HAMMARSKJÖLD: Ny Film om FN:s Legendariska Generalsekreterare har premiär på juldagen

HAMMARSKJÖLD film

Dag Hammarskjöld var en av de mest framträdande och respekterade personligheterna inom internationell politik under 1900-talet. Han är mest känd för sin roll som Förenta Nationernas andra generalsekreterare och för sitt engagemang för fred och internationellt samarbete. Nu lanseras filmen HAMMARSKJÖLD som har premiär på juldagen.

HAMMARSKJÖLD – Om filmen och dess Skapare

HAMMARSKJÖLD film

“HAMMARSKJÖLD” är den senaste filmen som utforskar livet och mysteriet kring Dag Hammarskjöld, FN:s berömda svenske generalsekreterare. Denna spännande och djupgående berättelse är regisserad av den danske filmaren Per Fly, känd för sitt tidigare verk “Monica Z”.

Filmen porträtterar Hammarskjölds komplexa karaktär och hans sökande efter ett mer alldagligt liv, trots att han var djupt involverad i global politik.

Ensemblen och deras roller

Den kända svenska skådespelaren Mikael Persbrandt spelar huvudrollen som Dag Hammarskjöld. Filmen stoltserar även med en imponerande internationell ensemble, inkluderande Francis Chouler, Cian Barry, Hakeem Kae-Kazim, Colin Salmon, Richard Brake, Sara Soulié och Thure Lindhardt.

Produktion och Förväntad Premiär

Per Fly har inte bara regisserat utan också bidragit till filmens manus tillsammans med Ulf Ryberg. “HAMMARSKJÖLD” är producerad av Patrick Ryborn från Unlimited Stories och har biopremiär i hela Sverige juldagen 2023.

Filmskaparnas Synvinklar

Regissören Per Fly uttrycker sin djupa fascination över Hammarskjölds engagemang i kampen för en rättvisare värld. Han beskriver filmen som en gripande skildring av Hammarskjölds sista månader, i en tid då politiskt våld var vanligt förekommande. Patrick Ryborn, filmens producent, betonar filmens aktualitet och relevans i dagens politiska klimat, där ledare med despotiska tendenser styr många länder.

Samproduktion och Distribution

Filmprojektet är ett resultat av samarbete mellan flera framstående producenter, inklusive Nordisk Film, SVT, C More, Film i Väst, Nordsvensk Filmunderhållning AB, Maipo A/S, Meta Film och stöds av Svenska Filminstitutet, Norska Filminstitutet samt Nordisk Film & TV Fond. Nordisk Film ansvarar för skandinavisk distribution, medan Beta Cinema hanterar den internationella försäljningen.

Läs mer: Böcker om Dag Hammarskjöld

Bästa dokumentär om Dag Hammarskjöld

bästa dokumentär om Dag Hammarskjöld
Photo by Tore Vollan. Courtesy of Mongrel Media

En av de mest uppmärksammade dokumentärerna om Dag Hammarskjöld är “Cold Case Hammarskjöld”, som släpptes 2019. Dokumentären regisseras av den danska filmskaparen Mads Brügger och undersöker de mystiska omständigheterna kring Dag Hammarskjölds död, FN:s tidigare generalsekreterare. Hammarskjöld dog i en DC-6-krasch i Ndola 1961, och filmen utforskar olika teorier relaterade till denna händelse.

Filmen presenterar en teori som tyder på att en vit makt-organisation var inblandad i ett försök att sprida HIV/AIDS bland svarta afrikaner. Filmen fokuserar särskilt på att undersöka om Hammarskjölds plan sköts ned av en legopilot, Jan van Risseghem. Utredningen leder till en undersökning av South African Institute for Maritime Research (SAIMR), en mystisk legosoldatorganisation. Filmen innehåller meta-cinematiska element och reflekterar över de metoder som använts för att skapa den och filmskaparens motiv.

Dokumentären undersöker också en metallplatta som tros komma från Hammarskjölds flygplan och möjligheten att planet störtade genom skottlossning eller ett misslyckat bombförsök. Den fördjupar sig vidare i SAIMR:s verksamhet i Sydafrika och dess påstådda kopplingar till MI6 och CIA. I den senare delen av filmen presenteras nya vittnen som hävdar SAIMR:s inblandning i spridningen av HIV och dess roll i mordet på Hammarskjöld.

“Cold Case Hammarskjöld” vann priset “Directing Award: World Cinema Documentary” vid Sundance Film Festival 2019 och nominerades till Europaparlamentets Lux-pris i juli 2019. Dokumentären fick dock kritik för sin hantering av HIV-konspirationsteorin och utvecklingen av en visselblåsares vittnesmål under filmens gång.

Om Dag Hammarskjöld

Dag Hammarskjöld föddes den 29 juli 1905 i Jönköping, Sverige. Han växte upp i en akademisk familj och visade tidigt en stark intellektuell kapacitet. Efter att ha avslutat sina studier i ekonomi, juridik och filosofi pågick hans karriär i både den svenska regeringen och i olika internationella organisationer.

Hans mest betydande bidrag var dock som generalsekreterare för Förenta Nationerna, en position han innehade från april 1953 till sin tragiska död i en flygolycka under en fredsmission i Ndola, Nordrhodesia (nuvarande Zambia) den 18 september 1961.

Tidiga år och utbildning

Dag Hammarskjöld var son till Hjalmar Hammarskjöld, Sveriges tidigare statsminister. Han studerade vid Uppsala Universitet och Stockholms Universitet, där han tog examen i ekonomi, juridik och filosofi. Under sin tidiga karriär arbetade Hammarskjöld för Sveriges finansdepartement och hade en betydande roll i att forma landets ekonomiska politik under och efter andra världskriget.

Karriär i FN

Hammarskjölds period som generalsekreterare för FN präglades av kalla kriget och flera internationella konflikter. Han blev känd för sin förmåga att medla i konflikter och för sin djupa övertygelse om FN:s roll som en fredsskapande organisation. Han spelade en central roll i att hantera Suezkrisen 1956 och Kongo-krisen 1960, vilket etablerade FN:s roll i fredsbevarande operationer.

Filosofiska och spirituella perspektiv

Hammarskjöld var också känd för sina djupa filosofiska och spirituella övertygelser, vilket framgår i hans postumt publicerade verk “Vägmärken” (“Markings” på engelska). Boken är en samling av hans personliga reflektioner och tankar, som ger en unik inblick i hans inre liv och hans syn på plikter, etik, och personligt ansvar.

Arvet efter dag Hammarskjöld

Efter sin död blev Hammarskjöld hedrad världen över för sitt arbete och sin dedikation till internationell fred och samarbete. Han tilldelades postumt Nobels fredspris 1961, vilket bekräftar hans betydelsefulla bidrag till internationella relationer.

Hans liv och arbete fortsätter att inspirera och påverka internationell diplomati och fredsansträngningar världen över.

Sammanfattning

Dag Hammarskjöld är en ikonisk figur inom internationell politik och diplomati. Hans liv och arv kvarstår som en kraftfull påminnelse om vikten av engagemang, integritet och vision i strävan efter global fred och samarbete. Hans arbete och filosofi fortsätter att påverka och inspirera generationer av ledare och fredsförhandlare världen över.

Vanliga frågor om Dag Hammarskjöld

Vem var Dag Hammarskjöld?

Dag Hammarskjöld var en svensk diplomat, ekonom och författare som tjänade som FN:s generalsekreterare från april 1953 till sin död i september 1961.

Vad är Dag Hammarskjöld mest känd för?

Hammarskjöld är mest känd för sin roll som FN:s generalsekreterare, där han spelade en central roll i flera internationella kriser, inklusive Suezkrisen 1956 och Kongo-krisen på 1960-talet. Han är också känd för att ha utvecklat konceptet med fredsbevarande operationer.

Vilka var några av Dag Hammarskjölds viktigaste bidrag till FN?

Hammarskjölds bidrag till FN inkluderar utvecklingen av fredsbevarande operationer, hans diplomati under Suezkrisen, och hans ansträngningar för att främja ekonomisk och social utveckling, särskilt i utvecklingsländer.

Hur dog Dag Hammarskjöld?

Dag Hammarskjöld dog i en flygplansolycka den 18 september 1961 i Ndola, Nordrhodesia (nuvarande Zambia). Omständigheterna kring olyckan har varit föremål för spekulationer och undersökningar, med teorier som inkluderar sabotage.

Vilka utmärkelser fick Dag Hammarskjöld?

Efter sin död tilldelades Dag Hammarskjöld Nobels fredspris 1961, som ett erkännande av hans arbete för fred och internationell förståelse.

Vilken bakgrund hade Dag Hammarskjöld innan han blev FN:s generalsekreterare?

Innan han blev FN:s generalsekreterare, var Hammarskjöld en framstående svensk tjänsteman, med positioner som vice finansminister och chef för Sveriges Riksbank. Han var också en akademiker och författare.

Hur har Dag Hammarskjöld påverkat internationell diplomati?

Hammarskjölds stil av tyst diplomati och hans engagemang för principerna om internationell rätt och FN:s stadga har haft långvarig inverkan på internationell diplomati, särskilt inom fredsbevarande och konfliktlösning.

Finns det några betydande verk eller publikationer av Dag Hammarskjöld?

En av de mest kända publikationerna av Dag Hammarskjöld är hans bok “Vägmärken” (“Markings” på engelska), en samling av hans personliga tankar och dikter, som publicerades postumt. Den ger insikt i hans filosofiska och andliga synpunkter.

More from Benny Sjölind
Kolla in Samsungs fantastiska utbud av nya TV-modeller 2022!
Samsung Electronics presenterade tidigare i år sitt nya TV-sortiment för 2022 och...
Read More
0 replies on “HAMMARSKJÖLD: Ny Film om FN:s Legendariska Generalsekreterare har premiär på juldagen”