Grillningen är en mansdominerad syssla enligt ny undersökning

vanliga misstag när vi grillar

Med sommarens ankomst och det varmare vädret är det dags för svenskarna att plocka fram grillen och njuta av utomhusmatlagning. En färsk undersökning från YouGov och HelloFresh visar att det är männen som tar täten när det kommer till grillningen. Endast en av fyra kvinnor uppger att de ansvarar för att grilla i sina hushåll. Denna obalans i ansvarsfördelningen vid grillen avslöjar möjligheten till förändring och ökad jämställdhet.

Enligt samma undersökning uppgav hela 79 procent av svenskarna att de gör misstag när de grillar. Bland de vanligaste felen männen begår är att de lägger på maten för tidigt, medan kvinnor istället upplever att maten bränns vid. Det är tydligt att det finns utrymme för förbättring och att lära sig grunderna för en lyckad grillning.

Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef på HelloFresh, påpekar att bränd mat och matrester är vanliga misstag som bör undvikas, särskilt i dessa ansträngda ekonomiska tider. Hon betonar vikten av tålamod och att lägga maten på grillen vid rätt temperatur för att undvika dessa problem. Förberedelserna spelar också en viktig roll för att lyckas vid grillen, och det är viktigt att ha i åtanke att överflödig mat kan återanvändas istället för att slängas.

Matslöseri stort problem i Sverige

Matavfall är ett stort problem i Sverige, där varje person slänger ungefär 33 kilo mat varje år. Detta har både en negativ miljöpåverkan och påverkar privatekonomin i onödan. För att minska matsvinnet och spara pengar kan man planera portionerna noggrant och använda resterna i andra maträtter. Grönsaker, korv och kyckling är exempel på mångsidiga ingredienser som enkelt kan omvandlas till läckra rätter.

Undersökningen avslöjar även svenskarnas preferenser när det gäller grillad mat. Fläskkött rankas högst (46%) följt av nötkött (42%). Korv, kyckling och hamburgare är också populära val på grillen. Å andra sidan verkar grillade skaldjur inte vara en favorit bland svenskarna och hamnar sist på listan med endast 3 procent.

Tips för att undvika vanliga grillmisstag

För att undvika grillmisstag och uppnå en perfekt grillning har Nanna Elisabeth några användbara tips att dela med sig av.

Först och främst är det viktigt att planera portionsmängderna och återanvända resterna för att minska matsvinnet och spara pengar. Dessutom är marineringstiden avgörande för smaken och konsistensen, så det är viktigt att följa rekommendationerna för respektive marinad och storlek på grilldetaljerna.

Förberedelserna spelar också en betydande roll. En ordentligt rengjord grill är viktig för att uppnå optimal smak och resultat. Att värma upp grillen till rätt temperatur, vanligtvis mellan 150 och 200 grader, är också avgörande för att få en jämn tillagning.

Att vara medveten om sin grillningspersonlighet är också viktigt – att vara otålig eller obrydd kan leda till bränd mat eller överkokt kött. För att undvika detta rekommenderar Nanna Elisabeth att investera i en termometer för att avgöra när maten är klar, samt att låta köttet vila några minuter innan det serveras för att behålla saftigheten.

För alla grillentusiaster som söker inspiration till sommarens grillmiddagar kommer HelloFresh erbjuda premiumrecept för grillkvällar varje vecka mellan v.21 och v.34. Med en variation av smakfulla rätter som grillad ryggbiff med karamelliserad schalottenlökssmör, kryddmarinerad ryggbiff med cajunmajonnäs och ryggbiff med krämig pepparsås kan du imponera på vänner och familj under sommarsäsongen.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov under perioden 15-17 maj 2023. Totalt genomfördes 1005 internetintervjuer med män och kvinnor över 18 år i Sverige.

More from Benny Sjölind
De bästa e-sportevenemangen 2024
Värdet på prispotten är en av de viktigaste indikatorerna på hur prestigefyllt...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *