Zenith återupplivar den första DEFY-modellen från 1969

zenith defy nya klockor 2022

Efter de mycket hyllade och eftertraktade reproduktionerna av historiska El Primero-modeller från 1960- och 1970-talen har Zenith vänt sin uppmärksamhet mot ett annat monumentalt verk från 1969: DEFY Revival A3642, en modern omtolkning av den tidigaste DEFY-modellen.

Även om 1969 för alltid kommer att märkas som ett milstolpeår för Zenith och klocktillverkning i stort med avslöjandet av kalibern El Primero, gjorde en annan överraskning från tillverkningen också sin debut det året: DEFY-kollektionen. Zenith tog bestämt ställning mot vågen av kvartsklockor som hotade att decimera den traditionella schweiziska klocktillverkningen och bevisade att mekaniska rörelser var här för att stanna genom att skapa en klocka med en unikt spännande design och robusthet som massproducerade elektroniska klockor på den tiden helt enkelt inte kunde konkurrera med.

Djärvt nytt formspråk

nya klockor 2022

Fartyget för detta djärva tankesätt var DEFY A3642, som öppnade nya vägar för design och prestanda för tillverkningen att utforska. A3642 fick det passande smeknamnet “coffre-fort” på franska, vilket kan översättas till “bankvalv” eller “kassaskåp”. Dess djärva, åttkantiga hölje med en fjortonsidig bezel handlar om att visa djärvhet och robusthet genom skarpt definierade linjer och facetter med olika ytbehandlingar; något som har destillerats till den moderna Zenith DEFY-kollektionen.

Med sitt “stegarmband” i stål, som utformats och tillverkats av det berömda företaget Gay Frères, var den ursprungliga DEFY definitivt före den tidigaste när det gäller sportiga klockor med stålarmband och mycket geometriska mönster. Med en vattentäthet på 30ATM (300 meter) som garanteras av en skruvad krona är DEFY A3642 och dess moderna Revival-reinkarnation garanterat terräng- och vardagsklockor.

Återskapats med hjälp av de ursprungliga produktionsplanerna från 1969

zenith från 1969

DEFY Revival A3642 har återskapats med en fantastisk noggrann detaljrikedom med hjälp av de ursprungliga produktionsplanerna från 1969, och återger alla de detaljer och unika designelement som gjorde originalet så enastående på sin tid och hur det etablerade de koder som fortsätter att inspirera moderna DEFY-referenser. Dess varmgrå urtavla med en slående gradienteffekt som mörknar mot kanterna var bland de första i sitt slag vid introduktionen 1969.

De ovanliga applicerade fyrkantiga timmarkeringarna har horisontella spår som förmedlar en känsla av evig rörelse. De breda svärdformade visarna är generöst fyllda med SuperLumiNova i en liknande ton som Tritium som finns i originalet, tillsammans med en paddelformad sekundvisare som är ett framträdande inslag i många Zenith-klockor från samma tid. I själva verket är de enda kosmetiska skillnaderna mellan Revival och dess föregångare safirglaset, displaybaksiden och typen av självlysande pigment.

Safirglas på baksidan

I stället för originalets solida baksida med en fyrkantig stjärna som blev en av märkets logotyper och ett återkommande designelement under många år framöver, har DEFY Revival A3642 en safirglasbaksida som visar det automatiska Elite 670-tillverkningsurverket, som arbetar med en frekvens på 4 Hz (28 800 VpH) och har en gångreserv på 50 timmar när det är fullt uppdraget.

Med DEFY Revival A3642 tar Zenith inte bara tillbaka en av sina mest djärva och enastående referenser från 1960-talet, utan lyfter också fram den unika uppkomsten av tillverkningens djärvaste och mest innovativa kollektion genom att återvända till källan.

Denna speciella Revival-utgåva kommer att tillverkas i en begränsad upplaga på 250 exemplar och finns tillgänglig i Zeniths fysiska butiker och onlinebutiker runt om i världen.

More from Benny Sjölind
Samsung presenterade innovativa hushållsapparater på Bespoke Life 2023
Samsung Electronics inledde ett nytt kapitel för hushållsapparater igår på sitt tredje...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *