Bästa kamera för vlogg och YouTube – Här är kameran experter utsett till bäst i test 2024

bästa kamera för vlogg och YouTube 2024

Vi matas jämt och ständigt med listor av bästa produkter inom en rad olika kategorier och det gör det svårt att veta vem man kan lita på. Det finns dock en utmärkelse som har ett högt anseende inom elektronik och det är EISA Awards som äger rum varje år. Här tar vi fram vinnaren i kategorin bästa kamera för vlogg och YouTube 2024, på EISA Awards 2023-2024 och tipsar också om olika populära alternativ bland influencers just nu.

Expert Imaging and Sound Association (EISA) är en sammanslutning av 58 tekniktidningar, webbplatser och kommentatorer från sociala medier i 29 länder, specialiserade på hi-fi, hemmabio, foto och video, bilelektronik och mobil elektronik.

Bakom varje utmärkelse ligger alltså ett stort expertkunnande som är svår att hitta på annat håll. Varje år belönar EISA:s expertjury de bästa produkterna i varje klass med ett eftertraktat EISA Award.

Vloggkameror i denna guide:

Sony ZV-E1 – Bästa kamera för vlogg och YouTube 2024

bästa kamera för vlogg och YouTube 2024

Det är Sony ZV-E1 som tog hem priset som bästa kamera för vlogg och YouTube eftersom kameran tog hem utmärkelsen i kategorin “Content Creator Camera”.

I motiveringen till utnämningen skriver juryn följande:

Denna fullformatskamera med utbytbart objektiv är avsedd för innehållsskapare som vill spela in vloggar, livestreams eller videointervjuer. Med sin sensor på 12,1 miljoner pixlar och snabba BIONZ XR-processor kan ZV-E1 spela in 4K-video med 60 bilder per sekund i 10-bitars 4:2:2-färg med full pixelavläsning och minimal rullande slutare. Efter en kostnadsfri uppgradering kan den spela in i 4K/120p. Autofokusen drivs av ett dedikerat AI-bearbetningschip. Den 5-axliga bildstabiliseringen erbjuder flera lägen. Allt detta ryms i ett lätt och kompakt kamerahus med en fullt rörlig pekskärm, intuitiva kontroller och ett batteri med stor kapacitet.

Mer om Sony ZV-E1 kamera

Bästa kamera för vlogg och YouTube 2024

Med Sony ZV-E1 kamera når du proffsnivåns kvalitet med 4K 60p i fullformat som lyser upp även i svagt ljus, S-CINETONE för biokvalitets vlogging och speciella vloggprofiler. Du kan även uppleva slowmotion i 4K 120p genom en kostnadsfri programvaruuppdatering.

Den här kameran drivs av ett avancerat AI-chip, vilket tillhandahåller framstående autofokuseringsfunktioner som kan identifiera ögon hos människor, husdjur och många andra objekt. Med andra AI-drivna funktioner som automatisk inramning och stabilisering, tar du dina foton och videor till nästa nivå.

För innehållsskapare är denna kamera ett drömverktyg. Skapa suddiga bakgrunder på ett ögonblick med en bokeh-knapp, håll objekt skarpt i fokus med produktvisningsläget och dra nytta av användarvänliga funktioner som vridskärm, pekskärm och en indikeringslampa.

För filmskapare introducerar kameran den senaste kompensationsfunktionen för brännviddsförändring, som eliminerar all brännviddsförändring från olika avstånd, men det är viktigt att notera att denna funktion endast är kompatibel med Sony-objektiv. Dessutom kan användare ladda upp sina egna LUT-filer för att förhandsgranska det önskade resultatet.

När du är klar med ditt mästerverk, koppla enkelt kameran till din smartphone för snabb överföring av högkvalitativa klipp. Inte nog med det, du kan även streama direkt från kameran i antingen 4K 30p eller Full HD 60p utan behov av ett capture card eller ytterligare programvara.

Läs också: Bästa mobilkamera enligt experter

Teknisk information – Sony ZV-E1

Har bildstabilisering ‎Ja 
Inkluderade komponenter ‎Camera Body Only 
Minsta slutartid ‎30 Sekunder 
År ‎2023 
Garantibeskrivning ‎2 års tillverkargaranti 
Stil ‎Kamerahus 
Effektiv stillösning ‎12.1 
Tillverkare ‎Sony 
Artikelnummer ‎ZVE1BDI.EU 
Produktens mått ‎12,1 x 5,43 x 7,19 cm; 399 Gram 

Vad bör man tänka på vid köp av en vloggkamera?

Det finns flera olika saker att beakta när du köper en vloggkamera. Här är några av de viktigaste:

 • Videokvalitet: Vloggar spelas ofta upp i höga upplösningar, så det är viktigt att kameran kan spela in video i Full HD (1080p) eller 4K. Om du vill ha den bästa möjliga videokvaliteten bör du välja en kamera med en stor sensor, som ger bättre bildkvalitet i svagt ljus och med mycket action.
 • Autofokus: Autofokus är viktigt för att säkerställa att bilden är skarp, särskilt när du filmar dig själv. Välj en kamera med en snabb och exakt autofokus.
 • Bildstabilisering: Bildstabilisering hjälper till att minska skakningar i bilden, vilket är viktigt för att få stabila videor. Välj en kamera med bildstabilisering, särskilt om du planerar att filma dig själv när du är i rörelse.
 • Portabilitet: Vloggar spelas ofta in på resande fot, så det är viktigt att kameran är bärbar och lätt att ta med sig. Välj en kamera med ett kompakt format som du kan ta med dig i väskan eller ryggsäcken.
 • Funktioner: Vissa vloggkameror har en mängd olika funktioner som kan vara användbara, till exempel en inbyggd mikrofon som är utformad för vlogging, en skärminspelningsfunktion, eller en slow motion-funktion. Välj en kamera med de funktioner som du behöver.
 • Pris: Vloggkameror kan kosta allt från några hundralappar till flera tiotusentals kronor. Sett en budget innan du börjar handla.

Vad har Influencers för kamera?

Vad har Influencers för kamera?

Influencers använder en mängd olika kameror, beroende på deras behov och budget. De vanligaste typerna av kameror som influencers använder är:

 1. Kompaktkameror: Detta är ett bra alternativ för nybörjare eller influencers som vill ha en bärbar kamera som är lätt att ta med sig. De flesta kompaktkameror kan spela in video i Full HD (1080p) eller 4K, och de har ofta inbyggda mikrofoner som är utformade för vlogging.
 2. Systemkameror: Dessa är ett bättre alternativ för influencers som vill ha mer kontroll över sin videokvalitet och som vill kunna använda olika objektiv. Systemkameror har större sensorer än kompaktkameror, vilket ger bättre bildkvalitet i svagt ljus och med mycket action.
 3. Actionkameror: För influencers som vill spela in videor av sig själva när de är i rörelse är en actionkamera är ett bra alternativ. Actionkameror är ofta vattentäta och stöttåliga, vilket gör dem till ett bra val för utomhusaktiviteter.

Populära kameror bland influencers

populära kameror bland influencers

Här är några specifika kameror som är populära bland influencers:

Sony ZV-1 – Mest populära vloggkamera 2024

Ovan nämnda serien Sony ZV-1 är en populär kompaktkamera som är utformad för vlogging. Den har en stor sensor, en inbyggd mikrofon som är utformad för vlogging, och en mängd olika funktioner som hjälper till att göra vlogging enklare.

Canon PowerShot G7 X Mark III – Bästa kompakta vloggkameran 2024

bästa kompakta vloggkamera 2024

Detta är en annan populär kompaktkamera för vlogging. Den har också en stor sensor och en inbyggd mikrofon som är utformad för vlogging.

Panasonic Lumix GH6 – Bästa vloggkamera i premiumklassen 2024

bästa vloggkamera i premiumklassen

Panasonic Lumix GH6 är ytterligare en populär systemkamera för vlogging. Den har en stor sensor, en mängd olika objektiv att välja mellan, och en mängd olika funktioner för videoinspelning.

GoPro HERO12 Black – Bästa actionkamera för vloggning 2024

bästa actionkamera för vloggning 2024

Bland actionkameror är GoPro HERO12 Black populär för vlogging. Den är vattentät och stöttålig, och den har en mängd olika funktioner för videoinspelning.

Detta är våra favoriter till bästa kamera för vlogg och YouTube inom olika kategorier 2024. I slutändan är den bästa kameran för en influencer den som uppfyller dina specifika behov och den budget du lagt upp bäst.

Varför du bör välja produkter som vunnit EISA Awards

eisa awards vinnare 2023 2024

EISA Awards (European Imaging and Sound Association) är en av de mest prestigefyllda utmärkelser en produkt kan få inom områdena fotografi, ljud, video, hemmabio och mobil elektronik. När en produkt vinner ett EISA Award är det en signal om en hög nivå som erkänns av en grupp experter från flera länder och discipliner.

Här är varför det kan vara en bra idé att köpa en EISA Award-vinnande produkt och varför du kanske vill prioritera deras bedömning framför några andra produkttester online:

 1. Expertpanel: EISA består av över 50 specialiserade tidskrifter från 29 länder. Produkterna utvärderas av experter inom sina respektive områden, vilket säkerställer att en hög nivå av kunskap och expertis går in i varje beslut.
 2. Brett perspektiv: Eftersom EISA har medlemmar från flera olika länder utvärderas produkterna ur ett mer globalt perspektiv, med hänsyn till olika preferenser och krav från olika regioner. Detta säkerställer att de vinnande produkterna har ett brett tilltal.
 3. Grundlig testning: EISA Awards delas inte ut lättvindigt. Produkterna genomgår rigorösa tester och utvärderingar för att säkerställa att de uppfyller de högsta kraven på kvalitet, prestanda och innovation.
 4. Trovärdighet och integritet: Till skillnad från vissa recensioner eller tester på nätet som kan påverkas av reklam, sponsring eller personliga fördomar, upprätthåller EISA Awards en standard av opartiskhet. Deras enda intresse är att identifiera de bästa produkterna för konsumenterna.
 5. Kategorisering: EISA Awards är uppdelade i kategorier som “Mobila enheter”, “Hi-Fi”, “Hemmabio” och “Fotografi”. Detta möjliggör nyanserade bedömningar som är specifika för varje kategori, vilket säkerställer att produkterna jämförs och utvärderas mot sin direkta konkurrens.
 6. Årligt erkännande: Utmärkelserna delas ut årligen, vilket säkerställer att de erkända produkterna är aktuella och representerar den senaste tekniken och innovationerna.
 7. Konsumentvägledning: Även om många recensioner och tester på nätet är bra, kan de ibland erbjuda motstridiga åsikter, vilket gör köpbeslut förvirrande. Ett EISA-pris fungerar som en slutgiltig godkännandestämpel och förenklar konsumenternas val.
 8. Konsekventa meriter: Under årens lopp har EISA konsekvent uppmärksammat produkter som har blivit riktmärken inom sina respektive kategorier. Deras meritlista talar för deras förmåga att identifiera verkligt enastående produkter.
Tags from the story
,
More from Benny Sjölind
Orient Express återvänder till Italien med La Dolce Vita
För mer än 150 år sedan gjorde Georges Nagelmackers en dröm till...
Read More
0 replies on “Bästa kamera för vlogg och YouTube – Här är kameran experter utsett till bäst i test 2024”