Här är de hetaste AI-trenderna 2024

hetaste ai trenderna 2024

Artificiell intelligens (AI) fortsätter att vara en av de mest dynamiska och omvälvande teknologier vi har sett under detta århundrade. År 2024 är inget undantag, med banbrytande framsteg och innovationer som formar allt från företagsstrategier till vardagsliv. I denna artikel tar vi en djupdykning i de hetaste AI-trenderna för 2024, och utforskar hur de inte bara transformerar teknikens landskap, utan också hur vi interagerar med världen omkring oss.

Vi har använt Exploding Topics Pro till vår hjälp för att plocka fram de hetaste trenderna inom AI just nu. Exploding Topics Pro är en prenumerationstjänst som ger tillgång till en mängd olika verktyg och resurser för att identifiera och dra nytta av framväxande trender. Tjänsten använder en egenutvecklad algoritm för att spåra och analysera data från en mängd olika källor, inklusive sociala medier, nyheter och sökmotorer, för att identifiera trender som börjar få fäste.

AI-transkription

Sökningar efter “AI transkription” ökade med 1011% under de senaste 2 åren. Ett växande antal AI-drivna verktyg erbjuder ett kostnadseffektivt alternativ till manuell transkribering. Ett av de mest populära alternativen på marknaden (Otter) hävdar att de redan har transkriberat över 1 miljard möten med sitt verktyg.

Detta är definitivt en av de hetaste AI-trenderna 2024 och förväntas ha en explosiv ökning under detta år.

Blogginlägg till video

Plattformar som använder AI för att omvandla blogginlägg till videor erbjuder ett kostnadseffektivt och snabbt sätt för företag att komma igång med videomarknadsföring (40 % av marknadsförarna uppgav att brist på budget var det största hindret för videomarknadsföring).

Marknaden för AI-videogeneratorer beräknas uppgå till 1,96 miljarder USD år 2030 (en ökning från 555 miljoner USD år 2023).

AI tillverkare av presentationer

Sökningar efter “AI presentation maker” ökade med 8100% bara under det senaste året. Det finns ett växande antal AI-drivna verktyg som hjälper till att skapa presentationer på ett effektivt sätt genom att automatisera designprocessen och förbättra arbetsflödet.

AI-assisterad kodning

Gartner förutspår att 50 % av utvecklarna kommer att använda ML-drivna kodningsverktyg 2027, jämfört med mindre än 5 % idag.

En analys visade att nästan 30 % av de kodförslag som genereras av GitHub Copilot (ett populärt AI-drivet kodningsverktyg) accepteras av användarna, vilket tyder på ökad produktivitet.

AI-förstärkt inlärning

Enligt Khan Academys grundare (Sal Khan) har AI potential att förändra utbildningen till det bättre genom att erbjuda personlig undervisning till studenter i stor skala.

Ett växande antal AI-verktyg finns tillgängliga specifikt för utbildningsrelaterade användningsområden, från att ta anteckningar till att ge 1-till-1-stöd för att förbättra inlärningsresultaten.

Videoredigerare i kortformat

Sökningar efter “short video editor” har ökat med 247% under de senaste fem åren. Korta videor är 2,5 gånger mer engagerande än långa videor.

Ett växande antal videoredigeringsverktyg finns tillgängliga specifikt för korta videor.

Generativ AI för företag

Cirka 18,2% av organisationerna hävdar att de redan har implementerat generativ AI i sin verksamhet (medan ytterligare 54,6% experimenterar i liten skala).

Intäkterna från generativ AI-programvara beräknas uppgå till 58,83 miljarder USD (en 39,4-faldig ökning från 1,49 miljarder USD 2022).

Finansieringen av generativa AI-startups uppgick till 14,1 miljarder USD 2023 (från Q2 2023), en ökning med 5,64 gånger jämfört med 2,5 miljarder USD 2022.

Ett växande antal generativa AI-verktyg är utformade för att hjälpa organisationer med en mängd olika användningsfall från kundverksamhet till programvaruteknik.

MLOps verktygskedja

Marknaden för MLOps (Machine Learning Model Management and Operations) beräknas växa nästan 9 gånger (från 1,52 miljarder USD år 2022 till 13,11 miljarder USD år 2028).

Machine Learning Operations är processen för att hantera maskininlärning effektivt i en affärsmiljö. Det handlar om både verktyg och bästa praxis för att distribuera, automatisera och skala ML-modeller.

Maskininlärning går snabbt från att vara en experimentell modell till att bli en vanlig affärsidé.

Faktum är att 10 % av företagen nu använder 10 eller fler AI-applikationer. Dessutom planerar 73 % av alla VD:ar och CHRO:er i USA att använda mer AI under de kommande tre åren.

Och det av goda skäl – enligt Salesforce Research anser 69 % av IT-cheferna att ML håller på att förändra deras verksamhet.

Netflix anser att den kombinerade effekten av ML-baserad personalisering och rekommendationer sparar företaget 1 miljard dollar per år genom ökad kundlojalitet. Programvara som utrustar datavetare med viktiga delar av den nya MLOps-verktygskedjan växer snabbt.

AI-advokater

Google-sökningar efter “legal technology” har nästan fördubblats under de senaste fem åren. Marknaden för legal tech beräknas redan vara värd 24,9 miljarder USD år 2023. År 2030 beräknas värdet ha stigit till 45,37 miljarder dollar.

Forskning från Goldman Sachs visar att 44 % av det juridiska arbetet kan automatiseras med hjälp av AI.

Jurister utnyttjar redan AI i sitt dagliga arbete. Casetext (som erbjuder CoCounsel, en AI-juridisk assistent som drivs av GPT-4) har till exempel över 10 000 advokatbyråer och juridiska avdelningar bland sina kunder.

AI-drivna verktyg för innehållsgenerering

Intäkterna från specialiserade generativa AI-assistenter uppgick till 447 miljoner USD 2022 och beräknas uppgå till 20,86 miljarder USD 2027 (och 89,04 miljarder USD 2023, med en CAGR på 70% under perioden 2022-2032).

Med detta i åtanke är det ingen överraskning att vi ser ett växande antal AI-drivna SaaS-verktyg som är särskilt utformade för att skapa och redigera innehåll.

AI-driven kundsupport

Att utnyttja AI för kundsupport kan ge ett antal fördelar, från att förbättra kundupplevelsen till att minska företagets kostnader.

38 % av supportcheferna har redan investerat i AI-teknik. Och 73% av supportcheferna tror att kunderna kommer att förvänta sig AI-assisterad kundservice under de kommande fem åren.

Marknaden för Conversational AI beräknas uppgå till 41,39 miljarder USD år 2030 (en ökning från 9,38 miljarder USD år 2023).

AI-verktyg för försäljning

En nyligen genomförd undersökning visar att 61% av säljarna tror att generativ AI kommer att hjälpa dem att ge bättre service till sina kunder.

Gartner förutspår att B2B-försäljningsorganisationer som använder generativ AI-inbäddad försäljningsteknik kommer att minska den tid som läggs på prospektering och förberedelser inför kundmöten med över 50% fram till 2026.

Allt fler AI-försäljningsverktyg finns tillgängliga för ett antal användningsområden, inklusive skapande av grundläggande innehåll, försäljningsrapportering och mer.

AI videoförbättrare

Sökningarna efter “AI video enhancer” har ökat med 1567% under de senaste 24 månaderna. Ett växande antal startups erbjuder AI-drivna verktyg för att förbättra lågupplösta videor utan ansträngning.

AI-partners

Med hjälp av AI kan ett växande antal chatbot-appar nu generera AI-partners som är skräddarsydda efter individuella preferenser, och vissa genererar NSFW-innehåll för mer vuxenorienterade interaktioner.

Sökningar efter “AI girlfriend” har ökat med 600 % bara under det senaste året. Och sökvolymen för “AI boyfriend” ökade med 1950% under de senaste 12 månaderna.

Generativ musik

Sökningarna efter “AI music generator” har ökat med 2133% under de senaste 2 åren. Olika produkter gör det enkelt att generera royaltyfri musik på begäran med hjälp av AI för att passa användarnas behov, oavsett om de lägger till den i videor eller med andra användningsfall.

Och 53% av innehållsskaparna tror att dessa AI-verktyg kan skapa “riktig” musik.

Sammanfattning – Hetaste AI trenderna 2024

Detta var några av de hetaste AI trenderna 2024. Detta är en enorm marknad och det kommer hela tiden nya verktyg som underlättar vår vardag. Om man går tillbaka ett år i tiden går det knappt att känna igen hur det såg ut då. Ett bevis på att detta är ett av de områden med den snabbaste utvecklingen någonsin i teknikens värld.

More from Benny Sjölind
Bose presenterar SoundLink Max: Den ultimata bärbara högtalaren
Nu inleds ett nytt kapitel för Bose som förstärker sin välkända SoundLink-serie...
Read More
0 replies on “Här är de hetaste AI-trenderna 2024”