Gröna Lund bereder väg för historisk expansion

nya planer för gröna lund

I hjärtat av Stockholm står Gröna Lund inför en spännande förändring, där den historiska nöjesparken planerar att utöka sitt område. Med en ny vision om att förena det förflutna med framtiden, har Gröna Lund officiellt inlämnat de första bygglovsansökningarna för att utveckla ett nytt tivoliområde.

Denna expansion kommer att äga rum på en intilliggande parkeringsplats, en plats som tidigare varit hem för Nöjesfältet och platsen för Stockholmsutställningen 1897.

En blick tillbaka: Inspiration från 1897

nya planer för gröna lund
Randbebyggelse kring det nya tivoliområdet mot Falkenbergsgatan

Det nya områdets design och atmosfär är starkt inspirerade av Stockholmsutställningen som hölls på Djurgården 1897, en händelse som symboliserar en epok av stora framsteg och optimism.

Med en förebild i denna historiska milstolpe, siktar Gröna Lund på att skapa en miljö som speglar den tidsandan, komplett med arkitektoniska nikkningar till det förgångna samtidigt som det blickar mot framtiden.

nya planer för gröna lund
Visionsbild: den allmänna strandpromenaden

Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts, uttrycker en stark vision för det nya området. Han beskriver ambitionen att skapa en plats fylld med upplevelser, underhållning, kulinariska njutningar och magiska miljöer. Målet är att alla besökare ska uppleva glädje och en känsla av framtidstro, vilket känns särskilt viktigt i dagens samhälle.

Detaljer i planeringen: Arkitektur möter historia

nya planer för gröna lund
Visionsbild: översikt av det nya tivoliområdet

De initiala planerna för expansionen inkluderar byggandet av randbebyggelse som omger det nya området. Dessa byggnader planeras att reflektera småskalig arkitektur inspirerad av historiska byggnader i och runt Djurgården, såsom de som finns i Djurgårdsstaden och närliggande Wasahamnen.

Slutet av 1800-talet var en period fylld av optimism och en nyfikenhet på framtiden, vilket gjorde Stockholmsutställningen 1897 till en oförglömlig händelse. Denna utställning visade upp de senaste uppfinningarna och innovationerna för tiden, lockande över 1,5 miljoner besökare.

Inne i maskinhallen från Stockholmsutställningen 1897

Nu, mer än ett sekel senare, strävar Gröna Lund efter att återskapa denna känsla av upptäckt och under, när de öppnar portarna till sitt nya tivoliområde.

Nöjesfältet 1931

Med denna historiska utvidgning planerar Gröna Lund inte bara att föra besökarna på en resa tillbaka i tiden utan också att skapa en framtidsorienterad destination som inspirerar och underhåller. Detta nya tivoliområde utgör en bro mellan dåtidens drömmar och framtidens möjligheter, vilket lovar en unik och förtrollande upplevelse för alla åldrar.

Maskinhallen under Stockholmsutställningen 1897 – samma område som Gröna Lunds parkering idag
Tags from the story
More from Benny Sjölind
Läppstiftseffekten: Varför människor köper skönhetsprodukter under ekonomiskt svåra tider
Läppstiftseffekten är ett ekonomiskt fenomen som beskriver konsumenternas tendens att prioritera och...
Read More
0 replies on “Gröna Lund bereder väg för historisk expansion”