IWC Schaffhausen lanserar den revolutionerande Ceralume®-tekniken med den första helt självlysande keramikklockan

IWC Schaffhausen lanserar den revolutionerande Ceralume®-tekniken med den första helt självlysande keramikklockan

IWC Schaffhausen har nu tillkännagivit en banbrytande självlysande keramisk teknik, Ceralume®. Denna innovativa teknik, som skapats av IWC:s ingenjörsdivision XPL, innebär ett betydande framsteg inom klocktillverkning. Ceralume® gör det möjligt att tillverka helt självlysande keramiska klockboetter, en bedrift som uppnås genom att keramiska pulver blandas homogent med högkvalitativa Super-LumiNova®-pigment.

Dessa pigment, som är kända för sin förmåga att lagra ljusenergi, gör att klockan kan avge ett starkt blåaktigt sken i över 24 timmar i mörka förhållanden.

Decennier av keramisk expertis

IWC Schaffhausen har en lång historia av expertis inom keramisk klockteknik, som sträcker sig över nästan fyra decennier. Den schweiziska lyxklocktillverkaren skapade rubriker 1986 genom att lansera det första armbandsuret med en svart zirkoniumoxidkeramisk boett.

Sedan dess har IWC fortsatt att innovera med keramiska material och tillverkat boetter av brun kiselnitrid och svart borkarbid, ett av de hårdaste ämnen som finns. Efter introduktionen av olika TOP GUN-modeller i slående färgad keramik har IWC nu flyttat fram gränserna ytterligare med Ceralume®.

Läs också: OMEGA lanserar en ny modell av sin klassiker Speedmaster Moonwatch

Vetenskapen bakom glöden

IWC Schaffhausen lanserar den revolutionerande Ceralume®-tekniken med den första helt självlysande keramikklockan

Den fängslande luminescensen hos Ceralume® uppnås genom att högvärdiga Super-LumiNova®-pigment integreras i de keramiska materialen. Super-LumiNova® har utvecklats av det schweiziska teknikföretaget RC Tritec och fungerar som ett batteri för ljuslagring. Det absorberar ljusenergi från solljus eller artificiella källor, lagrar den och släpper sedan ut energin som synligt ljus.

Denna process kan upprepas i det oändliga utan att materialets ljuslagringskapacitet försämras. I tester har Ceralume®-klockbockar konsekvent avgivit ett starkt blåaktigt ljus i över 24 timmar under mörka förhållanden.

Ceralume®: En högteknologisk process

För att framställa konventionell vit keramik blandar man zirkoniumoxid med andra metalloxider, formar blandningen till en grön kropp, bearbetar den nära den slutliga geometrin och sintrar den vid höga temperaturer. För att uppnå den självlysande effekten tillsätts Super-LumiNova®-pigment i råvarumixen. En av de största utmaningarna vid utvecklingen av Ceralume® var att säkerställa en perfekt homogen blandning av råmaterial trots deras varierande partikelstorlekar.

IWC:s ingenjörer utvecklade en skräddarsydd kulfräsningsprocess för att uppnå detta. De var också tvungna att anpassa sintringsparametrarna och slipningen av den sintrade keramiska kroppen specifikt för den självlysande keramiken.

Den första helt självlysande keramiska konceptklockan

IWC:s experimentella division XPL har framgångsrikt tillverkat den första helt självlysande keramiska konceptklockan med hjälp av den nya Ceralume®-tekniken. Denna konceptklocka, som är utformad som en Pilot’s Watch Chronograph 41, har en Ceralume® boett, en vit självlysande urtavla och ett vitt självlysande gummiband. Både urtavlan och armbandet är berikade med Super-LumiNova®-pigment.

Urtavlans mässingsbas sprayas med en Super-LumiNova®-lösning före tryckning, och det vita gummibandet tillverkas genom en formsprutningsprocess som innehåller Super-LumiNova®-pigment.

Den patentsökta Ceralume®-tekniken, som utvecklats av IWC Schaffhausen, sätter en ny standard inom klocktillverkning. Den kommer att ligga till grund för framtida utveckling och lanseringar och bana väg för en ny era av helt självlysande keramiska klockor.

Läs också: Nya Rolex klockor 2024

Tags from the story
More from Benny Sjölind
The Ritz-Carlton Yacht Collection’s Luminara – Sätter segel sommaren 2025
Ritz-Carlton Yacht Collection har avslöjat sina kommande seglingsscheman för sommaren 2025, med...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *