Johnnie Walker presenterar Masters of Flavour

Johnny walker JWS Limited Edition
Johnnie Walker Masters of Flavour - the final release in series of extremely limited edition Scotch celebrating the art of whisky making

Idag lanserar Johnnie Walker en ny extremt sällsynt whisky som hyllar den fina konsten att göra whisky – Johnnie Walker Masters of Flavour.

Denna exceptionella whisky är tillverkad av de finaste whiskyn i Johnnie Walkers reserver, alla whiskyn som används för att skapa Johnnie Walker Masters of Flavour har lagrats i minst 48 år och endast 288 flaskor kommer att släppas – en extremt begränsad upplaga av en otroligt sällsynt whisky.

Johnnie Walkers Master Blender Jim Beveridge säger: “Det är fascinerande att skapa en whisky som hyllar vart och ett av de fyra huvudstegen i whiskytillverkningen – mältning, destillering, fatmognad och blandning – för att belysa hur varje hantverk bidrar med något alldeles speciellt till de extraordinära smaker som whiskyn har att erbjuda, från korn till glas.”

I en av sina sista utgåvor innan han går i pension i slutet av året samlade Jim tre mästare inom whiskyvärlden som han har arbetat med under många år, Malt Master – Donna Anderson, Cask Master – James Carson och Distillation Master – Douglas Murray, för att skapa något som hyllar whiskytillverkningens skicklighet.

“Denna otroliga blandning visar hur mästare i whiskytillverkning kombinerar generationer av skotsk kunskap och hantverk med sin egen expertis inom maltning, destillation, fatmognad och naturligtvis blandning, för att skapa en verkligt exceptionell whisky.”

Tredje och sista whiskyn i Masters-serien

Johnnie Walker Masters of Flavour är den tredje och sista whiskyn i Johnnie Walker Masters-serien av extremt sällsynta Scotch.

I serien ingår förra årets otroliga Johnnie Walker Master’s Ruby Reserve, en hyllning till Jim Beveridge som arbetat 30 år med whisky. Dessförinnan var John Walker Masters’ Edition, en whisky som tillverkades av skott som lagrats i minst 50 år från destillerier som var i drift under Johnnie Walkers grundare John Walkers livstid. Alla tre presenteras i en karaff av Baccarat-kristall i ett skräddarsytt ekskåp.

johnny walker ruby reserve

För Johnnie Walker Masters of Flavour arbetade Jim nära sitt team av sakkunniga whiskytillverkare för att för hand välja ut flyktigt sällsynta uttryck från de ikoniska “spökdestillerierna” Glyn Albyn, Port Dundas, Brora* och Glenury Royal och balansera dem perfekt tillsammans med de ikoniska destillerierna Cameronbridge, Blair Athol och Dalwhinnie.

Jim tillägger: “Genom att vårda nära relationer med malt-, destillations- och fatmästare i hela Skottland bidrar en blend master till att skapa ett unikt samarbete mellan hantverkare för att framställa exceptionell Scotch. Det är en ära att hylla dessa experter.”

Doft- och smaknoter

I doften har Johnnie Walker Masters of Flavour, en mjuk och mild rök, som påminner om sjögräs och salt luft, ger plats åt fylliga torkade frukter. Noter av melass dröjer sig kvar med läderbundna böcker innan röken försiktigt väver sig tillbaka genom sinnena.

Dessa aromer ger plats för rika fruktsmaker som är fulla av vinbär innan en mild krydda börjar byggas upp i gommen. Kanelinfluerade äpplen kombineras med stjärnanis, krossad pepparkorn och värmande ekglut, omslutna av vågor av bakad karamell och rik smörkola innan de kulminerar i en mild och värmande rök i avslutningen.

Johnnie Walker Masters Of Flavour har en alkoholstyrka på 41,8 % och ett försäljningspris på drygt 240 000 kronor.

* Även om ett nytt, modernt destilleri nyligen har öppnat på platsen för det gamla Brora-destilleriet och heter Brora, kommer de whiskies som det med tiden kommer att producera att vara mycket olika de whiskies som lades fram för årtionden sedan i det ursprungliga Brora-destilleriet som stängde sina dörrar 1983.

More from Benny Sjölind
Den helt nya, helt elektriska Toyota bZ4X
Toyotas helelektriska bZ4X har nu gjort sin amerikanska premiär som produktionsmodell. Som...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *