AI-teknik färdigställde musikalbum på 24-timmar – Se dokumentären här!

ai musik

I en anmärkningsvärd fusion av teknik och kreativitet har East Oakland hiphop-artisten Nimrod Cain, känd under sitt artistnamn “Nimsins”, skapat ett nytt prejudikat inom musikindustrin genom att spela in det första studioalbumet helt producerat av generativ AI. Med hjälp av den banbrytande MusicGen-tekniken som utvecklats av Meta, tidigare Facebook, har Cain skapat ett album med 8 låtar på bara 24 timmar, en bedrift som dokumenteras i den avslöjande tvådelade dokumentären “Sensory Overload”: The AI Music Producer”, som nu streamas på Slouchy Media.

MusicGen, en “transformerande” språkmodell som liknar OpenAI:s ChatGPT, arbetar utifrån en unik premiss: användarna skriver in en text som beskriver deras musikaliska vision, och som svar genererar AI:n ett 30 sekunder långt originalmusikstycke. Denna innovativa språkmodell tränades noggrant med över 20 000 timmars varierad musik, som alla ägs och licensieras av Meta.

Projektet startades av Vinay Pai, en känd musikproducent från Bay Area och ingenjör på en San Francisco-baserad AI-startup. Tillsammans med Cain gav sig duon ut på en ambitiös resa och hyrde ett blygsamt studioutrymme på PIRATE.COM i Queens, New York.

Deras mål var tydligt: att skapa en fullängds-EP på bara 24 timmar. Dokumentären “Sensory Overload” fångar deras utforskning av MusicGens kapacitet genom olika uppmaningar, som Cain uttrycker det, “att göra ett uttalande – att skapa en klassisk skiva i en lågbudgetstudio med en gratis AI.”

Den kreativa processen innebar att AI:n genererade beats som påminde om legendariska hiphop-personligheter som Wu-Tang Clan, DMX och Missy Elliott, samt fördjupade sig i moderna rapgenrer som “trap” och “drill”.

Resultaten var häpnadsväckande: MusicGen visade sig vara exceptionellt skickliga på att producera “lofi”- och “drill”-beats och till och med invecklade “jazz”- och “spanska klassiska”-stycken, idealiska för sampling. Albumet innehåller samarbeten med framstående artister som Big Baby Gandhi och JovenFrodo444, och utforskar djupa teman som krig, teknik, religion och kapitalism.

Läs också: Bästa AI-verktyg för att skapa musik

Den andra halvan av projektet utspelade sig i Kalifornien, i en provisorisk studio i stadsdelen Fruitvale i östra Oakland. Tillsammans med lokala talanger som Demahjiae och Keese-Sama och battle rapparen Nán Fiero experimenterade teamet med “boom bap”-, “reggae”- och “drill”-ljud. De närvarande var förbluffade över AI:s produktionskvalitet och hastighet.

Vinays ord i studion i Oakland var profetiska: “Det här kommer att förstöra musikindustrin. Vi befinner oss i version alpha, och det är bara en tidsfråga innan musikbranschen är helt förändrad.”

Dokumentären “The AI Music Producer” är ett vittnesbörd om ett historiskt ögonblick inom musiken och sätter igång samtal om de etiska och ekonomiska konsekvenserna av AI inom konsten och det föränderliga landskapet i de gamla medieindustrierna. Filmen finns tillgänglig på YouTube i två delar: Del ett (New York) och del två (Oakland).

Som en gest av samhällsstöd kommer alla intäkter från albumet “Sensory Overload” att gå till Beats Rhymes & Life, en Oakland-baserad ideell organisation som använder hiphop och musikterapi för att hjälpa ungdomar i riskzonen. Albumet och relaterad merchandise finns på http://sensoryoverload.ai.

Meta AI, hjärnan bakom MusicGen, är ett avancerat laboratorium för artificiell intelligens under Meta Platforms, Inc. med fokus på AI, förstärkt teknik och artificiell verklighet.

Beats Rhymes & Life, som gynnas av detta innovativa projekt, är en 501(c)(3) ideell organisation som tillhandahåller terapeutiska och pedagogiska tjänster till marginaliserade ungdomar.

Slouchy Media, plattformen som visar dokumentären, är erkänd som en multimediahub för avantgardeartister som tänjer på kulturella gränser.

More from Benny Sjölind
Style Space lanserar personlig stilcoachning från topp till tå med privata experter
Stylingtjänster online är ett rätt outforskat område på svensk mark. För dig...
Read More
0 replies on “AI-teknik färdigställde musikalbum på 24-timmar – Se dokumentären här!”