Ardazaei debuterade med couturekollektionen “Midnight in the Persian Garden”

damkollektion ArdAzAei

Det nya svenska märket för lyxiga damkläder, ArdAzAei presenterade sin första couturevisning, “Midnight in the Persian Garden“, i Salle des Textiles på Musée des Arts et Métiers i Paris torsdagen den 7 juli.

Den persiska trädgården, som är en jordisk manifestation av ett imaginärt paradis där arkitektur och trädgårdsodling förenas i minutiös perfektion, var inspirationskällan för ArdAzAeis första couturekollektion.

“Midnight in the Persian Garden” är en poetisk ode till naturens transcendenta skönhet och hyllar de otroligt komplexa tekniska system som krävs för att skapa sådana sublima utrymmen genom couturekollektionens intrikata tekniker som smockning, veckning, broderi och applikationer.

Cocktailklänningar och skräddarsydda kläder

I kollektionen, som består av klänningar för röda mattan och cocktailklänningar, skräddarsydda kläder, smycken och accessoarer, finns en återkommande referens till den persiska rosen och papegojtulpanen, där blommorna ligger till grund för silhuetter, tredimensionella skulpturala former och omsorgsfullt broderad jacquard.

Skarp skrädderi i form av moderna kostymer för kvinnor med eleganta jackor och utställda byxor med hypnotiska blomstermönster som framkallar det böljande kaoset i naturens rytmer.

Ett annat huvudtema som löper genom hela kollektionen är dynamiken mellan matematiska kompositionsformer – ett viktigt inslag i den persiska trädgårdsarkitekturen – och det handgjorda hantverket, vilket är tydligt i kristallpaljetter som är skräddarsydda efter linjerna i ArdAzAei:s logotyp, designad av M/M (Paris), och som sedan är handbroderade för att skapa organiska former.

Dynamiken är också tydlig i en aftonklänning där 60 meter tyg är plisserat och skuret i geometriska former som appliceras på överdelen, medan 100 handmålade plisserade fläktar används för att konstruera den utställda kjolen.

Kollektionen tillverkad i Frankrike

ArdAzAei damkollektion klänning

För att kunna förverkliga dessa komplicerade konstruktionsformer tillverkas kollektionen i Frankrike i samarbete med högt kvalificerade couturehantverkare som fokuserar på att upprätthålla de högsta hantverks- och materialstandarderna. Utställningsplatsen, “Salle des Textiles” på Musée des Arts et Métiers, är en hyllning till landets sällsynta hantverksexpertis.

Jag har letat efter den långvariga skönhet och respekt för naturen som man hittar i persiska trädgårdar, varav vissa går tillbaka så tidigt som 4 000 f.Kr.. Detta återspeglas i vår strävan att certifiera en del av vår kollektion enligt Global Organic Textile Standard (GOTS), och varför denna kollektion tillverkas i Frankrike med landets ledande couturehantverkare. Varje detalj är värdefull, och vi vill uttrycka känslan av att gå genom en persisk trädgård i midnatt till minsta detalj, säger Bahareh Ardakani, ArdAzAeis grundare och kreativa chef.

Om Ardazaei

Med ateljéer i Paris och Stockholm är ArdAzAei platsen där persiskt arv, svensk modernism och fransk savoir-faire möts.
ArdAzAei är ett lyxigt märke för damkläder som söker efter det sublima och undviker trendbaserad konsumtion för att i stället erbjuda skräddarsydd couture och en prêt-à-porter-kollektion med formella kläder per år, som släpps i takt med säsongerna på det digitala flaggskeppet ArdAzAei.com.

Ardazaei Couture och den globala standarden för ekologiska textilier

ArdAzAei fokuserar på att arbeta med textilleverantörer som kan avslöja detaljerna om ursprunget och processerna bakom produkterna, och spåra varje tyg genom hela leveranskedjan av råmaterial, garnspinnare, vävare, tryck- och färgningstekniker.

Öppenhet gäller också hur företaget arbetar. ArdAzAei fick därför GOTS-certifikatet (Global Organic Textile Standards) år 2022. GOTS är den ledande textilförädlingsstandarden för ekologiska fibrer, som bedömer ett antal ekologiska och socialt-etiska kriterier för hela den textila försörjningskedjan, som inte bara omfattar det tyg som används utan hela slutprodukten. Två av couturekollektionens sidenklänningar är ekologiskt certifierade genom GOTS.

Läs mer: Bästa sportglasögon 2022

More from Benny Sjölind
Harper+Scott lanserar H+S META – skapar digitala varor, NFT och virtuella upplevelser för ledande konsumentvarumärken
Även inom modebranschen har allt fler aktörer sett möjligheterna som ett framväxande...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *