Sony visade upp VISION-S under CES 2022 – går in i en ny fas

Sony vision-s

På CES 2020 tillkännagav Sony “VISION-S”, ett initiativ som syftar till att bidra till utvecklingen av mobilitet, och visade upp en prototyp i sin monter. För att demonstrera detta koncept i verkligheten inledde Sony offentliga tester på vägarna i Europa i december samma år och påbörjade verifieringstester av säkerheten och användarupplevelsen för den bild- och sensorteknik som installerats inuti och utanför fordonet samt systemet för gränssnittet människa-maskin (HMI).

Sony inledde 5G-körningstester i april 2021 och kommer att fortsätta att tillämpa sin banbrytande teknik för att ge nya upplevelser inom området mobilitet, som genomgår en övergång till elfordon (EV).

Ny prototypbil av SUV-typ – VISION-S 02

Sony vision-s bil

VISION-S fortsätter sitt mål att utveckla mobiliteten så att den kommer ännu närmare människor, samtidigt som man utvecklar teknik med fokus på säkerhet och trygghet, anpassningsbarhet och underhållning. På CES 2022 tillkännagav och visade Sony en prototypbil av SUV-typ (VISION-S 02) som en ny formfaktor.

Detta fordon använder samma EV/cloud-plattform som prototypen (VISION-S 01), som testas på allmänna vägar. Genom att erbjuda underhållningsupplevelser som utnyttjar det stora inredningsutrymmet och variationerna hos en 7-sitsig bil kommer denna nya prototyp, tillsammans med VISION-S 01, att främja anpassningen till en stor mängd olika livsstilar i ett samhälle där värderingarna blir alltmer diversifierade.

Säkerhet: Säker och trygg rörlighet

Systemet stöder säker körning genom att känna igen och analysera den omgivande miljön i realtid, med sensorer installerade 360 grader runt fordonet. Dessa sensorer omfattar CMOS-bildsensorer med hög känslighet, hög upplösning och stort dynamiskt omfång samt LiDAR-sensorer som exakt känner av tredimensionella utrymmen.

Dessutom ger systemet intuitiv förarinteraktion tillsammans med fordonets ljudsystem och HMI-system, så att föraren kan bedöma den omgivande miljöns status, t.ex. närvaron av utryckningsfordon, till och med inifrån fordonet. Sony strävar efter att ge ökad säkerhet och komfort för alla genom sin sensor- och kommunikationsteknik och genomför för närvarande funktionella verifieringstester i Europa för att kunna släppa avancerade förarassistanssystem (ADAS) på nivå 2+ på allmänna vägar.

Anpassningsförmåga: Att komma närmare människor och växa tillsammans

ToF-sensorer (Time-of-Flight) används för att tillhandahålla övervakningsfunktioner för autentisering av förare och för att övervaka passagerare. De stöder också intuitiva gester och röstkommandon som är avsedda att förbättra användbarheten av bilens gränssnitt. För att leverera en miljö som passar varje användares preferenser kommer fordonet dessutom att innehålla en ny funktion som gör det möjligt för användarna att anpassa displayens tema och fordonets accelerations- och retardationsljud.

Fordonsinställningar, nyckellås och användarinställningar kan synkroniseras genom att koppla fordonet till molnet med hjälp av mobil kommunikation, inklusive 5G-kommunikation, som har låg latens, hög kapacitet och höghastighetsfunktioner. Eftersom uppdateringar återspeglas i fordonet via over the air (OTA) är det dessutom möjligt att tillhandahålla säkerhet och utveckla servicefunktioner och mervärdesskapande erbjudanden kontinuerligt.

Fjärrstyrning: Med hjälp av Sonys interna teknik och kunskap om kommunikationsteknik och säkerhet som odlats genom utvecklingen av smarttelefoner har Sony positionerat fjärrstyrning som en viktig teknik i väntan på den autonoma körningens ankomst. För att uppnå detta har Sony genomfört körförsök som förbinder Japan och Tyskland med 5G, och samarbetar med sina partner för att uppnå överföring med låg latenstid (video- och styrsignaler) och kommunikationsstyrning (övervakning och förutsägelser) med hjälp av det telematiksystem som installerats i VISION-S 01.

Underhållning: Berikning av underhållningsområdet för mobilitet

Säteshögtalarna, som skapar ett tredimensionellt ljudfält, och streamingtjänsten som är kompatibel med “360 Reality Audio” ger en uppslukande musikupplevelse som om passagerarna vore omgivna av en favoritartists liveframträdande.

För att ge en högkvalitativ filmupplevelse innehåller VISION-S dessutom den helt integrerade digitala videotjänsten “BRAVIA CORE for VISION-S”. Tjänsten möjliggör delad eller individuell videouppspelning på den främre panoramaskärmen och enskilda skärmar i baksätet.

Möjligheterna till underhållning i fordonet utökas ytterligare genom att spelmöjligheterna har utökats till att kunna spela PlayStation®-spel via en fjärranslutning till en konsol hemma, förutom möjligheten att spela strömmande spel via molnet.

För att ytterligare påskynda och lägga fram nya förslag som ytterligare utvecklar mobilitetsupplevelsen kommer Sony att etablera ett driftsbolag “Sony Mobility Inc.” våren 2022, genom vilket företaget avser att utforska inträde på marknaden för elfordon.

Affärsmål för det nya företaget

Det nya företaget kommer att ha som mål att på bästa sätt använda AI- och robotteknik, hjälpa till att förverkliga en värld där alla kan leva i harmoni med robotar på daglig basis, fylla människor med känslor och bidra till samhället. Med VISION-S, som bidrar till utvecklingen av mobilitet, tillsammans med den autonoma underhållningsroboten aibo och drönaren Airpeak, kommer Sony att försöka fortsätta att skapa nytt värde inom en rad olika områden.

  • aibo är varumärken som tillhör Sony Group Corporation.
  • Airpeak är ett varumärke som tillhör Sony Group Corporation.
  • Andra företag och produktnamn som nämns är varumärken eller registrerade varumärken som tillhör respektive företag.
More from Benny Sjölind
LG Display demonstrerar transparenta OLED-skärmar på CES 2022
LG Display, världens ledande innovatör av skärmteknik presenterar sina nya transparenta OLED-lösningar...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *