Coolaste elcyklar 2023 – Här är alla modeller att hålla koll på!

coolaste elcyklar 2023

Under de senaste åren har vi sett en snabb teknisk utveckling bland elcyklar, vilket gör att de inte endast är ett miljövänligt alternativ till traditionella fordon, utan också ett trendigt, elegant och mycket effektivt sätt för personlig rörlighet. Även då det gäller design har mycket hänt. Här tar vi fram coolaste elcyklar 2023!

Vår sammanställning ger en unik inblick i några populära och coola elcyklar 2023, med deras enastående egenskaper, designinnovationer, hastighet och räckvidd. Vi fördjupar oss i detaljerna i de tekniska specifikationerna, jämför prestanda och utvärderar förarupplevelsen, allt för att hjälpa dig att hitta den perfekta elcykeln.

Oavsett om du är en erfaren elcyklist som vill uppgradera eller en nykomling som ser fram emot att delta i elcykelrevolutionen tar vi i denna guide fram coolaste elcyklar 2023.

Coolaste elcyklar 2023

1. FitNord Rumble 500

coolaste elcyklar 2023

Den mångfacetterade FitNord Rumble 500 elfatbike kombinerar toppmodern teknik med robust byggkvalitet. Dess 4-tums breda däck ger överlägsen markkontakt, samtidigt som de rullar smidigt på asfalten. Med en kraftfull mittmonterad motor, en modern ram och ett imponerande batteri är Rumble 300 din pålitliga följeslagare för både daglig pendlar- och fritidsåkning.

Den har ett batteri på 720 Wh (36V 20Ah) med en maximal räckvidd på upp till 160 km under ideala förhållanden. Denna kapacitet är speciellt användbar för korta turer, eftersom du slipper ladda batteriet varje dag.

Det är också ett utmärkt val för vintercyklister, då kalla temperaturer kan dränera batterier snabbare än varma. Batteriet är halvintegrerat i ramen och kan tas bort med den inkluderade nyckeln för laddning.

Den kraftfulla TechDrive-motorn, med ett vridmoment på 80 Nm, underlättar cyklandet oavsett terrängtyp. Vridmomentssensorn anpassar motorkraften baserat på din trampstyrka. Du kan välja mellan fem olika assistansnivåer, vilket låter dig bestämma hur mycket hjälp du vill ha från motorn. Du ställer in assistansnivån med knapparna på kontrollpanelen, vars lättlästa LCD-skärm visar bland annat hastighet, tillryggalagd distans och batterinivå.

Det robusta 1×8 Shimano Acera-växelsystemet låter dig smidigt ändra växlar efter behov, från branta stigningar till snabb cykling på plan mark. Oavsett väglag säkerställer Shimano hydrauliska skivbromsar en säker inbromsning.

Komforten förstärks ytterligare av CST:s breda 4-tums däck, som ger utmärkt grepp på sand, snö, lera och rötter, samt rullar effektivt på asfalt.

Spara 8000 kr
FitNord Rumble 500
21990 kr

De viktigaste egenskaperna:

 • 720 Wh-batteri (160 km räckvidd under optimala förhållanden)  
 • 80 Nm TechDrive-motor med vridmomentsensor
 • 8-växlat Shimano Acera-växelsystem
 • Shimano hydrauliska skivbromsar  
 • Designad och monterad i Finland


Köp här

2. Eltra Super73

coolaste elcyklar 2023

Super73 har flera olika varianter av elcyklar och elmotorcyklar i sitt utbud, men det är speciellt Z-serien som rönt uppmärksamhet som den perfekta modellen för stadskörning och pendling.

I denna serie finns modellerna ZG, ZX och Z som alla har en Smart Display som gör det möjligt att koppla mobilen till Super73’s app för att kontrollera din cykel direkt i mobilen. Om du vill ha en elcykel som sticker ut från mängden är Super73 det rätta fordonet för dig!

Super73-ZX är det senaste tillskottet i Z-serien. Denna har en ännu lättare aluminiumram än tidigare modeller och dessutom ett nytt större löstagbart batteri. Även sätet har en ny design med en mer upprätt körposition för bättre ergonomi.

