Villa Skärtofta: Saltsjöbadens nyaste kulinariska destination invigs

Villa Skärtofta

I anledning av 100-årsjubileet av Vår Gård, en välkänd hotell- och konferensdestination, tar man steget in i framtiden med lanseringen av Villa Skärtofta, en ny finkrog i Saltsjöbaden. Med invigningen denna helg, introducerar restaurangen en noga utarbetad avsmakningsmeny med inslag av italienska smaker, allt samlat i historiskt rika och nyligen renoverade lokaler av Elin Lervik, en känd lokal designer.

Från vision till verklighet

Villa Skärtofta: Saltsjöbadens nyaste kulinariska destination invigs

Det var under våren 2021 som idén om en exklusiv matupplevelse i Saltsjöbaden tog form. Liam Ginnane, nuvarande F&B Manager på Vår Gård, delade sin vision om att förvandla den anrika byggnaden Villa Skärtofta till en unik restaurang.

“När jag såg Villa Skärtofta första gången, med dess distinkta arkitektur, visste jag att vi hade alla förutsättningar för att skapa något unikt här, en finkrog som kombinerar skärgårdens lugn med stadens närhet,” förklarar Ginnane.

Italiensk inspiration och noggrant utvalda ingredienser

Villa Skärtofta: Saltsjöbadens nyaste kulinariska destination invigs

Under de senaste månaderna har ett intensivt arbete pågått bakom kulisserna med att provlaga och finjustera rätter till den fasta menyn, allt under ledning av köksmästare John Bråsth och med insikter från Italien. Särskild uppmärksamhet har ägnats åt att välja ut drycker som harmoniserar med maträtterna, ett samarbete mellan Vår Gårds sommelier Tiego Martins och restaurangchef Åsa Andersson.

Konst och kultur i harmoni med gastronomi

Villa Skärtofta: Saltsjöbadens nyaste kulinariska destination invigs

Utöver den kulinariska upplevelsen har Vår Gård en lång tradition av att integrera konst och kultur i sin verksamhet. I samband med öppnandet av Villa Skärtofta, lanseras även ett nytt konstprojekt där nutida konstnärer får utrymme att visa sina verk tillsammans med delar från Vår Gårds omfattande konstsamling.

Först ut är glaskonstnären Evelina Dovsten som presenterar sin serie “Minneshärd”, en utställning som utforskar teman kring tyst kunskap och sammanflätas med historiska verk.

En arkitektonisk skatt blir kulinarisk pärla

Villa Skärtofta, ursprungligen byggd 1897 som privatbostad för ingenjör John Bernström, har genomgått en omvandling till en måltidsdestination med ambition. Med Elin Lerviks omtänksamma design har villans storslagna arkitektur bevarats samtidigt som nya, varma och inbjudande element tillförts.

Bokningar och framtid

Villa Skärtofta öppnar sina dörrar för middagsgäster från den 10 februari 2024, erbjudande en avsmakningsmeny för 1500 SEK per person, med möjlighet att addera ett dryckespaket för ytterligare 1050 SEK.

Vår Gårds ambition är att Villa Skärtofta inte bara ska bli en del av deras nuvarande verksamhet utan även en plats som lockar besökare från både Sverige och internationellt till Saltsjöbaden, en plats rik på historia men kanske ännu okänd för många.

Läs också: Nya Mandarin Oriental Savoy Zürich

Tags from the story
More from Benny Sjölind
0 replies on “Villa Skärtofta: Saltsjöbadens nyaste kulinariska destination invigs”