Julens bästa drycker 2023 – Här är våra favoriter!

bästa drycker jul 2023

Nu är äntligen alla drycker lanserade inför julen 2023 och vi har testat de flesta av dem för att göra en utvärdering. Här tar vi fram julens bästa drycker 2023.

En en undersökning av Demoskop på uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen tycker 1 av 3 att utbudet av juldrycker har blivit bättre de senaste åren. Hela 78 procent anger julmust som sin favorit till julmaten, medan julöl är näst populärast där 43 procent anger den som sin favorit.

Längre ner ger vi er ytterligare intressant info om svenskarna dryckesvanor till julen utifrån undersökningen.

Bästa julmust 2023

Vi har gått igenom de flesta alternativ på marknaden och i år finns många bra alternativ på marknaden för dig som söker bästa julmust till julmaten 2023. Här är våra favoriter till bästa julmust 2023:

1. Nygårda julmust lagrad på ekfat

bästa julmust 2023

En sofistikerad variant av must som har mognat på ekträfat under två månader, vilket skapar en exceptionell smakrikedom. Denna dryck karaktäriseras av en lätt sötma, välbalanserad och mjuk, med toner av rökigt ekträ.

Definitivt en av våra favoriter som bästa drycker för julen 2023.

2. Dufvenkrooks halvtorr julmust

Dufvenkrooks halvtorra julmust lanserades i oktober och är en väldigt uppskattad julmust som vunnit flera smaktester genom åren. Årets version är halvtorr och toner av humle och enbär. Enligt oss en klar uppdatering med spännande smaknoter.

Den har en mer vuxen karaktär, är lite mindre söt och passar väl till lite tyngre julmat.

3. Julmust från Norrland

bästa julmust 2023

Julmust från Norrland är en återkommande favorit som även denna vunnit många produkttester genom åren. Inte undra på det! Årets version går i samma spår som tidigare varianter med dess mörka nyans.

Den är inte lika söt som de flesta andra julmuster som du hittar på marknaden. Men det är också dess styrka. Den har precis rätt kolsyrehalt och en bra kryddightet som passar till de flesta av julens rätter.

Bästa alkoholfria julöl 2023

Alkoholfria öl har blivit allt populärare på marknaden de senaste åren och det gör också att tillverkarna lägger mer energi på att ta fram bättre varianter. Här är bästa alkoholfria julöl 2023:

1. Eriksberg alkoholfri julöl

bästa alkoholfria julöl 2023

En nyhet i julsortimentet för i år hos Carlsberg är en alkoholfri julöl från Eriksberg – en riktigt lyckad lansering om du frågar oss. Detta är en mörk och smakrik öl för att vara en alkoholfri variant.

Den har inslag av sirapslimpa, knäck och torkad frukt och passar perfekt både till den traditionsenliga julmaten och nyare julsmaker.

2. Mariestad Julebrygd

Ytterligare en uppgraderad julöl för 2023 är Mariestads Julebrygd som i år är bättre än någonsin tidigare. Vi känner igen dess djupt bärnstensfärgade nyans och här har man använt fem olika maltsorter för att skapa fyllighet och djup.

Den har en fin humlearomatisk beska med en lätt sötma som passar perfekt till såväl laxen som julskinkan på det klassiska julbordet. För att passa extra bra till julen har man lagt extra stor vikt vid den markerade humlearomen som humlats med Amarillo- och Cascadehumle. En klassiker som aldrig går fel!

3. Wisby julbrygd

bästa alkoholfria julöl 2023

Om du söker efter en mer smakrik variant av alkoholfri julöl kan vi rekommendera Wisby julbrygd. Denna har en maltig smak med inslag av rågbröd, choklad, tobak, apelsin, kaffe, torkad frukt och mörk sirap.

Denna passar bäst till vegetariska rätter eller till fläsk-, lamm- och nötkött.

4. Melleruds julöl eko

bästa alkholfria julöl 2023

Melleruds ekologiska julöl har en utsökt rostad karamelldoft med en kryddig och balanserad humlearom. Den har en tydlig maltsmak med rostad ton av karamell och en lätt lakrits i eftersmaken.

Den är lättdrucken, men hamnar i vår bedömning klart under de två ovan nämnda då det gäller smakrikhet.

Bästa glögg 2023

Även bland glögg fokuserar vi på alkholfria varianter. På detta område hittar vi många nya intressanta lanseringar 2023, där man kombinerat olika ingredienser för både lyckade och mindre lyckade resultat.

Blossa är en av de mest populära bland alla glöggvarianter som lanserat i Sverige, men det är faktiskt inte där vi hittar våra favoriter detta år.

Här är våra favoriter till bästa glögg 2023:

1. Saturnus 1893

bästa glögg 2023

Detta är en riktig favorit hos redaktionen! E alkoholfri vinglögg med traditionella glöggkryddor som är baserat på ett fylligt och smakrikt rödvin. Ett bevis på att det inte behöver finnas alkohol i glöggen för att göra den riktigt smakrik.

2. Saturnus granskott

bästa glögg 2023

Årets glögg från Saturnus är en spännande skapelse. Denna vita glögg kombinerar julens dofter med skogens essens på ett smakfullt sätt. De svenska lingonen tillför inte bara en unik smak utan också ett rött skimmer till drycken.

Traditionella glöggkryddor som kanel och kardemumma spelar huvudrollen, men du hittar även toner av ingefära och kryddnejlika i glöggen.

3. Saturnus hallon lakrits alkoholfri glögg

bästa glögg 2023

Detta är Sveriges mest sålda smaksatta glögg och den har en sötsalt smak av hallonlakritsskalle. I denna glögg har två familjeföretag slagit ihop sina specialiteter till en lyckad kombination – glögg från Saturnus och hallon lakrits från BUBS.

Vi har ännu inte träffat på någon som inte skulle gilla denna glögg!

Mest populära drycker till julmaten

Ovan tog vi fram våra favoriter till bästa drycker för julen 2023. Som vi nämnde från ovan nämnda undersökning är det julmust som är mest populär bland juldrycker, medan julöl hamnar på andra plats. Här är alla de mest populära juldryckerna 2023:

 1. Julmust
 2. Julöl
 3. Vatten
 4. Snaps
 5. Glögg

I samma undersökning frågade man även när det är ok att börja dricka de olika juldryckerna. 64 procent ansåg att första advent är rätt datum för att dricka första glöggen, medan endast 37 procent ansåg att de är ok att dricka första julölen.

Men gällande julmust är svenskarna mer liberala. Där påbörjar 29 procent av svenskarna dricka julmust redan i oktober eller november, medan 44 procent väntar till första advent.

Bästa juldrink recept 2023

bästa juldrink cocktail 2023

Inför julen är det många som letar efter recept på juldrinkar/cocktails. en klassiker är Santa’s Toddy som blivit en favorit världen över bland de som letar idéer till bästa drycker för julen.

Santa’s Toddy recept

Här är ett recept på “Santa’s Toddy”, en värmande och julig cocktail som är perfekt för kyliga vinterkvällar:

Ingredienser:

 • 60 ml whisky (du kan välja enligt din smakpreferens, men en smidig, maltig sort fungerar bra)
 • 1 matsked honung
 • 2 teskedar färskpressad citronjuice
 • Cirka 150 ml hett vatten
 • En kanelstång eller en skiva färsk ingefära (för extra smak)
 • En stjärnanis (valfritt, för extra kryddig smak)
 • Ett par hela nejlikor (valfritt)
 • En citronskiva eller citronzest, för garnering

Instruktioner:

 1. Förbered din mugg: Välj en värmetålig mugg eller ett toddyglas.
 2. Blanda basingredienserna: Häll whisky, honung och citronjuice i muggen.
 3. Tillsätt kryddor: Lägg i kanelstången, stjärnanis och/eller nejlikor om du använder dem.
 4. Häll i det heta vattnet: Värm vattnet tills det är nästan kokande och häll försiktigt över whiskyblandningen. Rör om tills honungen löst sig helt.
 5. Garnering: Lägg i en citronskiva eller strö över lite citronzest för extra smak och presentation.
 6. Servera: Servera “Tomten’s Toddy” varm. Det är en perfekt drink att njuta av framför en brasa eller under en kall vinterkväll.

Tips:

 • Anpassa sötheten: Justera mängden honung beroende på hur söt du vill ha din drink.
 • Välj rätt whisky: Eftersom whiskyn är huvudingrediensen, välj en sort som du gillar. En rökig whisky kan ge en intressant smakdimension.
 • Experimentera med kryddor: Känn dig fri att experimentera med olika kryddor för att hitta en blandning som passar din smak.

Njut av din “Tomten’s Toddy” och ha en riktigt god jul!

Sammanfattning – Bästa drycker för julen 2023

I denna artikel har vi testa oss fram bland bästa drycker för julen 2023 med fokus på de mest populära till julbordet; julmust, julöl och glögg.

Vi hoppas att vi med detta test kunnat hjälpa er fram till en smakrik jul!

Vanliga frågor om drycker till julen

Vilken typ av glögg är bäst för julen?

Traditionell röd glögg är mest populär under julen. Den kommer i olika varianter, från alkoholfri till starkare versioner. Kryddor som kanel, ingefära och kardemumma bidrar till dess juliga smak.

Kan man servera vit glögg?

Ja, vit glögg har blivit allt mer populär. Den är oftast gjord på vitvin och har en lättare och fruktigare smak jämfört med den traditionella röda glöggen.

Vilka alkoholfria alternativ finns det till julbordet?

För de som föredrar alkoholfritt finns det många alternativ som julmust, äppelmust, alkoholfri glögg, och olika typer av frukt- och kryddblandade drycker.

Vad är en typisk julcocktail?

En populär julcocktail är “Tomten’s Toddy”, en varm drink med whisky, honung, citron och varmt vatten, ofta kryddad med kanel eller stjärnanis.

Kan man göra egen glögg?

Ja, det är relativt enkelt att göra egen glögg. Grundreceptet inkluderar rödvin (eller ett alkoholfritt alternativ), socker och juliga kryddor som kanelstång, kardemumma, ingefära, och nejlikor. Låt blandningen sjuda (inte koka) och dra i några timmar för att utveckla smakerna.

Vilken typ av öl passar till julmaten?

Mörkare ölsorter som porter eller stout är ofta bra val till julmaten. Deras rika och robusta smaker kompletterar typiska julrätter väl.

Vilket vin rekommenderas till julbordet?

Till julbordets varierande smaker passar ofta mångsidiga viner som medium-bodied rödviner (t.ex. Pinot Noir) eller fylliga vitviner (t.ex. Chardonnay). Det viktiga är att vinet har tillräcklig karaktär för att stå upp mot de kraftiga smakerna i julmaten.

Hur serverar man bäst varm choklad under julen?

Varm choklad serveras bäst varm och rik på smak. Den kan göras extra festlig genom att toppa med vispad grädde, marshmallows, och en gnutta kanel eller pepparmintspinnar för en extra julig touch.

More from Benny Sjölind
Tales of The Macallan Volume II – Ny unik whisky med ett pris på 900 000 SEK
The Macallan, en av världens lyxigaste whiskymärke, lanserar nu Tales of The...
Read More
0 replies on “Julens bästa drycker 2023 – Här är våra favoriter!”