Detta anses vara en av Super73’s mest bekväma elcyklar och här får du även plats för en medpassagerare tack vare det rymliga sätet.. Cyklarna i ZX-serien har en maxhastighet på 25km/h. Det finns också fyra olika pedalassistanslägen som underlättar körningen. Med Super73-ZX kan du ta dig mellan 40-80km beroende på vilket läge du kör med. 

Elcykeln är kompatibel med Bluetooth och går att koppla till Super73´s app så att du kan hålla koll och styra din körning i mobilen.

Eltra Super73 Z
29 490 kr

Viktigaste egenskaper:

Vikt: 25,4 kg

Räckvidd: 45 km

Laddtid: 6-7 h

Batteri: 313 Wh 18650 cell

Hastighet: 25 km/h

Motor: 250W

Däckstorlek: 20x4"

Köp här

Läs mer: Bästa portabla elmotorer till cyklar 2023

3. Flyer Uproc2 2.10

coolaste elcyklar 2023

Uproc2 2.10 E-mountainbike från Flyer är utrustad med en kraftfull motor och ett batteri med stor kapacitet, vilket möjliggör långa, utmanande turer, inklusive klättringar upp för branta backar. Den elektriska cykeln, som producerats i Schweiz, har skapats för att vara både säker och komfortabel med sin enkla att använda display och hydrauliska skivbromsar.

Flyer står för premiumcyklar av högsta kvalitet, tillverkade i Schweiz. Varumärket är en etablerad aktör inom e-cykelindustrin och är erkänt för sin innovation, precision och förmåga att optimera sina cyklars prestanda. Endast utvalda återförsäljare med kompetens och tillfredsställande service är godkända för att sälja Flyer.

En stabil ram konstruerad av stark aluminium med ett 1,8” huvudrör ingår. Den dämpade SR Suntour XCR34 Air 120 mm-gaffeln möjliggör en bekväm körställning i olika terrängtyper, medan det smarta MonkeyLink-systemet enkelt kopplas på för att aktivera extra tillbehör som lampor och skärmar. Lamporna drivs av e-cykelns batteri.

En tyst motor från Panasonic, GX Ultimate Pro FIT-modellen med 95 Nm vridmoment och en topp prestanda på 600 watt, ger dig assistans med kraft. Det helt integrerade och låsbart FIB 750 Wh-batteriet kan enkelt avlägsnas från sidan på bara två steg och utan verktyg.

Maxxis Rekon EXO+ TR 29-tums hjul med stora 2,6” däck bidrar till en cykel med lågt rullmotstånd och effektivt grepp på alla typer av underlag. Shimano Deore 10 växlar av hög kvalitet ger dig en mjuk och behaglig cykeltur och kontroll även vid låga hastigheter. Hydrauliska skivbromsar ser till att din e-cykel stannar exakt när du vill, och den lättanvända styrenheten gör cyklingen säker även i svår terräng.

Flyer Uproc2 2.10
44990 kr

Viktigaste egenskaper:

 • Vridmoment: 95 Nm
 • Toppeffekt: upp till 600 W
 • Maximal assistanshastighet: 25 km/h
 • Batteri Helt integrerat i ramen
 • Effekt: 750 Wh (20,1 Ah/36 V)
 • Antal assistansnivåer: 4
 • Gå-assistans när du leder cykeln
 • Antal växlar: 10


Köp här

4. Lifebike C-PACT G10 7VXL

coola hopfällbara elcyklar 2023

En hopfällbar elcykel är praktisk i många sammanhang. Lifebike C-PACT G10 7VXL är särskilt smidig att fälla ihop och behöver inte mer utrymme än vad som ryms i ett skåp eller förvaringsutrymme.

I hopfällt tillstånd mäter den 85x40x65. G10 är utrustad med skivbromsar på både fram- och bakhjul, och har sju växlar. Hjulen följer inte det konventionella mönstret med ekrar utan är solida med sex kraftiga ”ekrar” som ger dem en ovanlig styrka.

