Bästa märken för funktionskläder 2023 – Här är vinnaren!

bästa märken för funktionskläder 2023

Vilket är bästa märken för funktionskläder 2023? Evimetrix Swedish Brand Award 2023 avser svara på detta baserat på bland annat produktkvalitet, kundnöjdhet och prissättning.

För detta år är det Didriksons som blev bästa märke inom funktionskläder på Evimetrix Swedish Brand Award 2023. Didriksons, tillsammans med Fjällräven och Helly Hansen, var bland de som aspirerade på utmärkelsen, och Didriksons tog hem segern baserat på ett högt kundnöjdhetsmått.

Varje år genomför Evimetrix en analys där närmare 4 400 svenskar slumpvis får sätta betyg på olika märken inom diverse kategorier. För funktionskläder tittar man på aspekter som produktkvalitet, utbud, användbarhet, komfort, miljöengagemang, prissättning, reklamstrategier och produktens synlighet på marknaden.

Swedish Brand Award tar hänsyn till märkesstyrka baserat på två kärnmätningar: kundnöjdhetsindex och varumärkeskännedom. Genom att balansera dessa två mätvärden kan man jämföra märkena rättvist, oavsett deras storlek, vilket ger en övergripande bild av ett märkes popularitet och kännedom.

Att bygga en stark varumärkeskännedom handlar om att kommunicera med sin målgrupp så att alla kan se och höra varumärkets budskap. Att skapa nöjda kunder är svårare och kräver djupare analys. I undersökningen får vi svar på hur kunderna vill bli behandlade och kommunicerade till, förklarar Peter Wissing, ansvarig för mätningen hos Evimetrix.

Märkena som granskades i undersökningen inkluderade:

 • 8848 Altitude
 • Bergans
 • Didriksons
 • Everest
 • Fjällräven
 • Haglöfs
 • Helly Hansen
 • Lundhags
 • McKinley
 • Peak Performance
 • Pinewood
 • Röhnisch
 • Salomon
 • The North Face
 • Under Armour

Att tänka på vid köp av funktionskläder

bästa märken för funktionskläder 2023

Vid val av bästa märken för funktionskläder och speciellt vinterjackor finns det flera viktiga faktorer att beakta beroende på ändamål, aktivitetsnivå och väderförhållanden. Här är några nyckelfaktorer att tänka på:

 1. Aktivitetstyp: Olika sporter och aktiviteter kräver olika typer av funktionskläder. En klättrare kan behöva annorlunda kläder jämfört med en löpare eller en skidåkare.
 2. Material: Materialet på klädesplagget spelar en stor roll i dess funktion. Syntetiska material som polyester är bra på att leda bort fukt från kroppen, medan mer naturliga material som ull kan hålla dig varm även när de är våta.
 3. Andningsförmåga: För intensiva aktiviteter där du svettas mycket, är det viktigt att kläderna andas så att fukt kan avdunsta och inte stanna kvar mot huden.
 4. Vatten- och vindtäthet: Om du ska vara utomhus i regnigt eller blåsigt väder, är det viktigt att kläderna är både vattentäta och vindtäta. Många jackor och byxor har ett vattentätt men andningsbart membran som GORE-TEX.
 5. Isolering och värme: För kalla förhållanden vill du ha kläder som isolerar väl. Dun är ett populärt isoleringsmaterial, men det finns också syntetiska alternativ.
 6. Rörlighet: Kläderna bör inte begränsa din rörelsefrihet. De ska vara tillräckligt flexibla och ha en passform som tillåter full rörelseomfång.
 7. Sömmar och konstruktion: Kontrollera att sömmarna är starka och helst tejpade om plagget ska vara vattentätt. Placering av sömmar är också viktig så de inte skaver.
 8. Lager-på-lager-principen: Många funktionskläder är designade för att bäras i lager. Ett fukttransporterande baslager närmast kroppen, ett isolerande mellanlager och ett skyddande yttre lager är en vanlig kombination.
 9. Extrafunktioner: Tänk på detaljer som fickor, ventilationsöppningar, justerbara manschetter och andra funktioner som kan vara användbara för din specifika aktivitet.
 10. Hållbarhet och miljöpåverkan: Många tillverkare fokuserar nu på hållbarhet, så om detta är viktigt för dig, leta efter kläder som är tillverkade av återvunna material eller på andra sätt är miljövänliga.
More from Benny Sjölind
0 replies on “Bästa märken för funktionskläder 2023 – Här är vinnaren!”