Mercedes-Benz presenterar Vision One-Eleven, en revolutionerande studie av en eldriven sportbil

Mercedes The Vision One-Eleven
Framtidens sportbil har en avancerad helt elektrisk drivlina, ikonisk lyx och ett designspråk utan motstycke

Mercedes-Benz har tagit av locket på sitt nya sportbilskoncept, Vision One-Eleven, en elegant silhuett av banbrytande elektrisk drivlineteknik förpackad i dynamisk design. Detta bilvidunder symboliserar inte bara märkets framåtblickande etos utan hämtar också inspiration från dess rika historia, särskilt de ikoniska experimentfordonen C 111 från 1960- och 70-talen.

Läs mer: Första bilderna på nya Mercedes-Benz CLE

Inspiration från ett legendariskt förflutet

Mercedes-Benz Vision One-Eleven

Vision One-Eleven är en djärv omtolkning av C 111:s designspråk, sammansmält med det 21:a århundradets känslighet. Mercedes-Benz har skickligt kombinerat denna historiska referens med avancerad teknik från YASA, en brittisk specialist på elmotorer.

Sedan YASA blev ett helägt dotterbolag till Mercedes-Benz AG 2021 har företaget varit avgörande för utvecklingen av One-Elevens högeffektiva axialfluxmotor.

One-Bow-design: Ett uttryck för atletism

Mercedes-Benz Vision One-Eleven

Karossen på Vision One-Eleven har One-Bow-designen, ett signaturelement i Mercedes-Benz moderna stil. Den skulpturala fordonssilhuetten, som kännetecknas av sin sömlösa krökning från fram till bak, har en koppar-orange alubeam-lack – en blinkning till C 111:s unika färgschema, men djärvare och ljusresponsiv.

Bland designelementen märks hjulen med stor diameter som påminner om elmotorns lindningar, måsvingedörrarna och de ogenomskinliga sidofönstren som kamoufleras av ett pixelerat mönster.

Samspel mellan design och aerodynamik

Mercedes-Benz Vision One-Eleven

Vision One-Elevens främre och bakre kjolar, mattsvarta och mycket lågt placerade, skapar en slående kontrast mot bilens orange kaross. Tillsammans med bladprofilerna som löper längs bilens flanker förstärker dessa element bilens aerodynamik och ger den en skenbar koppling till vägen under den.

Framtiden för lyxiga interiörer

Mercedes-Benz Vision One-Eleven

Vision One-Eleven introducerar världens första sportbilsinredning med loungekoncept, ett stort steg framåt för segmentet supersportbilar. Beroende på läge – race eller lounge – förvandlas interiören från en minimalistisk körmaskin till en oas för avkoppling.

Mercedes-Benz Vision One-Eleven

Vision One-Elevens interiör har kontrasterande färger och en blandning av lyxiga material, inklusive 100 procent återvunnen polyester och hållbart bearbetat läder.

Pixeldisplay möter avancerad UI/UX

Mercedes-Benz Vision One-Eleven

Vision One-Elevens instrumentpanel har en smal pixeldisplay som sträcker sig över hela dess bredd. Denna display visar retrofuturistisk pixelgrafik och djärv, lätt urskiljbar information. Bilens högupplösta skärm, som är monterad bredvid ratten, ger en skarpare bild av denna information.

Förstärkt verklighet förhöjer användarupplevelsen

Mercedes-Benz Vision One-Eleven

Vid avtäckningen av Vision One-Eleven använde Mercedes-Benz augmented reality (AR) för att skapa en banbrytande användarupplevelse. Med hjälp av AR-headsetet Magic Leap 2 integreras högupplöst digitalt innehåll i bilens fysiska interiör, vilket i princip förvandlar hela bilen till ett användargränssnitt. Detta är ett viktigt steg framåt i sammansmältningen av fysiskt och digitalt, där bilen harmoniskt smälter in i sin omgivning.

Nästa generations elektriska drivlina

Mercedes-Benz Vision One-Eleven

Under huven har Vision One-Eleven ett nytt batterikoncept med högpresterande vätskekylda cylindriska celler. Batteriet drivs av två toppmoderna axialfluxmotorer från YASA.

Dessa motorer är lättare, mer kompakta och kraftfullare än motsvarande radialfluxmotorer, vilket ger betydande fördelar när det gäller vikt- och utrymmesoptimering. Denna avancerade teknik, som ska börja användas i massproduktion, gör Vision One-Eleven till ett riktmärke för framtidens elektriska mobilitet.

Mercedes-Benz Vision One-Eleven

Med Vision One-Eleven bekräftar Mercedes-Benz sitt åtagande att tillverka ikoniska lyxfordon som balanserar historisk charm med futuristisk design och innovation.

More from Benny Sjölind
De bästa e-sportevenemangen 2024
Värdet på prispotten är en av de viktigaste indikatorerna på hur prestigefyllt...
Read More
0 replies on “Mercedes-Benz presenterar Vision One-Eleven, en revolutionerande studie av en eldriven sportbil”