En hopfällbar cykel är naturligtvis alltid kortare än en standardcykel, vilket gör dem lätthanterliga i trånga utrymmen, som till exempel hissar, om du bor i en lägenhet och vill ta in den för att skydda den från stöld.

Det finns med andra ord otaliga användningsmöjligheter för en ihopfällbar elcykel, och G10 är definitivt ett utmärkt val för dem som inte planerar att cykla runt Vättern.

Denna elcykel överensstämmer med den svenska standarden för elcyklar SS-EN 15194:2017, vilket innebär att den assisterar upp till en hastighet av 25 km/h och en maximal effekt på 250W.

Reapris!
Lifebike C-PACT G10 7VXL
14995 kr

Viktigaste egenskaper:

Hastighet: 25km/h

Hjulstorlek: 20''

Motortyp: Bakhjulsmotor

ELcykelmotor: 36V 250W

Batteri: Samsung 378Wh 10,5Ah 36V

Laddningstid: 6h

Räckvidd: 4-7 mil

Broms: Shimano MT200

Köp här

5. Tenways AGO X

coolaste elcyklar 2023

Tenways AGO X är en extremt praktisk elcykel med en Bafang M410 mittdriven motor, som drivs av ett portabelt batteri på 504 Wh. Motorns imponerande vridmoment på 80 Nm hjälper dig att lättare ta dig uppför backar, är snabb på att accelerera och gör det lättare för dig att bära med dig last.

Med tanke på att motorerna i de flesta elcyklar som är avsedda för stadsbruk har ett maximalt vridmoment på 35-65 Nm är den här extra vridkraften i hjulen verkligen märkbar. AGO X:s bärbara batteri är vackert integrerat i diagonalröret och ger en räckvidd på upp till 100 km.

Shimanos 10-växlade drivlina ger rejäl klättringsförmåga och omfattande växlingsalternativ, vilket innebär att oavsett om du är en erfaren cyklist eller nybörjare kan du hitta en bekväm kadens i varierande terräng. Shimano står också för bromskraften, med sina pålitliga hydrauliska skivbromsar som förbättrar dina terrängäventyr.

SR SUNTOUR lockout-fjädringsgaffel bidrar till den roliga terrängupplevelsen – det är en komponent på XC-nivå, vilket innebär utmärkt stötdämpning som gör det möjligt att ta sig fram i ganska tuff terräng. För cykling på jämnare underlag eller i backar kan fjädringen göras styvare med en enda knapptryckning – verklig flexibilitet!

TENWAYS AGO X
€2399 (drygt 27000 kr)

Viktigaste egenskaper:

 • 80 Nm mellandriven motor
 • Integrerad vridmomentsensor
 • Räckvidd upp till 100 km
 • Bärbart batteri på 504 Wh
 • Shimano 10-växlad drivlina
 • SR SUNTOUR gaffel med lockout
 • Hydrauliska skivbromsar
Köp här

6. Crescent Elmer 20 5vxl

coolaste elcyklar 2023

Elcykeln Elmer från anrika Crescent är både stilig och erbjuder bästa möjliga komfort. Det är enkelt att montera och demontera korgar och väskor på cykeln. Den unika bakre bagagebäraren kan hålla en barnstol och en väska samtidigt, eller upp till fyra väskor eller korgar. En smart framkorg med insats ingår. För extra flair, överväg matchande tillbehör från Spectra Pronto.

Denna cykel kommer med dubbla stöd och förstärkta hjul för stabilitet. En kombination av en bakre fotbroms och kraftfulla hydrauliska skivbromsar fram erbjuder pålitlig bromskraft. Elmer kombinerar skandinavisk minimalistisk design med optimal komfort, utrustad med en kvalitativ monoshock-gaffel och 32 mm dämpning.

De 60mm breda komfortdäcken på 27,5″ hjul garanterar en behaglig körupplevelse, även på ojämnt underlag. Premiumdäcken har inbyggt punkteringsskydd och allroundmönster för både grus och asfalt. Med komfortgrepp och vattentät sadel med elastomer, kommer du alltid att längta tillbaka till din cykel, oavsett hur långa dina turer är. Du kan anpassa sittställningen med justerbar styrstam och sadel.

