Ny vedeldad bak- och pizzaugn lanseras – åldras med värdighet

vedeldad pizzaugn ny lansering

Nu lanserar det svenska livsstilsföretaget Hikki en ny vedeldad bak- och pizzaugn – Gömsle, med hantverksmässig design av Hikkis grundare, konstnären Per Enoksson.

Hikki är baserat i Tärnaby i Västerbottens fjällvärld och designar och tillverkar produkter som inspireras av karg natur likväl som det färgstarka urbana. Bland annat tillverkar Hikki robusta vedeldade utomhusbadkar, eldstäder, bordsgrillar och bakugnar. Nu lanseras också en ny vedeldad bak- och pizzaugn, med direktverkande eld, precis som i en gammeldags bakugn i bagarstuga.

Läs mer: Bästa vedeldad pizzaugn 2022

Ny vedeldad bak- och pizzaugn

ny uppfinning vedeldad bak och pizzaugn

Ugnen går under namnet Gömsle, något som påminner om varför Per Enoksson grundande Hikki år 2010. 

Alla människor behöver en glänta i livet, någonstans där vi kan vara oss själva och glömma bort omvärlden för en stund. Jag vill att varje Hikkiprodukt ska vara en slags farkost som tar en dit. Det handlar om konsten att försvinna – att hitta den där dimensionen där man kan slappna av. Den blir riktigt varm – uppemot 450 grader – vilket gör den perfekt att baka pizza eller mjukt tunnbröd, säger Per Enoksson.

Elden i luckan på baksidan värmer upp ugnen och på framsidan finns öppningen för det som ska gräddas. Inne i ugnen ligger ett åtta millimeter tjockt bakstål som absorberar hettan från elden och skapar en perfekt krispig botten på din pizza.

När jag har utvecklat de ugnar vi tillverkar och säljer har jag hela tiden haft min faster Greta i tanken. Hon var en viktig person för mig när jag växte upp och hon bakade det godaste gaahkoeh-brödet (även känt som gahkku), alltså samiskt tunnbröd. Det var segt och höll länge när man hade det som färdkost på fjället, säger Per Enoksson, som själv är same och i unga år fick lära sig hur man gör samiska bruksföremål av olika naturmaterial. 

Produkter som åldras med värdighet

vedeldad bak och pizzaugn 2022

Han strävar hela tiden efter att designa produkter av material som ska hålla en livstid eller mer – de ska åldras med värdighet.

Det måste vara solida produkter, speciellt när de ska utsättas för öppen eld. De ska också tåla påfrestningar av väder och vind. Ugnen Gömsle blir som ett konstverk, en skulptur som pryder din trädgård år efter år. Du får ett fint designobjekt som du kan njuta av – och som du dessutom kan laga mat eller baka i, oavsett årstid, säger Per Enoksson.

Ugnen väger cirka 65 kilo, men innehåller inga skruvar, bara lösa delar av tre millimeter cortenstål och några kilar. Det går också att köpa ett podium som kan fyllas med ved och som ugnen kan stå på. Även podiet är tillverkat av cortenstål, ett väldigt korrosionståligt material som med tiden får en fin patina. 

Alla produkter som vi tar fram är väl utvalda för att bygga gestaltningen av en glänta. Du kan gå in i gläntan och uppleva lugnet, dyka in i din egen värld, slippa stress och kaos och i stället njuta av tillvaron och återhämtningen. Antingen själv eller i sällskap med andra, säger Per Enoksson.

Ugnen Gömsle säljs, liksom det övriga sortimentet, på hikkisweden.com samt hos återförsäljare i Norge, Finland, Nederländerna, Japan och Storbritannien.

More from Benny Sjölind
Bästa nya outdoor-produkter 2022
Med det nyutformade ISPO Award hedrar den ledande internationella sportplattformen ISPO branschens...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *