående exempel på detta är Tretorn, som nyligen presenterade en ny produkt i deras sortiment: miljövänliga sneakers framställda från Apple Skin. Detta material är ett veganskt alternativ till läder, framställt från restprodukter av äppeljuiceproduktionen.

Vad är Apple Skin?

vad är apple skin

Apple Skin representerar ett miljövänligt alternativ till traditionellt läder, framställt ur äppelrester som är biprodukter från juiceindustrin. Tillverkningsprocessen involverar ingen nyodling av råmaterial, vilket innebär att varken mark eller vatten förbrukas.

Detta skapar ett slags “veganläder” som är fritt från gifter och djurtester, och bidrar till att minska matavfall genom att återanvända restprodukter.

Tillverkningsprocessen av Apple Skin

Tillverkningen av Apple Skin börjar med att äppelrester samlas in, tvättas och torkas. Dessa rester omvandlas sedan till nanostorleks pulver. Detta äppelpulver blandas med en väv gjord av trämassa (Lyocell) och återvunna plastflaskor (RPET), vilket skapar en hållbar blandning.

Processen avslutas med att denna blandning omvandlas till en vattenbaserad PU (polyuretan), som sedan färgsätts och textureras för att efterlikna läder.

Hållbara fördelar med Apple Skin

Apple Skin erbjuder flera miljömässiga fördelar:

  • Biobaserat Alternativ: Certifierat 66% biobaserat av USDA.
  • 100% Vegan: Certifiering från PETA.
  • Hög Hållbarhet: Samma kvalitet som traditionellt PU-läder utan användning av skadliga kemikalier.
  • Effektiv Resursanvändning: Minskar CO2-avtrycket betydligt.
  • Tillgång på Råmaterial: En stabil tillgång till råmaterial från äppeljuiceindustrin.

Denna innovation visar på en framtid där modeindustrin inte bara eftersträvar estetik utan också hållbarhet och etiskt ansvar. Apple Skin är ett lysande exempel på hur industriella biprodukter kan transformeras till värdefulla, hållbara material.

Tags from the story
More from Benny Sjölind
JBL:s nya Authentics-serie: När retrodesign möter modern ljudteknik
Den ultimata harmonin mellan form och funktion i JBL:s nya Authentics-kollektion.
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *