Allt du behöver veta inför premiären av serien “The New Look” på Apple TV+

serien The New Look Apple TV+

The New Look är en fängslande ny dramaserie i 10 avsnitt, skapad av Todd A. Kessler, med en fantastisk rollista som inkluderar Emmy Award-mottagaren Ben Mendelsohn som Christian Dior och Juliette Binoche som Coco Chanel. Serien har Maisie Williams, John Malkovich, Emily Mortimer och Claes Bang i nyckelroller.

The New Look är baserad på sanna berättelser om modeikoner som navigerade genom andra världskrigets utmaningar för att omdefiniera modernt mode. Här är allt du behöver veta inför premiären av den nya serien The New Look på Apple TV+.

När har serien “The New Look” premiär?

Ben Mendelsohn som Christian Dior I serien The New Look på Apple TV+
Ben Mendelsohn som Christian Dior i serien The New Look på Apple TV+, samt John Malkovich.

Serien The Now Look har planerad världspremiär onsdagen den 14 februari 2024 på Apple TV+, med de tre första avsnitten samtidigt, följt av veckovisa avsnitt fram till den 3 april.

Vad handlar serien The New Look om?

Juliette Binoche som Coco Chanel  The New Look på Apple TV+
Juliette Binoche som Coco Chanel i serien The New Look på Apple TV+.

“The New Look” utspelar sig under nazisternas ockupation av Paris under andra världskriget och belyser en avgörande tid då staden, ledd av den visionäre Christian Dior, gick i spetsen för att återuppliva modeindustrin. Berättelsen fördjupar sig i Diors revolutionerande inverkan på modet och hotar Coco Chanels status som den då dominerande kraften i modevärlden.

Serien väver samman Diors kollegers liv och tävlingar, inklusive Pierre Balmain och Cristóbal Balenciaga, och erbjuder en djupdykning i designprocesserna och kreationerna som uppstod ur Diors samarbete med House of Dior.

Maisie Williams i serien "The New Look" på Apple TV+
Maisie Williams i serien “The New Look” på Apple TV+.

Serien utlovar en engagerande tittarupplevelse med sitt moderna och uppslukande soundtrack, producerat av Grammy Award-vinnaren Jack Antonoff, med moderna tolkningar av klassiska låtar från början till mitten av 1900-talet av artister som Bleachers, Florence Welch och Lana Del Rey, bland andra.

Emily Mortimer i serien "The New Look"
Emily Mortimer i serien “The New Look”

“The New Look” produceras av Apple Studios och DB-AK Productions, och Todd A. Kessler står för manus, exekutiv produktion och regi, medan Lorenzo di Bonaventura och Mark Baker också fungerar som exekutiva producenter.

Läs mer: Allt om filmen Oppenheimer

10 intressanta fakta om serien:

Vanliga frågor om Christian Dior

Vanliga frågor om Christian Dior
Christian Dior år 1954

Här är några av de vanligaste frågorna om Christian Dior just nu och svaren på dessa.

Hur blev Christian Dior känd?

Christian Dior blev känd för sin revolutionerande “New Look”-kollektion som han lanserade 1947. Kollektionen, med sina feminina silhuetter, korta kjolar och betonade midjor, symboliserade hopp och optimism efter andra världskriget och förvandlade Dior till en ikon inom modevärlden.

Vad öppnade Christian Dior efter att ha avslutat sina studier?

Efter att ha avslutat sina studier öppnade Dior ett konstgalleri tillsammans med en vän. Galleriet var dock inte en succé och Dior tvingades stänga det efter en kort tid.

Hur dog Christian Dior?

Dior dog 1957 vid en ålder av 52 år. Den officiella dödsorsaken var en hjärtinfarkt, men det finns spekulationer om att han kan ha kvävts av en fiskben eller drabbats av en adrenalinkick under en kortspelskväll.

Vem äger Christian Dior?

Sedan 2017 ägs Christian Dior av den franska lyxvarukoncernen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy).

Christian Dior vs Chanel:

Likheter:

  • Båda var franska modedesigners som var verksamma under samma period.
  • Båda var kända för sina innovativa och eleganta designs.
  • Båda grundade framgångsrika modehus som lever vidare än idag.

Skillnader:

  • Diors stil var mer feminin och romantisk, medan Chanels stil var mer minimalistisk och androgyn.
  • Dior fokuserade på haute couture, medan Chanel även designade ready-to-wear.
  • Dior var en mer traditionell designer, medan Chanel var mer av en rebell.

10 mindre kända fakta om Christian Dior

10 mindre kända fakta om Christian Dior
Ben Mendelsohn som Christian Dior i serien The New Look på Apple TV+

Christian Dior är en av de största modeikonerna i världen. Men det finns en del mindre kända fakta om honom som är värda att veta:

Han sysslade med anarkism

Innan Dior började med mode utforskade han socialistiska och anarkistiska kretsar och bidrog till och med med skrifter till anarkistiska publikationer. Så småningom tog han avstånd från dessa åsikter, men hans tidiga ideal kan ha påverkat hans okonventionella och revolutionära inställning till mode.

Hans syster inspirerade en berömd doft

Catherine Dior, hans yngre syster, spelade en avgörande roll för varumärkets framgång. Hon drev blomsterbutiken i anslutning till House of Dior, som inspirerade till den ikoniska doften Miss Dior. Tragiskt nog dog hon ung och lämnade Christian med brustet hjärta.

Han var vidskeplig

Dior trodde på lyckoamuletter och vidskepelse. Han bar på en lyckostjärna, konsulterade numerologer och höll ritualer före viktiga visningar. Vissa säger till och med att han badade i mineralvatten före presentationer!

Badtid gav bränsle åt kreativiteten

På tal om bad, Dior ska ha genomfört möten och brainstormat idéer medan han frossade i sitt personliga bad. Han såg det som en plats för reflektion och inspiration.

Mystisk död

Diors död 1957 vid 52 års ålder är fortfarande något höljd i dunkel. Den officiella orsaken var en hjärtattack, men rykten florerade om att han kvävts av ett fiskben eller fått en adrenalinkick av att spela kort.

Han drömde om att bli gallerist

Före modet drömde Dior om att öppna ett konstgalleri. Hans kärlek till konst och skönhet överfördes till hans modedesign, känd för sina skulpturala silhuetter och konstnärliga känsla.

Han var inte bara intresserad av lyx

Trots sin koppling till high fashion trodde Dior på att göra sin design tillgänglig för en bredare publik. Han lanserade en billigare linje som kallades “Christian Dior Diffusion” för att tillgodose mer måttliga budgetar.

Han var mentor för Yves Saint Laurent

Dior upptäckte en ung Yves Saint Laurent och tog honom under sina vingar. Saint Laurent efterträdde Dior som kreativ chef efter hans död och bevarade och utvecklade “New Look”.

Han var tävlingsinriktad

Även om Dior var känd för sin elegans hade han en tävlingsinriktad sida. Han kände sig hotad av andra designers och var känd för att vara krävande och kritisk, särskilt mot sig själv.

Han älskade trädgårdar

Dior fann tröst och inspiration i naturen, särskilt i trädgårdar. Han inkorporerade blommotiv och naturliga referenser i sin design och ägde själv flera vackra trädgårdar.

10 vanliga frågor om “The New Look” på Apple TV+

Handlar “The New Look” bara om mode?

Mode spelar en central roll, men serien utforskar teman som ambition, rivalitet, efterdyningarna av krig och personlig kamp, och erbjuder en mångfacetterad upplevelse bortom glamorösa catwalks.

Vem spelar Christian Dior och Coco Chanel?

Ben Mendelsohn porträtterar Christian Dior, medan Juliette Binoche gestaltar Coco Chanel.

Är serien The New Look historiskt korrekt?

Serien är inspirerad av verkliga händelser och karaktärer och tar sig kreativa friheter för dramatiska syften.

Hur många avsnitt finns det av The New Look och när hade den premiär?

“The New Look” är en begränsad serie på 10 avsnitt. De tre första avsnitten hade premiär den 14 februari 2024 och sänds varje vecka fram till den 3 april 2024.

Fokuserar serien The New Look enbart på Paris?

Nej, berättelsen sträcker sig bortom den parisiska modescenen och visar upp karaktärernas privatliv och de bredare samhälleliga effekterna av deras handlingar.

Är det samarbete eller bara konkurrens mellan Dior och Chanel?

Även om det finns spänningar, utforskar serien också stunder av respekt och samarbete mellan dem, vilket ger en nyanserad skildring av deras dynamik.

Vilken typ av musik spelas i serien The New Look?

Soundtracket kombinerar originalmusik med tidstypiska musikstycken, vilket gör att tittarna lever sig in i tidsepoken och kompletterar berättelsen.

Hur viktiga är modedesignen i serien The New Look?

Kostymdesignen är avgörande, med minutiöst återskapade delar som återspeglar det sena 1940-talets stil och visar Diors banbrytande design.

Vad säger recensionerna?

Serien har fått positiva recensioner för sina prestationer, produktionsvärde och fängslande skildring av modevärlden under ett avgörande historiskt ögonblick.

Var kan jag se serien The New Look?

“The New Look” visas på Apple TV+.

Varför valde man “The New Look” som titel för serien?

Titeln syftar sannolikt på Christian Diors revolutionerande “New Look”-kollektion, som radikalt omdefinierade efterkrigsmodet och symboliserade hopp och förnyelse. Den återspeglar också de bredare kulturella och samhälleliga förändringar som ägde rum under den eran.

Tags from the story
More from Benny Sjölind
Nordens största American Express Lounge har nu öppnat på Arlanda
Arlanda flygplats har nu slagit upp dörrarna till den senaste och mest...
Read More
0 replies on “Allt du behöver veta inför premiären av serien “The New Look” på Apple TV+”