Allt du behöver veta inför den nya Barbie-filmen!

barbie film 2023

Rulla ut den rosa mattan! Det är dags att återuppleva Barbies ikoniska och glamorösa värld, i den nya Barbie-filmen som har premiär den 21 juli 2023. Oavsett om du är ett livslångt fan av denna bestående symbol för mode och fantasi eller en nykomling i Dreamhouse-världen, har du kommit till rätt ställe.

Här ger vi dig allt du behöver veta om Barbie inför den kommande Barbie-filmen. Så spänn fast säkerhetsbältet när vi reser till en värld där allt är möjligt, för man blir aldrig för gammal för att leka med Barbie!

Barbie-filmen har premiär den 21 juli 2023

barbie film juli 2023

Den kommande Barbie-filmen är en live-actionfilm regisserad av Greta Gerwig och skriven av Gerwig och Noah Baumbach. I huvudrollerna ser vi Margot Robbie som Barbie och Ryan Gosling som Ken, tillsammans med en ensemble som inkluderar America Ferrera, Kate McKinnon, Issa Rae, Rhea Perlman och Will Ferrell.

Filmen utspelar sig i en värld av Barbies, men det är inte klart hur nära den kommer att följa den traditionella Barbie-myten. Vissa rapporter har antytt att filmen kommer att vara en satir av varumärket Barbie, medan andra har sagt att det kommer att vara en mer okomplicerad coming-of-age-berättelse.

Filmen släpps på biografer världen över den 21 juli 2023.

barbie film juli 2023

Här är några andra saker vi vet om den kommande Barbie-filmen:

  • Filmen kommer att vara en samproduktion mellan Warner Bros. Pictures och Mattel Films.
  • Gerwig och Baumbachs manus är baserat på Mattels modedockor Barbie.
  • Filmens producenter är David Heyman, Robbie, Tom Ackerley och Robbie Brenner.
  • Gerwigs kreativa team bakom kameran består av den Oscarsnominerade fotografen Jason McDonald, produktionsdesignern Mark Rickert och kostymören Jacqueline Durran.
  • Filmen har klassificerats PG-13 för “suggestiva referenser och kortfattat språk”.
  • Den kommande Barbie-filmen har mötts av blandade reaktioner från fansen. Vissa fans är glada över att få se en live-action Barbie-film, medan andra är skeptiska till filmens potential. Tiden får utvisa hur filmen kommer att tas emot av publiken när den släpps.

Nya Barbie The Movie-dockor

nya barbie the movie dockor 2023

I början av juni 2023 släppte Mattel i samarbete med Warner Bros. Pictures en hel kollektion av leksaker, inspirerade av den efterlängtade filmen Barbie™.

Genom dessa ger Mattel ger fans en fördjupad Barbie-upplevelse där de kan återskapa filmens berättelse med leksaker från sina favoritmärken som UNO®, Hot Wheels®, Fisher-Price®, MEGA™ och, naturligtvis, Barbie.

köp barbie the movie dockor juli 2023

Produktserien innehåller dockor som återskapar filmens unika stilar hos Barbie, Ken och andra nya karaktärer. Fansen kommer att få resa genom Barbie Land och bortom det, med dockorna i Barbiecore™- och Ken-ergy™-estetiken som syns i filmen.

Detta inkluderar deras debutoutfits och de matchande set som bärs genom hela filmen.

köp barbie the movie dockor juli 2023

Dessutom innehåller kollektionen en rad ikoniska accessoarer för inbitna fans. Det finns en miniatyrkopia av det tre våningar höga DreamHouse™ från MEGA och en bländande rosa RC Corvette® från Hot Wheels.

barbie-bil från barbie-filmen

Med detta Mattel-sortiment kan fansen skapa sina egna berättelser och lekupplevelser och se till att Barbies filmiska magi sträcker sig långt bortom biografen.

Kort historia om Barbie

historia om barbie dockan
Barbies första kläddesigner Charlotte Johnson poserar med en Barbie-modell från 1965. Bild: Nelson Tiffany, Los Angeles Times

Barbie, en av världens mest kända dockor, introducerades 1959 av det amerikanska leksaksföretaget Mattel, Inc. Skapandet tillskrivs Ruth Handler, en amerikansk affärskvinna och medgrundare av Mattel. Här är en kort historik över Barbie:

Skapande och introduktion (1950-1960-talen)

Ruth Handler såg sin dotter Barbara leka med pappersdockor och lade märke till att hon ofta gav dem vuxenroller. På den tiden föreställde de flesta dockor spädbarn. Ruth såg en möjlighet på marknaden för en docka som kunde förkroppsliga en vuxen kvinna och därmed göra det möjligt för flickor att föreställa sig sina framtida jag i olika roller.

På en resa i Europa 1956 stötte Handler på en tysk docka som hette Bild Lilli, som var mer representativ för en vuxen kvinna. Inspirerad av Lilli tog hon med sig några av dessa dockor hem till USA.

Med stöd av sin man Elliot, medgrundare av Mattel, satte Ruth igång med att utveckla en liknande docka. Dockan, som fick namnet Barbie efter familjen Handlers dotter Barbara, introducerades på American International Toy Fair i New York den 9 mars 1959, vilket också anses vara Barbies officiella födelsedag. Barbies pojkvän, Ken, döpt efter Handlers son, introducerades 1961.

Ökad popularitet (1960-1980-talen)

Barbie blev snabbt populär. År 1965 nådde försäljningen 100 miljoner dollar. Mattel utökade serien med flera tillbehör, familjemedlemmar, vänner och husdjur. Barbie marknadsfördes inte bara som en leksak utan som en livsstil. Hon hade en omfattande garderob skapad av modedesigners och kunde vara vad som helst, från en fotomodell till en presidentkandidat.

Mångfald och inkludering (1990-2000-talet)

Barbie fick kritik för att främja orealistiska kroppsideal och sakna mångfald. Som svar introducerade Mattel en mängd olika Barbiedockor med olika etnisk bakgrund, med början 1967 med en vän vid namn Francie som möjligen var av blandad ras, och 1968 med Christie, en svart vän till Barbie.

År 1980 lanserades de första svarta och latinamerikanska Barbiedockorna.

I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet fortsatte Mattel att diversifiera Barbies värld med dockor som representerade ett brett spektrum av karriärer, kulturer och modestilar. Barbies kroppsform ändrades också flera gånger för att göra den mer realistisk.

2000-talets utveckling (2010- och 2020-talen)

Mattel har fortsatt att utveckla Barbie-varumärket under 2000-talet. År 2010 var Barbies karriär bland annat dataingenjör och filmregissör, roller som är underrepresenterade bland kvinnor.

År 2016 introducerade Mattel serien Barbie Fashionistas, som innehöll dockor med fyra kroppstyper, sju hudtoner, 22 ögonfärger och 24 frisyrer. Syftet var att bättre representera den mångsidiga värld som flickor ser omkring sig.

Under de mer än sex decennier som gått sedan debuten har Barbie blivit en kulturell ikon som speglar samhällstrender och utvecklas i takt med tiden. Hennes historia speglar förändringar i sociala attityder om könsroller, mångfald och inkludering.

Vilken Barbie karaktär är du?

Genom åren har Barbie blivit oerhört populär som leksak även i Sverige och vanliga sökfraser bland svenska fans är “vilken Barbie-karaktär är du?” eller “Vilken Barbie är du?”. Framförallt på engelska sajter hittar du några riktigt underhållande personlighetstester.

Kom ihåg att online-quiz ska tas med en nypa humor och att resultaten är avsedda att underhålla snarare än att ge exakta personlighetsbedömningar.

Buzzfeeds “Vilken Barbie-karaktär är du?” är ett roligt, lättnavigerat personlighetsquiz som använder flervalsfrågor för att bestämma din Barbie-karaktärsmatch. Det har frågor om dina preferenser inom mode, hobbyer, karriärmål, vänner och till och med ditt drömhus.

Varje svar gör att du kommer närmare karaktärer som Barbie, Ken, Midge eller Raquelle.

Vanliga frågor om Barbie

Vem uppfann Barbie?

Barbie uppfanns av Ruth Handler, en av grundarna till leksaksföretaget Mattel. Hon skapade dockan 1959 efter att ha observerat sin dotters lekvanor och insett att det fanns en marknad för en docka med vuxen kropp.

Vilka Barbiedockor är mest värdefulla?

Flera Barbiedockor har blivit ganska värdefulla genom åren, men några anmärkningsvärda inkluderar:

– Den ursprungliga Barbie (1959): Denna docka, även känd som “#1 Barbie Doll”, är mycket värdefull. Det är den första Barbie-dockan som Mattel någonsin tillverkade och den kan vara värd upp till 27 450 dollar.
– Rosa diamant-Barbie (2013): Denna docka har designats av smyckesdesignern Stefano Canturi. Barbiedockan bär ett halsband med en rosa diamant på en karat. Dockan såldes för 302 500 dollar på en auktion.
– Marie Antoinette Barbie (2003): Denna docka ingick i serien Women of Royalty och är mycket eftertraktad, med ett värde på ca 1 250 USD.
– De Beers 40-årsjubileum Barbie (1999): Denna docka, som designades för att fira Barbies 40-årsjubileum, bär en klänning prydd med 160 diamanter. Den såldes för 85 000 dollar.

Vad var den första Barbie-dockan gjord av?

Den första Barbie-dockan var tillverkad av mjuk vinyl. Dockan var också anmärkningsvärd för sin ledade kropp, som hade leder i nacken, axlarna och höfterna.

Vad var den första Ken-dockan?

Den första Ken-dockan introducerades av Mattel 1961. Ken Carson, Barbies pojkvän, var uppkallad efter sonen till Barbies skapare, Ruth Handler.

Hur har Barbie förändrats genom åren?

Under årens lopp har Barbie utvecklats för att hålla jämna steg med samhällsförändringar och modetrender. Mattel har diversifierat Barbie-sortimentet för att inkludera olika kroppstyper, etniciteter, karriärer och modestilar. Några av de viktigaste förändringarna kom 2016, när Mattel introducerade Barbies med petite, långa och kurviga kroppstyper.

Vad är Barbies fullständiga namn?

Barbies fullständiga namn är Barbara Millicent Roberts.

Vad var Barbies första jobb?

Barbies första jobb, som introducerades i 1959 års docka, var som tonårsmodell.

Vilka är några av de karriärer Barbie har haft?

Barbie har haft över 200 karriärer sedan hon skapades 1959. Några av hennes jobb har varit att vara lärare, astronaut, kock, läkare, brandman och till och med USA:s president.

Finns det några Barbies som är baserade på riktiga människor?

Ja, det har funnits många Barbies som designats efter verkliga personer. Dessa inkluderar kändisar, idrottare och anmärkningsvärda personer inom olika områden. Några exempel är Barbiedockor baserade på Audrey Hepburn, Diana Ross, Frida Kahlo och Ava DuVernay.

Tags from the story
, ,
More from Benny Sjölind
Electrolux presenterar GRO – framtida kökskoncept för mer hållbart ätande
Electrolux introducerar GRO som är framtidens kökskoncept designat för att göra det...
Read More
0 replies on “Allt du behöver veta inför den nya Barbie-filmen!”