Den ultimata guiden för att skapa perfekta ChatGPT-uppmaningar och Prompts

hur skapa perfekta prompts för chatgpt

ChatGPT är ett kraftfullt AI-verktyg som kan användas för en mängd olika uppgifter, inklusive att generera text, översätta språk, skriva olika typer av kreativt innehåll och svara på dina frågor på ett informativt sätt. För att få ut så mycket som möjligt av ChatGPT är det dock viktigt att skriva bra uppmaningar. Här tar vi fram tips för att skapa perfekta ChatGPT-uppmaningar/prompts.

En bra uppmaning/prompt kommunicerar tydligt till ChatGPT vad du vill att den ska göra och ger den det nödvändiga sammanhanget för att generera en relevant och korrekt utmatning.

Vad är en ChatGPT-prompt?

hur skapa perfekta promts uppmaningar på chatgpt

En ChatGPT-prompt är ett textstycke som du ger till ChatGPT för att berätta vad du vill att den ska göra. Det kan vara en enkel fråga, en komplex instruktion eller en kombination av båda.

Prompten är den viktigaste faktorn för att bestämma kvaliteten på utdata från ChatGPT, så det är viktigt att ta sig tid att skriva en bra.

Läs också: Tips för att skapa bra bilder med Midjourney

Hur man skriver en bra ChatGPT-prompt/uppmaning

hur man skapar bra prompts uppmaningar för chatgpt

Det finns många bra sätt att skriva bra ChatGPT prompts och uppmaningar och i takt med att allt fler människor använder sig av AI-verktyg blir dessa metoder alltmer avancerade. Här är några tips för hur man skriver bra ChatGPT-prompts:

1. Var tydlig och kortfattad

Berätta exakt vad du vill att ChatGPT ska göra på ett tydligt och kortfattat sätt. Undvik att använda jargong eller tekniskt språk som ChatGPT kanske inte förstår.

2. Var specifik

Precis som med AI-bildgenerering behöver du vara specifik i din uppmaning. Ju mer specifik du är i din uppmaning, desto bättre blir resultatet.

Till exempel, istället för att be ChatGPT att “skriva en dikt”, be den att “skriva en dikt om en robot som blir kär i en människa.”

3. Ge sammanhang

Om möjligt, ge ChatGPT lite sammanhang för din uppmaning. Detta hjälper den att bättre förstå vad du ber om och att generera en mer relevant utmatning.

Om du t.ex. ber ChatGPT att skriva ett blogginlägg kan du ge den en länk till din blogg eller en beskrivning av din målgrupp.

4. Använd exempel

Om du har några exempel på den typ av utdata som du letar efter kan du ge dessa till ChatGPT. Detta kommer att hjälpa den att bättre förstå vad du vill ha och att generera en mer liknande utmatning.

5. Tilldela ChatGPT en specifik roll

Du kan berätta för ChatGPT vilken roll du vill att den ska spela i din interaktion. Du kan till exempel be den att vara en lärare, en vän eller en kollega. Detta kommer att hjälpa ChatGPT att generera ett mer lämpligt resultat.

6. Dela upp det önskade resultatet i en serie steg

Om du ber ChatGPT att generera ett komplext resultat kan du dela upp det i en serie mindre steg. Detta gör det lättare för ChatGPT att förstå vad du vill och att generera en mer exakt utmatning.

7. Tilldela ChatGPT en specifik roll

Du kan berätta för ChatGPT vilken roll du vill att den ska spela i din interaktion. Du kan till exempel be den att vara en lärare, en vän eller en kollega. Detta kommer att hjälpa ChatGPT att generera ett mer lämpligt resultat.

8. Förfina dina uppmaningar baserat på tidigare utdata

Om du inte är nöjd med resultatet från ChatGPT kan du förfina din uppmaning och försöka igen. Du kan också ge ChatGPT feedback på dess utdata för att hjälpa den att bli bättre.

9. Korrekturläs din prompt

Innan du skickar din prompt till ChatGPT, se till att korrekturläsa den noggrant. Detta hjälper dig att säkerställa att din uppmaning är tydlig, kortfattad och fri från fel.

Ytterligare tips för att skriva bättre ChatGPT-uppmaningar

Det tillkommer hela tiden mer avancerade sätt att använda sig av AI-verktyg som ChatGPT. Detta är några mer avancerade sätt som du kan använda dig av för att göra ChatGPT bättre på att få fram önskat resultat:

  • Använd nyckelord i din uppmaning: Detta hjälper ChatGPT att förstå vad du ber om och att generera en mer relevant utmatning.
  • Använd en konversationston i din fråga: Det gör meddelandet mer engagerande och lättare för ChatGPT att förstå.
  • Undvik att använda negativt språk i din prompt: Det kan förvirra ChatGPT och leda till oväntade resultat.
  • Experimentera med olika typer av uppmaningar: Det finns ingen universallösning för att skriva ChatGPT-prompts. Det bästa sättet att hitta rätt typ av uppmaning för dina behov är att experimentera.

Slutsats – Hur skapa ChatGPT prompts och uppmaningar

ChatGPT är det AI-verktyg som fått mest uppmärksamhet under 2023 och lyckades få 1 miljon användare under de första 5 dagarna och 100 miljoner användare under de första månaderna. Ändå är vi bara i början av det som kunde kallas en AI-revolution.

Genom att följa dessa tips kan du skriva bättre ChatGPT-prompter som hjälper dig att få ut det mesta av detta kraftfulla AI-verktyg.

Läs också: Hur använda AI för att skapa musik?

Vanliga frågor om ChatGPT prompts/uppmaningar

Vad är en ChatGPT-prompt?

En ChatGPT-prompt är en inmatning eller fråga som en användare ställer till ChatGPT-modellen. Modellen genererar sedan ett svar baserat på den givna frågan.

Hur lång får en prompt vara?

Det finns ingen strikt gräns för hur lång en prompt får vara, men det är viktigt att notera att modellen har en maximal token-gräns (t.ex. 2048 tokens för GPT-3). Både uppmaningen och svaret måste rymmas inom denna gräns.

Kan jag använda flera meningar i en prompt?

Ja, du kan använda flera meningar i en prompt. Ju mer sammanhang och tydlighet du ger, desto bättre kommer modellens svar sannolikt att bli.

Hur hanterar ChatGPT tvetydiga uppmaningar?

Om en fråga är tvetydig kommer ChatGPT att göra sitt bästa för att ge ett relevant svar. Det är dock inte säkert att svaret blir det som användaren förväntade sig. Det är alltid en bra idé att göra uppmaningar så tydliga och specifika som möjligt.

Kan jag styra modellens svar med hjälp av prompten?

Ja, du kan styra modellens svar genom att vara mer explicit i din uppmaning. Om du till exempel vill ha ett kortfattat svar kan du ange “I en mening, förklara…”.

Kommer modellen ihåg tidigare uppmaningar?

Nej, ChatGPT har inte förmågan att komma ihåg tidigare uppmaningar eller svar i separata sessioner. Varje uppmaning behandlas som en isolerad interaktion.

Kan jag använda prompts på andra språk än engelska?

Ja, ChatGPT har tränats på data på flera språk, så den kan förstå och generera svar på olika språk. Den är dock bäst på engelska.

Finns det något innehåll som jag bör undvika i prompter?

Det är tillrådligt att undvika uppmaningar som är olämpliga, stötande eller bryter mot OpenAI:s användningspolicy. Modellen är utformad för att undvika att generera skadligt eller osäkert innehåll, men det är alltid bra att vara försiktig och ansvarsfull med dina uppmaningar.

More from Benny Sjölind
Trendande produkter på TikTok – Här är de produkterna med flest sökningar och den största tillväxten
TikTok har blivit en enorm kraft inom digital marknadsföring – särskilt för...
Read More
0 replies on “Den ultimata guiden för att skapa perfekta ChatGPT-uppmaningar och Prompts”