Sällskapsspelet årets julklapp 2023 – Här är några andra kandidater vi tagit fram

vad blir årets julklapp 2023

I en värld präglad av ekonomisk osäkerhet och global oro, har en längtan efter enklare tider och gemenskap blivit allt mer påtaglig. Människor strävar efter att återknyta banden med varandra, finna tröst i mindre grupper och upptäcka glädjen i att stänga av från den yttre världen. I denna strävan har en gammal favorit fått nytt liv tack vare teknologiska framsteg – sällskapsspelet har utsetts till Årets Julklapp 2023.

Det är HUI Research som varje år ger ut Årets Julhandelsprognos och i samband med det även vinnaren av Årets Julklapp. Detta blir det 36:e året i rad som årets julklapp presenteras. Omvärldsbevakning har pågått under hela året hos HUI Research, men arbetet går nu in i sitt slutskede.

Sällskapsspel året julklapp 2023

sällskapsspel årets julklapp 2023

Detta är det trettiosjätte året som HUI korar Årets Julklapp, och intresset för sällskapsspel har skjutit i höjden. Kulturella fenomen som “Queens Gambit” och “Stranger Things” har bidragit till en ökad fascination för både brädspel och rollspel. Spel används alltmer som pedagogiska redskap inom utbildning och forskning, vilket tyder på att brädspelsboomen är här för att stanna.

Sällskapsspel har brutit sig loss från hemmets fyra väggar och blivit en del av offentliga miljöer. Restauranger, barer, caféer, arbetsplatser och co-working spaces erbjuder nu möjligheter att engagera sig i frågesporter, quiz och klassiska brädspel. Den teknologiska utvecklingen har förvandlat spelupplevelsen, vilket gör spelen mer spännande och interaktiva.

Särskilt uppmärksamhet har de så kallade “fygitala” spelen fått, en fusion av traditionella bräd- och rollspel med digitala element. Med AI:s inträde i spelvärlden har en ny era av spelande inletts, där gränserna mellan det fysiska och det digitala suddas ut.

Vi har tidigare redogjort för bästa sällskapsspel 2023 i den svenska tävlingen guldtärningen och vi kommer senare också att ta fram bästa sällskapsspel från alla viktiga tävlingar runtom i världen senare idag. Håll koll på vår lista.

Presentationen av årets julklapp är alltid intressant för trendbevakare. Den speglar rätt långt den samtid vi lever i och kan även bidra till många idéer för julklappar.

Juryn motivering:

Att samlas med nära och kära och få en välbehövlig paus från verkligheten är något vi söker oss till i svåra tider. Samtidigt växer ny teknik fram som förnyar en traditionell produktkategori. Årets Julklapp är en gåva som förenar och skapar samhörighet för svenska folket. Årets Julklapp 2023 är sällskapsspelet.

Bästa sällskapsspel 2023 – utvalda av experterna i guldtärningen

[lasso ref=”amzn-cascadia-bradspel-djurliv-vaxtliv-eko-system-pussel-brickspel-engelska-alder-14-1-4-spelare-speltid-30-45-minuter” id=”4641″ link_id=”9553″]
[lasso ref=”amzn-huch-bradspel-fauna” id=”4642″ link_id=”9554″]
[lasso ref=”webhallen-8″ id=”4643″ link_id=”9555″]

Utvalda favoriter till årets julklapp 2023:

Tidigare har vi även spekulerat i vad som kunde bli årets julklapp 2023. Det kan vara kul att gå tillbaka och se våra tankar kring detta. Enligt oss fanns det också många andra bra kandidater till detta:

[lasso ref=”basta-smarta-hogtalare” id=”4101″ link_id=”7233″]
[lasso ref=”basta-robotdammsugare” id=”4103″ link_id=”7234″]
[lasso ref=”matlagning-upplevelse” id=”4104″ link_id=”7235″]

Kriterierna för att bli årets julklapp

Årets Julklapp var från början ett sätt att väcka uppmärksamhet kring den julhandelsprognos som HUI Research presenterar årligen inför julhandeln. Det är en analys av rådande samhällstrender och en spegling av svenskarnas aktuella och/eller framtida konsumentbeteenden.

