Här är allt du behöver veta om Japandi – Inredningsstilen alla pratar om just nu

Japandi stil

Letar du efter en inredningsstil som är både stilren och avslappnad? Då kan Japandi inredning vara det perfekta valet för dig. Denna trendiga stil kombinerar det bästa av skandinavisk minimalism och japansk wabi-sabi för att skapa en harmonisk och lugn atmosfär. I den här artikeln kommer vi att ta en närmare titt på Japandi-stilen. Vi kommer att diskutera dess historia, dess kärnvärden och de viktigaste elementen som du behöver för att skapa ditt eget Japandi-hem.

Oavsett om du är en erfaren inredare eller om du bara vill ge ditt hem en ny look, kommer den här artikeln att ge dig all information du behöver för att komma igång med Japandi-stilen.

Var hittar man bästa Japandi inredning 2024?

Var hittar man bästa Japandi inredning 2024?

I takt med att Japandi blivit en het inredningstrend har också många sajter för inredning online tagit fram allt fler kollektioner som hämtar inspiration från denna inredningsfilosofi. Hit hör Ikea, men vi kan även rekommendera nätbutiker som Jotex och Granit för dig som vill inreda ditt hem i Japandi-stil.

Jotex har en mängd möbler och inredningsprylar i Japandi-stil och är ett av toppvalen inom detta område 2024.

var hittar man japandi inredning 2024

Hos Granit hittar du många prisvärda inredningsprodukter med naturliga element som träskålar, mattor i naturmaterial och andra inredningsföremål som passar in på Japandi-stilen. Ett exempel på detta är vårkollektionen “Not Wasted” som är tillverkad av restmaterial och återvunnet material. 

Granit finns numera även på Wolt, vilket gör att du kan få leverans samma dag om du så önskar.

Om du letar efter mattor i Japandi-stil kan vi rekommendera SE Mattor, där du hittar en skild sektion med prisvärda Japandi mattor.

Vad är Japandi?

Vad är Japandi?

Japandi är en interiörstil som kombinerar den minimalistiska elegansen i skandinavisk design med den varma och wabi-sabi inspirerade estetiken från Japan. Den skapar en harmonisk och balanserad atmosfär genom att fokusera på funktionalitet, naturmaterial och en neutral färgskala.

Vad är Japandi inredning?

Vad är Japandi stil?
 • Färgpalett: Den baseras på neutrala toner som vitt, beige, grått och svart.Accenter av grönt, blått och brunt används för att skapa kontrast och livlighet.
 • Material: Naturmaterial som trä, sten, keramik och bambu är framträdande.Textilier i linne, ull och bomull ger en mjuk och taktil känsla.
 • Möbler: Enkla och rena linjer med fokus på funktionalitet. Japanska influenser syns i futonmadrasser, låga bord och tatamimattor. Skandinaviska element som stolar med ljusa träben och minimalistiska soffor kompletterar looken.
 • Dekoration: Minimalistisk med fokus på naturliga element som växter, stenar och keramik. Japanska inslag som origami, bonsaiträd och kalligrafi kan ge en extra touch.

Japandi historia: En sammansmältning av två estetiker

Japandi historia: En sammansmältning av två estetiker

Japandi-stilen har tagit inredningsvärlden med storm, men dess historia är en fascinerande berättelse om två distinkta kulturer som smälter samman för att skapa en unik och harmonisk estetik.

Rötterna finns i två olika inredningsinriktningar:

 • Skandinavisk minimalism: Under 1900-talets mitt blomstrade en minimalistisk rörelse i Skandinavien. Den betonade funktionalitet, rena linjer och enkla former,ofta med fokus på naturmaterial och neutrala färger. Den ikoniska skandinaviska designen, med fokus på ljus, rymd och funktionalitet, inspirerade generationer av designers.
 • Japansk wabi-sabi: Denna filosofi har sitt ursprung i zenbuddhismen och hyllar skönheten i det ofullständiga och imperfekta. Den uppskattar åldrandets patina och ser värde i det enkla och naturliga. Wabi-sabi betonar vikten av att leva i harmoni med naturen och att finna skönhet i det oväntade.
japandi estetik

Under de senaste decennierna har en ömsesidig fascination vuxit mellan Skandinavien och Japan. Designentusiaster från båda kulturerna inspirerades av varandras estetik och en ny stil föddes – Japandi.

Japandi kombinerar den skandinaviska minimalismens funktionalitet och rena linjer med den japanska wabi-sabis fokus på naturmaterial, hantverk och en lugn atmosfär. Den resulterande stilen är både elegant och tidlös, och skapar en perfekt balans mellan funktionalitet och estetik.

Resultatet är en stil som hyllar naturmaterial som trä, sten och keramik och en neutral färgskala med fokus på beige, vitt och grått, ofta med accentfärger inspirerade av naturen. Detta är en minimalistisk inredningsfilosofi med fokus på funktionalitet och kvalitetshantverk.

japandi inredning

Det är en lugn och avslappnad atmosfär som främjar mindfulness och välbefinnande. Japandi-stilen fortsätter att växa i popularitet och inspirerar designers och inredningsentusiaster runt om i världen. Den erbjuder en perfekt lösning för de som letar efter en stilren och avslappnad atmosfär i sitt hem.

Men Japandi-stilen är inte bara en trend, utan en filosofi om att leva i harmoni med naturen och att uppskatta skönheten i det enkla. Den inspirerar oss att skapa hem som är både vackra och funktionella, och som främjar en känsla av lugn och välbefinnande.

Japandi inredning färgpalett – En guide

japandi färgpalett

Kärnan i Japandi inredningsstil ligger i att skapa ett lugnt och balanserat utrymme, och färgpaletten spelar en avgörande roll för att uppnå denna harmoni. Tänk dig att kliva in i en fristad som badar i mjukt ljus, där naturliga texturer viskar historier om lugn och färger viskar i nyanser som påminner om naturens mjuka omfamning.

Det är kärnan i Japandis färgpalett.

En symfoni av neutrala toner

japandi färger

Grunden i Japandis palett vilar på en lugnande symfoni av neutrala färger. Tänk krämiga beige, som för tankarna till solblekt sand, i kombination med mjuka grå, som påminner om småsten som slätats ut av havet.

Varma offwhites ger en touch av ljushet, medan subtila inslag av svart ger grund och definition. Dessa neutrala färger blir duken för naturens viskningar.

Naturens viskningar

japandi färger

Medan de neutrala färgerna dominerar ger accenterna liv åt det som inspirerats av naturen. Tänk dig jordnära brunt, som ekar av väderbitet trä eller rik jord, och dämpat grönt, som viskar om grönskande landskap. Havsinspirerad blått kan ge en känsla av lugn, medan subtila rosa nyanser för tankarna till skira körsbärsblommor.

Konsten att balansera

japandi färgpalett

Nyckeln till att behärska Japandis färgpalett ligger i balans. Varje färg spelar sin roll och bidrar till den övergripande känslan av lugn. Använd neutrala färger som bas, så att accenter kan sjunga sin sång utan att överväldiga utrymmet. Tänk på tredjedelsregeln: en dominerande neutral, en sekundär neutral och en accentfärg.

Framkalla olika stämningar

hur använda japandi färger

Även om grundpaletten förblir neutral i Japandi inredning kan du på ett subtilt sätt förändra stämningen genom att justera betoningen. Välj mer beige och grönt för en lugnande, jordnära känsla. Använd mer blått för en lugn, havsinspirerad atmosfär. Lek med rosa nyanser för en känslig och feminin touch.

Tips för användning av Japandi färgpalett

 • Ljuset spelar en avgörande roll. Maximera det naturliga ljuset och använd glödlampor med varma toner för att förstärka den lugnande effekten.
 • Textur ger djup. Väv in naturliga strukturer som trä, linne och vävda korgar för att komplettera färgpaletten.
 • Mindre är mer. Undvik att överdekorera eller använda för många färger. Ta vara på enkelheten i paletten.

Genom att anamma Japandis färgpalett kan du skapa en oas av lugn och ro i ditt hem, ett utrymme där naturens viskningar lugnar din själ och inspirerar till mindfulness. Kom ihåg att det inte bara handlar om färger; det handlar om att skapa en harmonisk koppling till den naturliga världen i din egen fristad.

Japandi möbler – Populära möbelval för ditt Japandi-hem

japandi möbler

Medan rena linjer och funktionalitet är ledorden, prioriterar populära möbelval inom Japandi inredning, naturliga material, lugnande färger och en touch av Zen. Låt oss utforska några av de mest eftertraktade möblerna inom Japandi:

Låga sittplatser

japandi möbler

Futonsoffor och kuddar

Omfamna den japanska traditionen att sitta på golvet med bekväma futonsoffor eller kuddar, ofta tillverkade av naturligt linne eller bomull. De skapar en avslappnad, lounge-liknande atmosfär.

Tatami-mattor

Dessa vävda halmmattor, som är traditionella i japanska hem, tillför värme och texturintresse samtidigt som de sänker sitthöjden. Använd dem som fristående möbler eller kombinera dem med bord och kuddar med låg profil.

Fåtöljer med låg profil

Leta efter stolar med rena linjer, stommar i ljust trä och neutral klädsel i linne, ull eller rotting. Välj gärna böjda former för en extra mjuk touch.

Japandi Bord och förvaring

Japandi Bord och förvaring

Runda soffbord

Runda bord mjukar upp helhetsintrycket och uppmuntrar till samtal. Välj trä med en naturlig finish eller sten för en mer organisk känsla.

Stapelbara bord

Dessa platsbesparande underverk erbjuder flexibilitet för servering eller för att skapa ytterligare ytor. Välj varianter i ljust trä eller bambu.

Utskjutande hyllor

Dessa eleganta och luftiga hyllor visar upp föremål utan att visuellt störa utrymmet. Välj varianter i ljust trä med minimala beslag.

Förvaringsbänkar

Kombinera funktionalitet och estetik med förvaringsbänkar med dolda fack. Välj ljust trä med vävda element för extra struktur.

Japandi inredning – Accenter och avslutande detaljer

japandi inredningsdetaljer

Wabi-sabi-inspirerad keramik

Introducera wabi-sabi-filosofin med ofullkomliga men vackra keramikvaser, skålar eller planteringskärl. Satsa på jordnära toner och naturliga strukturer.

Bonsaiträd

Skapa en känsla av natur inomhus med miniatyrbonsaiträd, som symboliserar fred och balans.

Vävda korgar och golvpuffar

Tillför värme och struktur med korgar i naturfiber för förvaring eller vävda golvpuffar för extra sittplatser.
Papperslampor: Skapa ett mjukt, diffust ljus med papperslampor med rena linjer och organiska former.

Att komma ihåg gällande Japandi möbler:

tips för japandi inredning
 • Hållbarhet är viktigt: Välj möbler tillverkade av återvunna eller hållbart framställda material för att gå i linje med Japandis etos.
 • Funktionalitet är nyckeln: Välj möbler som kan användas för flera ändamål, maximera utrymmet och skapa en miljö utan röran.
 • Ta vara på hantverket: Uppskatta skönheten i välgjorda möbler med rena ytor och känsla för detaljer.

Genom att använda dessa populära Japandi-möbler kan du skapa ett lugnt och harmoniskt vardagsrum som återspeglar naturens lugn och uppmuntrar till ett medvetet liv. Kom ihåg att resan är lika viktig som målet, så ta god tid på dig, välj med avsikt och njut av processen att bygga ditt Japandi-paradis.

Japandi vs. Scandi – Vilka är skillnaderna?

Japandi vs. Scandi - Vilka är skillnaderna?
 • Färgpalett: Japandi tenderar att använda varmare toner och mörkare accenter,medan Scandi fokuserar på ljusare och mer neutrala färger.
 • Material: Japandi inkluderar mer robusta naturmaterial som sten och bambu,medan Scandi ofta använder ljusare trä och textilier.
 • Dekoration: Japandi har en mer eklektisk blandning av japanska och skandinaviska element, medan Scandi har en mer minimalistisk och strömlinjeformad estetik.

Japandi vs Mid Century Modern – Vilka är skillnaderna?

Japandi vs Mid Century Modern - Vilka är skillnaderna?
 • Färgpalett: Japandi har en mer dämpad och jordnära palett, medan Mid Century Modern använder mer livfulla och glada färger.
 • Material: Japandi fokuserar på naturmaterial, medan Mid Century Modern ofta använder plast, glas och metall.
 • Möbler: Japandi har en mer organisk och avslappnad formgivning, medan Mid Century Modern har mer geometriska och skarpa linjer.

Japandi vs Wabi Sabi

Japandi vs Wabi Sabi
 • Filosofi: Japandi fokuserar på harmoni och balans, medan Wabi Sabi hyllar skönheten i det ofullständiga och imperfekta.
 • Estetik: Japandi har en mer raffinerad och elegant look, medan Wabi Sabi har en mer rustik och avslappnad känsla.
 • Material: Båda stilarna använder naturmaterial, men Wabi Sabi tenderar att använda mer råa och obearbetade material.

Båda stilarna skapar en lugn och avkopplande atmosfär, men Japandi har en mer modern och minimalistisk touch, medan Wabi Sabi har en mer rustik och charmig känsla.

Tags from the story
More from Benny Sjölind
Förbered dig för en festlig december med dessa exklusiva kalendrar
Med vintern runt hörnet presenterar Gents nu återkomsten av deras eleganta kollektion...
Read More
0 replies on “Här är allt du behöver veta om Japandi – Inredningsstilen alla pratar om just nu”