Allt du behöver veta inför den nya Oppenheimer-filmen som har premiär imorgon

nya Oppenheimer filmen 2023
Bild: Universal Pictures

För åttio år sedan inträffade ett avgörande ögonblick i mänsklighetens historia när ett team lett av den teoretiske fysikern J. Robert Oppenheimer lyckades detonera världens första atombomb i New Mexicos öken. Denna monumentala händelse utgör bakgrunden till Christopher Nolans kommande film “Oppenheimer”, som har premiär imorgon den 21 juli 2023.

Nolan, som tidigare har regisserat succéer som “Tenet”, “Dunkirk”, “Interstellar”, “Inception” och “The Dark Knight”-trilogin, förväntas bidra med sin vanliga filmiska känsla till berättelsen om Oppenheimer och Manhattan-projektet. Hans filmer har tillsammans spelat in över 5 miljarder dollar världen över och har belönats med 11 Oscars och 36 nomineringar.

nya Oppenheimer film
Bild: Universal Pictures

Huvudrollen i “Oppenheimer” spelas av Cillian Murphy och Emily Blunt porträtterar hans fru Kitty. En stjärnspäckad uppsättning Oscar®-vinnare och nominerade, inklusive Matt Damon, Robert Downey Jr, Florence Pugh, Casey Affleck, Rami Malek och Kenneth Branagh, ger liv åt nyckelpersoner från Manhattan-projektet.

Berättelsen om “Oppenheimer” utlovar en episk IMAX®-thriller som bjuder in publiken till den paradoxala världen av en man som tvingas att potentiellt utplåna världen för att skydda den. Handlingen är baserad på den Pulitzerprisbelönade biografin “American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer” av Kai Bird och den framlidne Martin J. Sherwin.

boken som filmen Oppenheimer baserar sig på

För första gången har “Oppenheimer” filmats med en kombination av IMAX® 65 mm och 65 mm storformatfilm, med segment som filmats med IMAX® svartvitt analogt fotografi. Filmens produktionsteam består av Oscar®-nominerade Emma Thomas, Charles Roven från Atlas Entertainment och Christopher Nolan själv.

10 fakta om Oppenheimer-filmen:

 • Den regisseras av Christopher Nolan, som är känd för sina filmer som Inception, The Dark Knight och Dunkirk.
 • Filmen är baserad på boken American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer av Kai Bird och Martin J. Sherwin.
 • I huvudrollen ses Cillian Murphy som J. Robert Oppenheimer, fysikern som ledde Manhattanprojektet för att utveckla atombomben.
 • I filmen medverkar även Emily Blunt, Robert Downey Jr, Matt Damon, Florence Pugh, Rami Malek, Benny Safdie, Josh Hartnett, Dane DeHaan, Jack Quaid och Dylan Arnold.
 • Filmen spelas in i 65 mm IMAX-format.
 • Nolan har sagt att han vill att filmen ska vara en “visceral och uppslukande upplevelse” som kommer att låta publiken “känna vikten av de beslut som Oppenheimer fattade”.
 • Nolan har också sagt att han vill att filmen ska vara “en varning om farorna med kärnvapen”.
 • Filmen har klassificerats som R för “våld, störande bilder och visst språk”.
 • Filmen förväntas bli en kritisk och kommersiell succé.
 • Filmen skulle ursprungligen ha släppts av Warner Bros, men Nolan lämnade studion på grund av oenighet om lanseringsstrategin. Filmen släpps nu av Universal Pictures.
 • Nolan spelade in filmen på flera platser, bland annat Los Alamos, New Mexico och Los Angeles.
 • Nolan använde en kombination av praktiska effekter och CGI för att skapa filmens specialeffekter.
 • Nolan har sagt att han vill att filmen ska vara en “tidlös” film som kommer att vara relevant i många år framöver.

Se trailern för Oppenheimer här:

Vanliga frågor om filmen Oppenheimer

När har filmen Oppenheimer premiär?

Filmen Oppenheimer har premiär den 21 juli 2023.

Var kan jag streama Oppenheimer?

Oppenheimer är för närvarande endast tillgänglig på bio. Den kommer att släppas på streamingtjänster vid ett senare tillfälle, men det exakta datumet har ännu inte meddelats.

Hur exakt är filmen Oppenheimer?

Filmen Oppenheimer är baserad på biografin American Prometheus från 2005 av Kai Bird och Martin J. Sherwin. Filmen anses i allmänhet vara korrekt, även om det finns några mindre historiska felaktigheter. Till exempel framställs Oppenheimer i filmen som mer motvillig till att utveckla atombomben än vad han faktiskt var. Filmens övergripande skildring av Oppenheimer anses dock vara korrekt.

Vad är filmen Oppenheimer baserad på?

Filmen Oppenheimer är baserad på biografin American Prometheus av Kai Bird och Martin J. Sherwin från 2005. Boken berättar historien om J. Robert Oppenheimer, den teoretiska fysikern som var avgörande för utvecklingen av de första kärnvapnen som en del av Manhattan-projektet.

Vad handlar Oppenheimer-filmen om?

Filmen Oppenheimer handlar om J. Robert Oppenheimers liv och arbete. Filmen följer Oppenheimer från hans tidiga dagar som en lysande student vid Harvard University till hans roll som chef för Manhattanprojektet. Filmen utforskar också Oppenheimers personliga kamp med de moraliska konsekvenserna av att utveckla atombomben.

Varför heter filmen Oppenheimer?

Filmen heter Oppenheimer eftersom den handlar om J. Robert Oppenheimers liv. Oppenheimer var en lysande fysiker som spelade en nyckelroll i utvecklingen av atombomben. Filmen utforskar Oppenheimers personliga och professionella resa, och den är uppkallad efter honom som en hyllning till hans bidrag till vetenskapen och historien.

Tags from the story
More from Benny Sjölind
Nu kan du köpa möbler och sängar från Hemtex – Lanserar märkena Nordic Rest och Forms + Objects
Hemtex, känd för sitt utbud av textilier och dekorationer som under mer...
Read More
0 replies on “Allt du behöver veta inför den nya Oppenheimer-filmen som har premiär imorgon”