Honda Electric SUV lanseras under mars 2024 – Här är alla egenskaper på den nya bilen

Honda Prologue Elite
Honda Prologue Elite

Gradvis men säkert omfamnar alla stora bilföretag elbilar. Medan de flesta av dem har släppt minst en elektrisk modell hittills, förbereder vissa fortfarande sin första.

Visste du dock att Honda inte är ett av dessa senare företag? Honda Clarity togs bort från marknaden för några år sedan, och äntligen ser det nu ut som att Honda förbereder sig för att lansera sin första i en ny generation av elbilar – 2024 Honda Prologue SUV.

Prologue erbjuder en annan syn på design jämfört med Clarity genom att välja en något mer förnuftig ton. Det är inte som vissa företag som har tagit adventen av elbilen som en möjlighet att helt förnya designspråket för sina bilar.

Honda Prologue mars 2024

Design

Honda Prologue kommer inte att uppfinna hjulet när det gäller design. Den är inte ful på något sätt, men den är långt ifrån det futuristiska rymdskeppet som vissa letar efter när de köper en elbil. På framsidan får du en ganska typisk SUV-design, med nerskalade strålkastare och en grill mot botten av fronten.

På baksidan hittar du en något sportigare look, med smala bakljus och en Honda-logotyp som sträcker sig mellan dessa ljus.

Läs också: Hondas innovativa Motocompacto e-scooter

Honda Prologue Elite

Övergripande sett ser Prologue relativt sportig och smidig ut för en “SUV”, med något överdimensionerade hjul jämfört med storleken på karossen. Slutligen, självklart, även om bilen marknadsförs som en SUV, är den troligen närmare i storlek till en crossover, som Kia EV6 och Ford Mustang Mach-E.

Interiör och teknik

honda prologue elite interiör

Interiören i Honda Prologue förändrar inte spelet – men den erbjuder vad som verkar vara ett trevligt urval av fysiska knappar och kontroller jämfört med många av de moderna alternativen. En 11,3-tums mittskärm har Hondas infotainmentsystem inbyggt. Som tur är stöder bilen också Apple CarPlay och Android Auto – så du behöver inte använda Hondas egna infotainmentsystem om du inte vill.

Prologue kommer att erbjuda uppvärmda framsäten, klimatkontroll med två zoner och trådlös laddning – även i den billigare basmodellen. Bilen har två rader och fem säten, tillsammans med 25,2 kubikfot förvaringsutrymme bakom den andra raden.

Prestanda

Honda Prologue kommer att finnas i tre modeller – Prologue EX, Prologue Touring och Prologue Elite. Det finns en variant med framhjulsdrift och fyrhjulsdrift för både EX och Touring, medan Elite bara kommer i en modell med fyrhjulsdrift. Alla fyrhjulsdrivna konfigurationer levereras med dubbla motorer. Vi vet inte så mycket om bilens exakta prestanda.

Honda Prologue Elite prestanda

Vi vet att den kommer att byggas på GM:s Ultium-plattform, och det är troligt att den kommer att erbjuda liknande specifikationer som Chevrolet Equinox EV som är byggd på samma plattform. Om så är fallet kan vi förvänta oss en effekt på cirka 210 hästkrafter för modellerna med framhjulsdrift och nästan 300 hästkrafter för modellerna med fyrhjulsdrift.

Återigen måste vi dock vänta och se vilka exakta siffror Prologue landar på. 2024 Prologue möjliggörs genom ett partnerskap mellan Honda och General Motors. Hondas elektriska SUV kommer inte att vara helt utvecklad av företaget; den kommer att använda en EV-plattform och Ultium-batterier från GM. Andra modeller på denna plattform inkluderar 2024 Chevrolet Equinox EV och 2024 Blazer EV.

Elbilar helt utvecklade av Honda kommer att komma 2026.

Räckvidd och laddning

honda prologue elite räckvidd och laddning

Honda Prologue har fått ett miljöskyddsbyrå (EPA) -betyg på upp till 296 miles – vilket är ganska bra med tanke på bilens prisnivå. Det är inte riktigt lika imponerande som räckviddsuppskattningen för Chevrolet Blazer EV, som är bedömd för upp till 324 miles – men fortfarande mycket respektabelt.

Det är viktigt att notera att denna räckviddsestimering är det maximala som Prologue kommer att erbjuda, och det gäller den enkla modellen EX, som är lägst i prestanda och bara har framhjulsdrift. Om du vill ha en modell med högre prestanda med dubbla motorer måste du acceptera en räckvidd som minskas till 281 miles. Dubbelmotoralternativet finns tillgängligt för både EX- och Touring-trimmarna.

På den högsta nivån Elite är en konfiguration med dubbla motorer standard, och räckvidden minskas ytterligare till 273 miles. Laddningshastigheten når upp till 155 kilowatt, vilket inte är dåligt, men är lite lågt jämfört med många andra elbilar som finns där ute just nu. Honda säger att bilen kommer att få 65 miles räckvidd på cirka 10 minuter när den är ansluten till en snabbladdare med likström som klarar av högst 155 kW.

Återigen är det inte så bra – bilar som Kia EV6, med en laddningshastighet på 350 kW, kan laddas från 10% till 80% på under 20 minuter.

Honda Prologue 2024

Honda Prologue pris och releasedatum

Honda har äntligen släppt lite information om prissättningen för Prologue, och det är en relativt prisvärd bil. Prologue kommer att börja på $48 795 för den enkla modellen EX. Steg upp till konfigurationen med dubbla motorer, och du betalar $51 795. Den enkla modellen Touring börjar på $53 095, medan priset höjs till $56 095 för dubbelmotoralternativet. Slutligen börjar Elite-trimmet på $59 295, med två motorer som standard.

Honda säger att Prologues kommer att finnas tillgängliga från mars 2024 – så du behöver inte vänta länge för att få tag i en. Vi ser fram emot att se hur den jämförs med ett snabbt växande utbud av elbilar. Två konkurrenter inkluderar Tesla Model Y och Hyundai Ioniq 5.

Tags from the story
More from Benny Sjölind
Blossa firar två decennier med Vinteräpple från 2004 – Jubileumsfirande genom att återintroducera en älskad smak
Detta år markerar Blossa årgångsglöggs 20:e årsjubileum. För att fira detta särskilda...
Read More
0 replies on “Honda Electric SUV lanseras under mars 2024 – Här är alla egenskaper på den nya bilen”