Intels 100-miljardersplan för att återvända till världstoppen

Intel

Intel planerar att spendera 100 miljarder dollar i fyra amerikanska delstater för att bygga och expandera sina fabriker efter att ha säkrat 19,5 miljarder dollar i federala bidrag och lån, med förhoppningar om att säkra ytterligare 25 miljarder dollar i skattelättnader. Centralt i Intels femåriga utgiftsplan är att omvandla ledig mark nära Columbus, Ohio, till vad VD Pat Gelsinger beskrev för reportrar som “världens största AI-chipmaking-plats”, med början 2027.

Enligt Reuters kommer Intels plan också att innebära renovering av anläggningar i New Mexico och Oregon och utöka sin befintliga verksamhet i Arizona, där den långvariga rivalen Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) också bygger en massiv fabrik, i hopp om att få medel från USA: s president Joe Biden på grund av den politiska önskan att koncentrera avancerad halvledartillverkning i USA.

De medel som tillhandahålls

De medel som tillhandahålls av Bidens renässansplan för chiptillverkning kommer i hög grad att hjälpa Intel att fixa sin skadade affärsmodell.

Under årtionden var företaget ledande när det gällde att tillverka de snabbaste och minsta halvledarna, sälja dem till premiumpriser och återinvestera överskottsvinster i ytterligare forskning och utveckling för att ligga steget före.

Intel förlorade dock detta tillverkningsövertag till TSMC under 2010-talet, och vinstmarginalerna sjönk kraftigt när man sänkte priserna för att behålla marknadsandelar med sämre produkter.

Intel

VD Gelsinger tillkännagav

VD Gelsinger tillkännagav planen att återföra Intel till nummer ett-positionen redan 2021 men uppgav att statligt stöd skulle behövas för att planen skulle vara lönsam.

Gelsinger sa att cirka 30% av de tillkännagivna 100 miljarder dollar skulle spenderas på infrastrukturbyggnadskostnader och anställning av arbetskraft. Återstoden är öronmärkt för inköp av verktyg för chipproduktion från företag som ASML, Tokyo Electron, Applied Materials och KLA.

Vad händer om chipmarknaden saktar in?

Dessa verktyg kommer att hjälpa Ohio-anläggningen att “komma online” 2027 eller 2028, även om Gelsinger varnade för att tidslinjen kan ändras om chipmarknaden saktar ner. Förutom bidrag och lån planerar Intel att göra de flesta av inköpen från sina befintliga kassaflöden.

“Det kommer fortfarande att ta tre till fem år för Intel att bli en seriös aktör på marknaden för avancerade chiptillverkare”, säger Kingaj Chan, analytiker vid Summit Insights, till Reuters. Han varnade dock för att fler investeringar skulle behövas innan Intel överträffar TSMC, och tillade att det taiwanesiska företaget kan förbli ledande under en tid.

More from Benny Sjölind
Lagerhaus lanserar “Starta!” – Januarikollektionen som sätter färg på året
Lagerhaus, den välkända inredningskedjan från Göteborg, har introducerat sin senaste kollektion “Starta!”...
Read More
0 replies on “Intels 100-miljardersplan för att återvända till världstoppen”