Enligt HUI Research skall årets julklapp leva upp till ett eller flera av följande tre kriterier:

 • Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året
 • Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter
 • Produkten ska representera den tid vi lever i

Läs också: Bästa adventskalender för kreativa 2023

Vad blir årets julklapp 2023?

vad blir årets julklapp 2023

År 2023 finns det flera trender som kan påverka valet av årets julklapp. En av de mest framträdande trenderna är den ökade efterfrågan på hållbara produkter. Konsumenterna är alltmer medvetna om miljön och vill köpa produkter som är tillverkade på ett hållbart sätt.

Av erfarenhet vet vi att HUI Research brukar lägga rätt stor vikt vid att produkten ska representera den tid vi lever i. Detta kan leda till att en produkt som är tillverkad av återvunna material eller som har låg miljöpåverkan blir årets julklapp.

En annan trend är den ökade användningen av artificiell intelligens (AI). AI har potential att revolutionera många olika branscher, inklusive handeln. AI kan användas för att förbättra kundupplevelsen, personalisera marknadsföring och utveckla nya produkter och tjänster. Det är möjligt att en produkt som använder AI kommer att bli årets julklapp.

Andra kandidater till årets julklapp 2023

Kandidater till årets julklapp 2023

Baserat på de trender som har identifierats finns det flera produkter som kan vara kandidater till årets julklapp 2023. Några möjliga kandidater är:

 • Hållbara produkter: En produkt som är tillverkad av återvunna material eller som har låg miljöpåverkan. Exempel på produkter i denna kategori är kläder tillverkade av återvunna plastflaskor, hushållsartiklar tillverkade av trä och elbilar.
 • Produkter med AI: En produkt som använder AI för att förbättra kundupplevelsen, personalisera marknadsföring eller utveckla nya produkter och tjänster. Exempel på produkter i denna kategori är smarta högtalare, robotdammsugare och AI-drivna kundtjänsttjänster.
 • Upplevelsepresenter: En produkt som ger mottagaren en unik eller minnesvärd upplevelse. Exempel på upplevelsepresenter är konsertbiljetter, restaurangbesök och spabehandlingar.

Våra favoriter till årets julklapp 2023

Kandidater till årets julklapp 2023

I en djupgående analys av tidigare års vinnare kan man se några tydliga trender. Teknik har varit en dominerande faktor i flera år, med produkter som mobiltelefoner, internet, GPS-mottagare och virtual reality-glasögon.

Andra populära kategorier har varit hälsa och välbefinnande, med produkter som träningskläder, träningsband och hälsomätare. Även upplevelsepresenter har blivit alltmer populära, med produkter som konsertbiljetter, restaurangbesök och spabehandlingar.

Några av våra favoriter till årets julklapp 2023 är:

Smart högtalare med AI-assistent

En smart högtalare med AI-assistent

En smart högtalare är ett mångsidigt och användbart verktyg som kan användas för att spela musik, styra smarta hemenheter och få tillgång till information. En smart högtalare med AI-assistent kan dessutom vara ännu mer användbar, eftersom den kan förstå och svara på naturliga språkkommandon.

Här är några av de bästa smarta högtalarna med AI-assistent:

 1. Google Nest Audio är en prisvärd smart högtalare med Google Assistant.
 2. Amazon Echo Dot är en liten och kompakt smart högtalare med Alexa.
 3. Apple HomePod mini är en smart högtalare med Siri.
 4. Sonos One är en högkvalitativ smart högtalare med stöd för flera AI-assistenter.
 5. Bose Home Speaker 300 är en smart högtalare med kraftfullt ljud och stöd för flera AI-assistenter.

Robotdammsugare

bästa robotdammsugare 2023

En robotdammsugare är ett utmärkt sätt att automatisera städningen och frigöra tid för annat. Robotdammsugare har blivit alltmer avancerade de senaste åren, och många modeller är nu kompatibla med AI-assistenter.

Här är en lista över 5 bästa robotdammsugare på marknaden:

 1. Roborock S8 Pro Ultra är en avancerad robotdammsugare med en kraftfull sugkraft på 5100 Pa. Den har även en smart navigationsfunktion som gör att den kan kartlägga ditt hem och städa mer effektivt. S8 Pro Ultra har också en automatisk tömningsstation som gör att du slipper tömma dammbehållaren.
 1. iRobot Roomba S9 Plus är en annan högpresterande robotdammsugare med en sugkraft på 4000 Pa. Den har en unik design med tre roterande borstar som gör att den kan fånga upp även små partiklar. S9 Plus har också en automatisk tömningsstation och stöd för röstassistenter.
 1. Ecovacs Deebot X1 Omni är en toppmodern robotdammsugare med en sugkraft på 3000 Pa. Den har en mängd smarta funktioner, bland annat en automatisk tömningsstation, en moppfunktion och en dockningsstation som kan användas för att dammsuga och tvätta dina mattor.
 1. Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro är en prisvärd robotdammsugare med en sugkraft på 2100 Pa. Den har en smart navigationsfunktion och en moppfunktion som kan användas för att torka golv.
 1. Dreame D9 Robotdammsugare är en populär robotdammsugare med en sugkraft på 4000 Pa. Den har en smart navigationsfunktion och en moppfunktion som kan användas för att torka golv.

En upplevelsepresent

matlagningskurs bästa upplevelsepresent 2023

En upplevelsepresent är ett utmärkt sätt att ge någon en unik och minnesvärd upplevelse. Några populära alternativ är konsertbiljetter, restaurangbesök och spabehandlingar.

Här är en lista över 5 bästa upplevelsepresenter 2023:

 1. En matlagningskurs är en perfekt present för den som älskar mat och vill lära sig mer om hur man lagar god mat. Det finns kurser för alla nivåer, från nybörjare till avancerade kockar.
 1. En kulinarisk resa är en fantastisk upplevelse för den som vill prova på nya maträtter och kulturer. Det finns resor till alla världens hörn, från Italien till Japan.
 1. En natur- och vildmarksupplevelse är en perfekt present för den som älskar att vara ute i naturen. Det finns aktiviteter som vandring, camping, paddling och bergsklättring.
 1. En kreativ aktivitet är en bra present för den som vill utforska sin kreativitet. Det finns aktiviteter som måleri, musik, dans och skrivande.
 1. En stadsvandring eller guidad tur är en bra present för den som vill lära sig mer om en stad eller ett land. Det finns vandringar och turer för alla intressen, från historia till kultur.

Här hittar du årets bästa julklappar 2023

var hittar man bästa julklappar 2023

Det finns många valmöjligheter för dig som söker efter årets bästa julklappar 2023. Här är 5 nätbutiker där du kan hitta bästa julklappar 2023:

1. Kjell & Company

Kjell & Company är en populär nätbutik och återförsäljare som specialiserar sig på elektronik och tekniska produkter. De erbjuder ett omfattande utbud av elektronik, datatillbehör, hushållsprodukter och verktyg.

Kjell & Company har byggt upp ett rykte för att erbjuda prisvärda och innovativa lösningar samt enkel tillgänglighet till teknikprodukter och har etablerat sig som en betrodd resurs för konsumenter och teknikentusiaster i Sverige och andra nordiska länder.

2. HiFi Klubben

HiFi Klubben är en känd nätbutik för ljudentusiaster och erbjuder ett brett utbud av högkvalitativa ljudprodukter och tillbehör. Deras onlineplattform ger kunderna möjlighet att utforska och köpa premiumljudutrustning, inklusive högtalare, förstärkare och hörlurar, med fokus på att leverera en överlägsen ljudupplevelse.

HiFi Klubben har ett rykte för att erbjuda expertråd och kundservice, vilket gör dem till en populär destination för ljudälskare över hela världen.

3. Amazon

Amazon är världens största online-nätbutik och erbjuder en omfattande produktkatalog som sträcker sig från elektronik och kläder till livsmedel och böcker. Dess användarvänliga plattform och snabba leveransalternativ, inklusive Amazon Prime, har gjort det till en av de mest populära och pålitliga e-handelsdestinationerna globalt.

Amazon har även expanderat sin verksamhet till att inkludera streamingtjänster som Amazon Prime Video och en rad andra innovativa teknikprodukter, vilket gör det till en mångsidig digital plattform.

5. Upplevelse.com

Upplevelse.com är en online-nätbutik som specialiserar sig på att erbjuda en mängd olika upplevelser och aktiviteter. Deras utbud sträcker sig från spa-dagar och äventyrsupplevelser till matlagningskurser och konsertbiljetter.

Genom att erbjuda unika och minnesvärda upplevelser som gåvor eller för egen njutning har Upplevelse.com blivit en populär destination för att hitta och boka spännande aktiviteter som kan göra vardagen mer färgstark och minnesvärd.

Årets julklapp genom tiderna

årets julklapp genom tiderna

I en djupgående analys av tidigare års vinnare kan man se några tydliga trender. Teknik har varit en dominerande faktor i flera år, med produkter som mobiltelefoner, internet, GPS-mottagare och virtual reality-glasögon.

Andra populära kategorier har varit hälsa och välbefinnande, med produkter som träningskläder, träningsband och hälsomätare. Även upplevelsepresenter har blivit alltmer populära, med produkter som konsertbiljetter, restaurangbesök och spabehandlingar.

ÅrProduktKategori
1988BakmaskinenHushållsapparat
1989VideokameranElektronik
1990WokenKöksredskap
1991CD-spelarenElektronik
1992TV-speletSpel
1993En doft (parfym)Personlig vård
1994MobiltelefonenElektronik
1995CD-skivanMusik
1996InternetpaketKommunikation
1997Elektroniska husdjuretLeksaker
1998DataspeletSpel
1999BokenBöcker
2000DVD-spelarenElektronik
2001Ett verktygVerktyg
2002KokbokenBöcker
2003MössanKläder
2004Den platta TV:nElektronik
2005Ett pokersetSpel
2006LjudbokenBöcker
2007GPS-mottagarenElektronik
2008UpplevelsenTurism
2009SpikmattanSport
2010SurfplattanElektronik
2011Den färdigpackade matkassenMat
2012HörlurarnaElektronik
2013RåsaftcentrifugenHushållsapparat
2014AktivitetsarmbandetHälsa
2015RobotdammsugarenHushållsapparat
2016VR-glasögonenElektronik
2017ElcykelnTransport
2018Det återvunna plaggetMode
2019MobillådanElektronik
2020StormköketCamping
2021EvenemangsbiljettenUpplevelse
2022Det hemstickade plaggetKläder

Hemstickade plagget årets julklapp 2022

årets julklapp 2022

År 2022 var det det hemstickade plagget som blev årets julklapp. Som motivering gav HUI att vi lever i en orolig omvärld, där kriget i Ukraina orsak stigande inflation och ökade energipriser. 

HUI konstaterade även att vi ser ett nyväckt intresse för hantverk, samtidigt som mindre pengar gör att vi behövt anpassa oss till nya omständigheter. Vi behöver vidta åtgärder som att sänka värmen i våra hem, på skolor och arbetsplatser. I en tid av kyla och återhållsamhet söker vi oss tillbaka till det trygga och traditionella och därför behövs det hemstickade plagget mer än någonsin. 

Även på sociala medier har traditionella hantverk som stickning hittat en ny ung målgrupp som använder handarbete som ett sätt att uttrycka sin unika identitet. Hashtagen ”#knittok” hade vid tidpunkten nästan 400 miljoner visningar på TikTok och uttrycket Yarnbombing var en trend i flera storstäder.

Vanliga frågor om Årets Julklapp

Vad är Årets Julklapp 2023?

Årets Julklapp är en utmärkelse som delas ut av Handelns Utredningsinstitut (HUI) varje år. Utmärkelsen utses baserat på en analys av rådande samhällstrender och en spegling av svenskarnas aktuella och/eller framtida konsumentbeteenden.

Vem utser Årets Julklapp?

Årets Julklapp utses av en jury bestående av experter från HUI, branschorganisationer och media. Juryn träffas i hemlighet under hösten för att diskutera och välja ut Årets Julklapp.

När utser man Årets Julklapp?

Årets Julklapp utses varje år i november.

Vad blev Årets Julklapp 2022?

Årets Julklapp 2022 var det hemstickade plagget. Utmärkelsen motiverades med att det hemstickade plagget är en varm kram i produktform som representerar den oroliga tid vi lever i.

Vilket år var bakmaskinen Årets Julklapp?

Bakmaskinen var Årets Julklapp 1988.

Är Årets Julklapp en bra julklapp?

Det beror på vad man är ute efter. Årets Julklapp är ofta en produkt som är ny eller har fått ett nyväckt intresse. Den kan också vara en produkt som representerar den tid vi lever i. Om man är intresserad av dessa typer av produkter kan Årets Julklapp vara en bra idé.

Hur kan man hitta inspiration till julklappar?

Det finns många olika sätt att hitta inspiration till julklappar. Man kan prata med sina nära och kära om vad de vill ha, läsa recensioner av produkter eller gå på julklappsjakt i butiker. HUI har också en hemsida där man kan hitta information om Årets Julklapp och andra aktuella julklappstips.


More from Benny Sjölind
Fitnessföretaget Liteboxer går in i Metaverse på CES 2022
Liteboxer – fitnessföretaget som kombinerar patenterad hårdvara, speldynamik, schlagermusik och expertträning för...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *