Europeiska centralbanken går vidare med projektet för digital euro

Digital Euro

Enligt PANews har Piero Cipollone, ledamot i Europeiska centralbankens (ECB) direktion, uppgett att ECB går vidare med sina planer på att lansera en digital euro, som syftar till att tillhandahålla en paneuropeisk digital betalningslösning som kompletterar kontanter.

I ett meddelande som publicerades den 13 mars beskrev Cipollone de grundläggande designvalen och principerna bakom projektet med den digitala euron vid konferensen Convgno Innovation Payments.

Han betonade att den digitala euron skulle föra kontantliknande funktionalitet till den digitala världen, möjliggöra offlineanvändning, gratis grundläggande användning och integritetsrespekterande paneuropeisk täckning.

När det gäller inkluderingsfrågor påpekade Cipollone att digitala eurobetalningar också kan göras med fysiska kort, där användarna får personlig teknisk support och möjlighet att enkelt byta mellanhand. Utvalda offentliga enheter skulle fungera som mellanhänder för användare utan bankkonton.

Digital Euro

I presentationen hävdades också att den digitala euron skulle distribueras via övervakade betaltjänstleverantörer för att upprätthålla en sund balans mellan centralbanksvalutor och kommersiella valutor.

Betaltjänstleverantörerna skulle uteslutande distribuera den digitala euron, stärka kundrelationerna och dra nytta av öppna standarder. En regelbok för den digitala euron, som utarbetas med deltagande av marknadsaktörer, skulle fastställa gemensamma standarder för att säkerställa paneuropeisk täckning och en enhetlig betalningsupplevelse samtidigt som den möjliggör utveckling av innovativa lösningar.

Presentationen visade bland annat att det skulle finnas begränsningar för hur mycket privatpersoner skulle få inneha, men inga begränsningar för företag, vilket tyder på att privatpersoners innehav av digitala euro skulle begränsas, medan företag inte skulle omfattas av några begränsningar.

Enligt presentationen har projektet för digitala euro passerat den inledande undersökningsfasen (oktober 2021 till oktober 2023), med fokus på konceptdefinition, teknisk utforskning och designförslag. Den nuvarande förberedelsefasen (november 2023 till oktober 2025) omfattar färdigställande av regelboken, val av tjänsteleverantörer, lärande genom experiment och ytterligare forskning om offlinefunktionalitet samt test- och införandeplaner.

ECB kommer inte att överväga att ge ut en digital euro förrän EU:s lagstiftningsprocess har slutförts. Den digitala euron skulle dock kunna lanseras i november 2025.

More from Benny Sjölind
Här är de smycken som Taylor Swift bar på Golden Globe-galan 2024
Den 81:a Golden Globe-galan, som hölls på The Beverly Hilton i Los...
Read More
0 replies on “Europeiska centralbanken går vidare med projektet för digital euro”