Bästa nya vinlanseringar i juli 2022

bästa nya vinlanseringar juli 2022

Vi har redan kommit in i svenskarnas stora semestermånad juli. Till matbordet i semestertider hör definitivt en flaska vin. Det är många som gärna byter ut rödvinet mot vitt vin sommartid, men det finns gott om nyheter gällande båda varianterna. Här tar vi fram bästa nya vinlanseringar i juli 2022.

Bästa nya vinlanseringar juli 2022

För denna månad väljer vi att uppmärksamma två stycken vita viner och tre röda. Vi börjar från några prisbelönade vita viner som nu äntligen nått Systembolaget och går sedan över till några riktigt intressanta lanseringar av röda viner. Nedan är våra val till bästa nya vinlanseringar juli 2022.

Weingut Leths nya årgångsviner finns nu på Systembolaget

bästa nya vinlanseringar juli 2022

Första årgången av prisbelönta ekologiskt viner från österrikiska vinhuset Weingut Leth finns nu på Systembolagets hyllor. I årets upplaga av Vinordic Wine Challenge, som utser Sveriges mest prisvärda viner, kom två av Weingut Leths viner i topp!

Juryn i Vinordic Wine Challenge består av några av Sveriges främsta vinkännare. I år gav man guldmedalj till Leth Duett Riesling Grüner Veltliner 2021 för mest prisvärda vita vin i klassen 90-99 kronor och silvermedalj till Leth Grüner Veltliner Familien Reserve i klassen 120-139 kronor.

Familjeföretaget Weingut Leth är nu inne på tredje generationen Franz Leth. Företagets mål är att vinifiera högklassiga viner av de viktiga druvorna grüner veltliner och riesling, något de uppenbarligen lyckats med då företaget prisats med otaliga utmärkelser genom åren. 

Framgångssagan började på 1960-talet med Franz och Barbara Leth, som sedan togs över av sönerna Franz och Erich under 1980- och -90-talet. Idag har Franz Junior sakta men säkert tagit över rodret. Alla beslut som har med vinproduktionen att göra är nu hans.

Favorit i repris från Alain Jaume

bästa röda viner

Den 3 juli lanseras 6 000 flaskor av en ekologisk Vingårds-Côte du Rhône i toppklass; Domaine Grand Veneur Les Champauvins 2020. Vinet är signerat den välrenommerade och prisbelönte Châteauneuf-du-Papeproducenten Alain Jaume.

Alain Jaume har många hyllade viner i sitt sortiment. Les Champauvins 2020 är inget undantag. De tidigare årgångarna som vid ett par olika tillfällen lanserades i begränsade upplagor hos Systembolaget, har sålt slut i rekordfart och lovordats av den svenska vinjournalistkåren och konsumenterna. Och nu är det dags igen för ett parti av praktvinet från Rhône att erbjuda svenska konsumenter.

Den 3 juni lanseras nämligen 6 000 flaskor av Domaine Grand Veneur Les Champauvins, årgång 2020, i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment. Familjen Jaume har varit vinodlare i Châteauneuf-du-Pape sedan 1826. Deras egendom Domaine Grand Veneur är belägen vid Rhône, söder om Orange.

Les Champauvins är en jordlott på 34 hektar som gränsar till norra delen av Châteauneuf-du-Pape. Bara en tre meter bred grusväg skiljer områdena åt, en AOC-gräns som drogs 1936. Jordmån, läge och druvsammansättning är identiska.

G.D. Vajra – Claré J.C. Langhe Nebbiolo 2021

rött vin rekommendation juli 2022

Den 22 juli lanseras Claré J.C. Langhe Nebbiolo 2021 på Systembolaget. Detta är ett lätt spritsigt rödvin gjort på 100% Nebbiolo från familjefirman G.D. Vajra.

Sedan 2014 har G.D. Vajra producerat Claré J.C. Langhe Nebbiolo, ett lätt spritsigt rödvin av 100% Nebbiolo. G.D Vajra fann Thomas Jefferson’s gamla anteckningar från år 1787 med beskrivningar av Nebbiolo-viner som på den tiden var lättare, mjukare och friskare i stilen. Man fann även anteckningar gjorda av vinmakaren G.B. Croce från år 1606 som man följer idag genom att buteljera tidigt för att behålla ungdomligheten och energin hos det unga vinet.

2021 blev, trots frost och lokala hagelstormar, en riktigt bra årgång med lång mognadsperiod. Druvorna till Claré J.C. plockades mellan 15 september och 4 oktober. 20% av druvorna jästes som hela klasar. En långsam jäsning med varsam extraktion har lett till ett vin med klassiska nebbiolo-toner. Denna årgång har lite mer struktur än de senaste haft men kommer vara på sin topp under sensommaren.

1971 var Aldo Vaira en pionjär inom ekologisk vinframställning i Piemonte. I början av 1990-talet så slutade man med de ekologiska certifieringarna då det kom tre barn i tät följd som gjorde att Milena och Aldo inte hann med den administrativa delen. Däremot så har Aldo´s filosofi alltid varit ekologisk och den har man bevarat och fortsatt att bedriva under snart 50 år. Från årgång 2019 har man återigen börjat certifiera sina viner och inom några år kommer de flesta vinerna att vara ekologiskt certifierade igen.

Chateau Musar 2016 finns nu i Sverige

nya viner juli 2022

Förväntningarna var relativt låga hos Chateau Musar efter det ogynnsamma vädret som präglat 2015 men vädret i december 2015 och januari 2016 bjöd på mycket nederbörd vilket försåg den torra jorden med välbehövlig fukt och näring. Under februari och mars fortsatte det blöta vädret. Värmen började smyga sig på i april och den genomsnittliga nattemperaturen på fem grader snarare än minus fem året innan.

En påfyllnad av nederbörd i maj gav vinstockarna en skjuts i tillväxten och här började även Chateau Musars förväntningar på årgången att vända. En solig juni med låg luftighet och ett juli med medeltemperatur på 34 grader gjorde att skörden mognade tidigt, till och med tidigare än något tidigare år. Först ut att skördas var Cabernet sauvignon den 16 augusti följt av cinsault 2 september och carignan 7 september. 

Årgång 2016 består av lika delar Cabernet sauvignon, cinsault och carignan där varje druva har fermenterats för sig med naturlig jäst. Sedan lagrades vinerna i 12 månader på franska ekfat innan den slutliga blenden skapades i februari 2019 och buteljering skedde ett par månader senare, i juli och augusti. Kvaliteten på Cabernet Sauvignon var enastående med ett stort fruktdjup och koncentration.

Cinsault var elegant och silkeslen med en explosion av aromer som påminde Chateau Musar om att denna druva faktiskt är deras egen libaneisiska Pinot. Carignan visade i sin tur prov på sin höga kvalitet som gynnats av de varma förhållandena, det som förlorats i avkastning gavs tillbaka i koncentration och carignan är en exceptionell druva som verkligen kännetecknar Bekaas terroir.

Skörden 2016 visar utan tvekan att den globala uppvärmningen ger högre årliga temperaturer samtidigt som flera år med låg nederbörd resulterat i torrare jordar. Det är uppenbart att dessa faktorer påverkar duvornas mognad såväl som vinframställningsprocessen, men för 2016 gav den välbehövda nederbörden och det varma klimatet nästan perfekta väderförhållanden för druvorna och Chateau Musar har höga förväntningar på utvecklingen av denna årgång många decennier framöver. 

Årgång 2016 är djupt röd i färgen med en hög viskositet. Röda körsbär och fikon dominerar doften tillsammans med en antydan av mellanösternkryddor. I smaken finns plommon tillsammans med svarta vinbär och choklad. Tanninerna är silkeslena och vinet har en djup och fin fruktkoncentration med ett långt avslut.

Chateau Musar 2016 finns nu i 750 ml flaska på Systembolaget, magnumflaskan förväntas byta årgång i mitten på juli och i höst kommer även halvflaskan att byta årgång. 

Läs mer: Hard Seltzer-trend i Sverige

Written By
More from Klara Vindal
The Ritz-Carlton Yacht Collection’s Luminara – Sätter segel sommaren 2025
Ritz-Carlton Yacht Collection har avslöjat sina kommande seglingsscheman för sommaren 2025, med...
Read More