Ramen har en unik design som ger extra utrymme och stabilitet, och den centrala motorn ger en låg tyngdpunkt. Shimanos kraftfulla E6110 motor ger assistans upp till 25 km/h i tre olika assistanslägen upp till 60 nm. Shimano Nexus 5 växlar i fem steg, ett högkvalitativt växelsystem som är särskilt utformat för en elcykels krav. Det eleganta 400 wh batteriet är integrerat i ramen, likaså kablarna från styret, vilket skapar en minimalistisk och skyddad design.

Du kan ladda batteriet direkt på cykeln eller ta ut det för att ladda separat. En centralt placerad Shimanos E6100 display på styret ger dig all nödvändig information om hastighet, batteriladdning och assistansläge. Om du behöver extra hjälp när du går med cykeln, aktivera gå-assistans genom att trycka på knappsatsen. Displayen är avtagbar för enkel transport.

Crescent Elmer 20 5vxl 2023
38995 kr

Viktigaste egenskaper:

 • Hastighet: 25 km/h
 • Hjulstorlek: 27,5"
 • Ramstorlek: 51 cm
 • Motortyp: Mittmotor, Shimano
 • Batteri: EGOING 417 Wh integrerat i ramen
 • Räckvidd: 4-7 mil
 • Bromstyp: Fotbroms, Skivbroms
 • Broms: Shimano
 • Kedja: KMC RB Z610HXRB
Köp här

Här tog vi fram coolaste elcyklar på marknaden 2023. Som nämnt är det en snabb utveckling på denna marknad just nu och det också att vi kontinuerligt kommer att uppdatera listan med nya modeller.

Att tänka vid köp av elcykel

Att köpa en elcykel, precis som alla andra investeringar, kräver noggrant övervägande av flera faktorer för att säkerställa att du hittar en cykel som uppfyller dina behov, preferenser och budget. Här är några viktiga aspekter att tänka på:

 • Syfte: Vad ska du använda cykeln till? Det kan vara allt från stadspendling, terrängcykling, mountainbike eller långfärdscykling. Den avsedda användningen kommer att påverka vilken typ av elcykel du bör skaffa.
 • Motorns placering: Elcyklar har i allmänhet motorn placerad på en av tre platser: det främre navet, det bakre navet eller mittdrevet (nära pedalerna). Mid-drive-motorer ger en balanserad viktfördelning, medan navmotorer kan kännas lite obalanserade. Placeringen kan påverka cykelns prestanda och känsla.
 • Batteri: Titta på batteriets kvalitet, vilken räckvidd det ger och hur lång tid det tar att ladda det. Ju högre watt-timmar (Wh), desto längre sträcka kan du köra på en enda laddning. Premium-elcyklar har vanligtvis högkvalitativa batterier med lång livslängd, bra räckvidd och relativt snabb laddning. Kom ihåg att batteriets livslängd minskar med tiden och med användningen, så du kommer att behöva byta ut det så småningom.
 • Pedalassistans vs. gasreglage: Vissa elcyklar har pedalassistans, som ger kraft endast när du trampar. Andra har ett gasreglage som kan driva dig framåt utan att du trampar, som på en motorcykel. Vissa modeller har både och. Fundera på vilket som bäst passar dina behov.
 • Vikt och bärbarhet: Elcyklar är i allmänhet tyngre än vanliga cyklar på grund av den extra motorn och batteriet. Om du till exempel behöver bära cykeln uppför trappor bör du överväga en lättare modell eller en modell med ett löstagbart batteri.
 • Hållbarhet och underhåll: Precis som vanliga cyklar kräver elcyklar regelbundet underhåll för att hålla sig i gott skick. Du måste räkna med dessa kostnader under cykelns hela livslängd. Kontrollera vilken typ av underhållstjänster som erbjuds av tillverkaren eller återförsäljaren.
 • Hastighet: Kontrollera elcykelns maxhastighet. De flesta elcyklar är begränsade till en topphastighet på 20 km/h vid enbart motordrift, men vissa går upp till 28 km/h. Tänk på att högre hastigheter gör att batteriet laddas ur snabbare.
 • Juridiska begränsningar: Var medveten om de juridiska begränsningarna i ditt område. Vissa platser begränsar elcyklarnas topphastighet eller var de får köras. Vissa kräver särskild säkerhetsutrustning eller har åldersgränser.
 • Pris och garanti: Elcyklar finns i en mängd olika prisklasser beroende på funktioner, kvalitet, märke osv. Se till att köpa en med en solid garanti och bra kundservice.
 • Provkörning: Om möjligt ska du alltid provköra en elcykel innan du köper den. Detta är det bästa sättet att få en känsla för cykelns hantering, komfort och användarvänlighet.
 • Varumärkets rykte och recensioner: Gör lite efterforskningar om varumärkets rykte och läs recensioner från andra kunder. Se till att varumärket har en bra meritlista när det gäller produktkvalitet och kundservice.
 • Tillbehör: Tänk på vilka tillbehör du vill ha, t.ex. belysning, skärmar, pakethållare etc., och se om de ingår eller om du måste köpa dem separat.

Även när det gäller att välja coolaste elcyklar på marknaden är detta viktiga faktorer att hålla koll på.

Vanliga frågor om elcyklar 2023

Vad är en elcykel?

En e-bike, eller elcykel, är en cykel som har en integrerad elmotor som kan användas för framdrivning. De har också vanligtvis ett batteri och en styrenhet för att hantera strömfördelningen till motorn.

Hur fort kan en elcykel gå?

Det beror på lokala lagar och på själva cykeln, men generellt sett är elcyklar i Sverige begränsade till en topphastighet på 25 km/h.

Hur långt kan en elcykel köras på en enda laddning?

Hur långt en elcykel kan köras på en enda laddning varierar kraftigt beroende på typ av cykel, terräng, hur mycket föraren trampar och batteriets storlek. I genomsnitt kan du förvänta dig någonstans mellan 24-97 km.

Behöver jag ett körkort för att köra en elcykel?

På de flesta ställen behöver du inget körkort för att köra en elcykel, eftersom de i allmänhet klassificeras som cyklar. Detta kan dock variera beroende på jurisdiktion, så det är viktigt att du kontrollerar dina lokala lagar.

Hur laddar man en elcykel?

Elcyklar kan laddas genom att de ansluts till ett vanligt eluttag med den laddare som medföljer cykeln. Hur lång tid det tar att ladda ett batteri fullt varierar, men i allmänhet tar det mellan 3-6 timmar.

Är det möjligt att cykla på en elcykel utan motorn påslagen?

Ja, du kan cykla på en elcykel utan motorn på, precis som på en vanlig cykel. Det kan vara ett bra alternativ om du vill spara på batteritiden eller få lite extra motion.

Hur mycket kostar en elcykel?

Kostnaden för en elcykel kan variera kraftigt beroende på specifikationer, märke och modell. De kan variera från 5000 kr för basmodeller till flera tiotusentals kronor för avancerade modeller med sofistikerad teknik.

Kräver elcyklar mycket underhåll?

Elcyklar kräver i allmänhet liknande underhåll som vanliga cyklar. De elektriska komponenterna kan dock behöva extra skötsel eller professionell uppmärksamhet. Batteriets livslängd bör övervakas och systemet bör hållas rent och torrt.

Är det svårt att trampa på en elcykel?

Inte alls. Elcyklar kan trampas precis som vanliga cyklar. Dessutom har de olika nivåer av elassistans för att göra det lättare att trampa, särskilt i uppförsbackar eller på långa sträckor.

Är elcyklar säkra att cykla på?

Ja, elcyklar är säkra att cykla på, förutsatt att du följer vanliga säkerhetsrutiner som att bära hjälm, följa trafikreglerna och underhålla din cykel ordentligt. Hastigheten är jämförbar med traditionella cyklar, men användarna bör alltid hålla sig inom sin komfortzon och färdighetsnivå när de cyklar.

Läs mer: Klassiska herrcyklar och damcyklar sommaren 2023

Written By
More from Redaktionen
Bästa premiummärken för högtalare 2023
Är du på jakt efter högtalare i toppklass? Det har blivit allt...
Read More